Historisk arkiv

Streif - fylkesprosjekter

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Landbruks- og matdepartementet

Streif - fylkesprosjekter

 
Foreløpig arrangementsoversikt pr. 1.desember 2004.

Ny budeie. Foto: Ruth Gunlaug Haug

”Ny budeie ”.
Kashmirgeitekilling i Hjartdal. Foto: Ruth Gunlaug Haug.

Finnmark

Øst-Finnmark
Sted: Tana videregående skole
Tid: Juli

Fjellblomst fra FinnmarkInnhold: Tana er et naturlig valg for plassering av STREIF i Øst-Finnmark. Streifet vil bli knyttet til Tana Videregående skole (tidligere Finnmark landbruksskole), som er et sentralt og tradisjonsrikt kompetansesenter innen landbruk og naturbruk i fylket. Skolen er en viktig aktør innen Småskala Mat- arbeidet og grûnderprogrammet i fylket, og har mye kompetanse innen disse feltene i tillegg til tradisjonelt landbruk og naturbruk. Det er mulig å knytte STREIF til Landbrukets dager, Langnesmarkedet, og laksefestivalen som pågår i Tana i juli måned. Vi ønsker også å tilby en mini-leirskole for barn evt. i samarbeid med 4H.

Lokal mat blir sentralt i arrangementet. Det er ønskelig å få til mangslungne kurstilbud innen bl.a. mat og håndtverk for voksne og barn.
Kontaktperson Øst-Finnmark: Åshild Bye

Midt-Finnmark
Sted:
Porsanger
Tid: August

Innhold: Porsanger peker seg ut ved svært aktive lokalsamfunn og god gjennomførings- og samarbeidsevne når det gjelder flere ulike arrangement innen kultur og næring. Matfestivalen som ble arrangert for første gang i 2004, var en stor suksess. Det er naturlig å bruke elementer fra denne festivalen i STREIF. Kommunen har et spennende kultur- og naturlandskap som det er naturlig å bruke i STREIF. En mulighet er å arrangere kortere og lengre sightseeing/aktivitetesturer på fjorden og til lands for å vise lokalbefolkning og tilreisende hva landskapet har å by på. Her kan det legges inn servering av lokal mat/piknik i naturen. Områdets rike kulturliv bør også få en sentral plass. Kommunen har befolkning med samisk kvensk og norsk bakgrunn, noe som bør komme til uttrykk. Alle primærnæringene; jordbruk, skogbruk, reindrift, fiske, utmark, samt kombinasjoner av disse, er fortsatt viktige i Porsanger og nabokommunene. STREIF bør synliggjøre dette mangfoldet, og samtidig vise hvilke nye næringer og kulturer som er kommet til de seinere årene.
Kontaktperson Midt-Finnmark : Eivind Norum

Vest-Finnmark
Sted
: Alta
Tid: Ikke bestemt

Innhold: 30% av alle aktive gårdsbruk i Finnmark, befinner seg i Alta kommune, som også er Finnmarks mest folkerike kommune. Her er det aktuelt å legge basen for STREIF i sentrum. Arrangementet bør ta utgangspunkt i Bondens marked, og ”høysesongen” for dette. Det er aktuelt å knytte en matfestival med ”folkelunsj” til STREIF, med lokal mat laget av deltakere på matkurs i regi av for eksempel Kokkenes mesterlaug, Tana videregående skole m.fl. I Alta vil turistene kunne utgjøre en stor del av de besøkende i arrangementet, og Finnmark reiseliv kan være en sentral aktør.
Kontaktperson Vest-Finnmark: Margareth Skogstad

Troms

Streif: Familiedag
Sted:
Tromsøya
Tid:
5.juni mellom kl 11-15 .

Troms turlag arrangerer familiedag med aktivitetsløype i området rundt Tromsøhallen i anledning Friluftslivets år. Fylkesmannen og 4H samarbeider om en av postene i aktivitetsløypa hvor en vil fokusere på lokal mat og på kulturlandskapet.

I tillegg til Fylkesmannens post vil også Troms turlag, Tromsø museum, Grønn Hverdag, Norsk Folkehjelp, Nordnorsk vitensenter og Astronomiforeninga ha egne aktivitetsposter.

Følgende aktiviteter vil du finne der:

  1. Tromsø museum: Geologiske forhold og steiner i Tromsø
  2. Norsk Folkehjelp:Spjelking og hjerte/lungeredning
  3. Troms Turlag: Skattejekt med GPS
  4. Troms Turlag: Praktisk kartøvelse
  5. Fylkesmannen/4H: Smaksprøve på lokalmat. Prøve på toving
  6. Nordnorsk Vitensenter: Stjernehimmel i stjernehula
  7. Astronomiforeninga: Modell av verdensrommet
  8. Grønn Hverdag: Øvelse i Miljøsteget og vise hvordan man kan kompostere

Kontaktpersoner
Anniken Førde , Tlf.77 64 21 04
Hilde Halland , Tlf.77 64 21 17

Streif i kystkulturlandskapet i Nordreisa
Sted: Havnnes i Nordreisa
Tid: Ikke bestemt

Havnnes, Troms. Foto: Hege Bergfald JakobsenInnhold: Landbruksavdelinga har sammen med NRK Troms og Finnmark nå i høst hatt en konkurranse på radio for å kåre årets kulturlandskap i Troms. Saken skapte stort engasjement fra lyttere både i bygd og by. Vinneren ble Havnnes på Uløya i Nordreisa kommune og prisen skal deles ut til våren/sommeren. Dette lager vi til et streif og kombinerer med utdeling av prisen og starten på neste års prisrunde. På Havnnes er det kulturlandskap som preger kystsamfunnene i nord - beitebruk og fiskebruk i kombinasjon - nordnorsk kystkultur , Havnnes gamle handelssted som fremdeles er i bruk, mange gamle og godt ivaretatte hus. Her skal det være servering av lokal mat, lokal kultur og kulturhistorie. Alle detaljer er ikke planlagt ennå.

Streif til Treriksrøysa - tre stammers møte
Sted
: Treriksrøysa
Tid: Andre halvdel av august

TreriksrøysaInnhold: Troms er i den unike situasjonen at vi har møtet mellom Norge, Sverige og Finland i vårt fylke. I tillegg har vi tre kulturer med sine egne forhold til både lokal mat og til kulturlandskapet - den samiske kulturen, den kvenske (finsk avstamming) kulturen og den norske kulturen.

Vi samler disse trådene i et arrangement med utgangspunkt i ”tre stammers møte” ved treriksrøysa i andre halvdel av august - her får vi belyst bruk av landskapet gjennom beitebruk på ulike måter (sau og rein), å leve med det som måtte være av konflikt i forhold til rovdyrsituasjonen med jerv og bjørn i området, samisk bruk av kulturlandskapet og forholdene til våre nærmeste nordkalottpartnere Sverige og Finland, bruk av området til tur- og friluftsformål, de tre lands og de tre stammers tradisjon og historie og grunnlaget for lokal mat med farger fra både norsk, svensk, finsk, kvensk og samisk tradisjon.

Dette blir i samarbeid med samiske miljø, turlag, friluftslivets år, kommunen og lokale aktører innenfor kultur og historie.

Andre streif i Troms
Innhold
: Det kom i alt 17 forslag til årets kulturlandskap - alle disse vil få en oppfordring om å arrangere et streif i en eller annen form i løpet av vår/sommer/høst 2005.

Nordland

Hovedstreif 2005 - Gjestebud på Helgeland
Sted
: Bardal i Leirfjord, Dønna og Tjøtta i Alstahaug
Tid: 25. – 27. august

Horva 2005Innhold: Streif knyttet opp til nord norsk landbruksutstilling, HORVA 2005 som skal arrangeres for første gang i Sandnessjøen. Mat og kulturlandskap i et historisk unionsperspektiv vil bli belyst. Det vil bli utviklet og arrangert tre ”gjestebud” på Helgeland. I samarbeid med lokale kokker og personer med historisk/lokalhistorisk kompetanse, vil det bli utviklet tre menyer som gjenspeiler henholdsvis 1905, 1955, 2005. Gjestebudene og menyene vil ha utgangspunkt i lokale mat- og kulturtradisjoner sett i lys av et storslått historisk kulturlandskap. Gjestebudene knyttes til områder som enten er i utvikling m.h.t. lokal matproduksjon, eller har en lang historisk betydning i området knyttet til landbruk og kyst. Publikum vil i forbindelse med gjestebudene også inviteres på en kulturhistorisk reise i form av et kåseri knyttet til de gjennomgående elementene, mat, kulturlandskap, landbruk og kyst.

SandnessjøenSamarbeidspartnere: Kommunene og faglagene i regionen, Bondelag, Bonde- og småbrukarlag, Bygdekvinnelag, Bardalsmat, Tjøtta Planteforsk, Nordvika handelssteds-museum, Petter Dass-museet, Alstahaug kystlag, lokale handelsstanden og frivilige organisasjoner. Helgeland Skogselskap er 100 år i 2005 og det kan være aktuelt å samarbeide om tiltak knyttet opp mot denne organisasjonen.

Streif i tilknytning til Nordkalottleir i 4H
Sted
: Saltstraumen i Bodø
Tid: 23. – 26. juni

SaltstraumenInnhold: Leiren vil ha deltagere fra Nord-Sverige, Nord-Finland, Russland og Nord-Norge. Tema vil være de utfordringer og opplevelser barn og unge har knyttet til kultur, kyst, sjø, mattradisjoner og fjell. Videre skal vi tilby aktiviteter i tilknytning til markeringen av unionsoppløsningen gjennom fokus på endringer av kulturlandskap og mattradisjoner gjennom 100 år. Videre er det ønskelig med en kobling opp mot Friluftslivets år 2005.

Samarbeidspartnere: Troms 4H og Finnmark 4H, Bodin 4H-gård, Saltstraumen 4H, Saltstraumen nærmiljøsenteret, Bodø kommune, FNF, Kystlaget Salta Hovedarrangør: Nordland 4H

Streif i Nordlands samiske kulturlandskap
Sted: Roparneset v/ Storfjord i Saltdal
Tid: 2. - 3. juli

Åpning av Nordland Nasjonalparksenter med tilbud om guidet vandring i samisk kulturlandskap.
Kontaktperson: Heidi Romstad, Fylkesmannen i Nordland, 75547853 .

Streif i tilknytning til Nordland musikkfestuke 2005
Sted: Bodøsjøen, Konsert ute i det fri på historisk og kulturell grunn
Tid: uke 32

BodøsjøenInnhold: Hovedtema for musikkfestuka i 2005 vil være frihet og det er planlagt flere musikalske innslag i forbindelse med 100 år siden unionsoppløsningen. Målet med arrangementet er å synliggjøre hvordan landskapet i Nordland har vært og er inspirasjon for musikk og kultur, via ”Tradisjonsmat og musikk i kulturlandskapet”
Samarbeidspartenere: Nordland Musikkfestuke, Bodø kommune, Landbruksavd, Kokkemesterlauget

Streif i alle kommuner
Sted:
Flest mulig kommuner i Nordland
Tid: Sommeren 2005

MelkespannInnhold: I de fleste kommuner i Nordland vil det bli ei hundreårsmarkering av unionsoppløsningen, enten som en del av allerede årlige bygdedager og bygdestevner eller som egne arrangementer. Fylkesmannen har utfordret kommunane og faglagene i fylket til å lage Streif. Tilbakemeldingane så langt viser at interessen for dette er stor. Nordland har tradisjon for å ha flest åpen gård arrangementer i landet og i 2005 vil vi ta sikte på å ha felles aktiviteter omkring mat og kulturlandskap i et historisk perspektiv på Åpen Gård.

Nord-Trøndelag

Lierne
Sted:
Oppgården, Kvelia
Tid: 25. juni

Oppgården er et intakt og freda gårdsanlegg fra ca. 1860. Opplegget vil være en utvidelse av et årlig arrangement med tilsvarende innhold.

LierneInnhold:

  • Historisk handverk og tradisjon (Baking, badsturøyking, veving, karding, spinning, skaving, ljåslått, handmelking etc)
  • Lokal mat
  • Rollespill

”Læmdans 1905”

Stjørdal
Sted:
Stjørdal museum
Tid: 25. og 26.juni

Stjørdal

Innhold:

  • Gamle håndverkstradisjoner; både produksjon og bruk
  • Vandrerteater med lokale aktører
  • Gårdsmatprodusenter, birøkter, smaksprøver
  • Husdyr
  • Gammeldags slåttonn
  • Musikk
  • Lokalhistorie

Arrangører: Stjørdal Næringsforum og Stjørdal museum i samarbeid med Stjørdal Husflidslag, Stjørdal Hagelag, Bygdekvinnelag(ene), Stjørdal Historielag, Gammeltraktorns Venner, 4H, Planteforsk Kvithamar, Halsen skolekorps (korpsfestival på Stjørdal samme helg), Stjørdal Dølahestlag, Museets Venner.

Inderøy
Sted:
Inderøy Bygdemuseum
Tid: 26.juni

InderøyInnhold:

  • Kulturlandskap/biologisk mangfold
  • Maskinutvikling/kulturlandskap
  • Mattradisjoner, matservering, smaksprøver
  • Barneaktiviteter, landskapsmaling, blomsterkransbinding

Arrangører: Kommunen i samarbeid med Lokal Landbruksinformasjon, museums og historielag. Inderøy slakteri vil støtte arrangementet.

Vikna
Sted:
Skolene i Vikna
Tid: Første uka i mai.

Innhold: Vi ønsker å få fram utviklingen fra fiskerbondens liv på Namdalskysten i 1905 fram til dagens kystbonde. Det legges opp til aktiviteter på en gård som ligger ved Ryum rett sør for Rørvik og Rørvik skole og Austafjord oppvekstsenter. Bonden har sagt at han gjerne er med på et opplegg mot skolene.

Aktuelle spørsmålsstillinger:

  • Hvordan levde de på Namdalskysten i 1905?
  • Hvordan drev de landbruk på den tiden og hvordan drives dagens landbruk?
  • Hvilke dyr hadde de på gården og hvordan var driften med på å utforme kulturlandskapet?
  • Hvilken mat hadde de på bordet i 1905?

Formålet:
Vi skal vise at landbruket i Vikna opp gjennom tidene har forvaltet, foredlet og formidlet norsk kystnatur gjennom aktiv og fornuftig bruk.

Videre er det viktig å øke elevenes bevissthet om lokal historie og matkultur, og om sammenhengen mellom landskap og matproduksjon. Det skal være spennende å bruke lokale råvarer til å lage mat anno 1905 og 2005.

Ungene tar for seg spørsmålsstillingene som skisseres i denne søknaden på skolen, og forbereder seg teoretisk før de drar ut til gården og gjennomfører opplegget sammen med bonden og evt. en kokk. Vi vil ta kontakt med lokal kokk som presenterer ungene for mat laget i 1905 og 2005.

Arrangør: Vikna kommune

Streif i tilknytning til årets hagedag
Sted
: Setran Hyttegrend på Salsbruket i Nærøy
Tid: 4.juni

Innhold: Foredrag og demonstrasjoner med hagefaglige tema, lokale matprodusenter vil delta med smaksprøver og orientering om sine produkter. Det blir hesteridning og andre gårdsaktiviteter for barn. Det blir anledning til å tilberede mat på grillen med hovedvekt på lokale råstoffer.

Arrangør: Hageselskapet Ottersøy og omegn lokallag, Hageselskapet Nord-Trøndelag, Nærøy kommune m.fl.

Streif i Kjeksvika
Sted
: Kjeksvika, Abelvær i Nærøy
Tid: 15.juni

Innhold: Barn og unge er målgruppe for dette arrangementet. Liv Nilsen,NTNU vil fortelle om og vise planter som er typisk for kystlyngheiene. Det vil bli spennende lek på den fine sandstranda med mulighet til å utforske dette spesielle kulturlandskapet. Det blir også mulighet til å lage enkel mat på bålet/grillen.

Arrangør: Hageselskapet Ottersøy og omegn lokallag

Verdal - Stiklestad
Sted:
Stiklestad- Rinnleiret - Skånes
Tid: 10.september

Innhold: Arrangementet knyttes til Stiklestad nasjonale kultursenters aktivitetsuke der en rekke lag og foreninger deltar i markeringa av 1905 - 2005. Rinnleiret er et verna strandengområde med spesielle kvaliteter. Planteforsk har nylig laget skjøtselsplan på vegne av Fylkesmannen i Nord-Trøndelag.

  • Vandring i kulturlandskapet. Rinnleiret verneområde. Strandeng. Jordbrukslandskap Skånes.
  • Kulturminner. Rinnleiret. Skånes skanse. Gravhauger. Vindmølle.
  • Biologisk mangfold. Fugle- dyre- og planteliv i kulturlandskapet.
  • Mat. Smaksprøver. Servering.
  • Utstilling. ”Fra havbunn til kulturlandskap”. (Se eget punkt).

Steinkjer - Mære Landbruksskole
Sted
: Mære Landbruksskole
Tid: 17.september

Mære landbruksskole feirer sitt 110-års-jubileum i 2005 og knytter ”Streif” til ”Åpen gård”.

Innhold: Mat i fokus. Smaksprøver og matservering

  • Kultursti m. kulturminner
  • Kjøring med hest
  • Skolemuseum
  • Kornhandtering i 100 år
  • Utstilling med gamle husdyrraser
  • Innslag fra musikalen ”Ei ny tid” om lokale hendinger i 1905
  • Lansering av bok ”Såmann – såkvinne” om kulturlandskap i Nord-Trøndelag
  • Fotoutstilling

Arrangører: Mære i samarbeid med Sparbu historielag og Mære jordbruksskolelag

Sør-Trøndelag

Seterstreif – Buferdsdag i Budalen
Sted
: Budalen, Midtre Gauldal
Tid: 9.juli

Budal - en nasjonal seterskatt
KuBudalen har i dag en av landets største konsentrasjoner av tradisjonelle setervoller i drift med melkeproduksjon. 17 setervoller er i dag i drift langs Buas dalføre til Synnerdalen og 4 setervoller i Endalen, det andre dalføret. Av totalt 140 setervoller i disse dalførene, er 100 av dem i bruk i hht fjell - loven. Setringa har sin bakgrunn i at beitegrunnlaget rundt gårdene var for lite, derfor ble dyra og folket flyttet til seterdalene på fjellet om sommeren der det var godt om beite. I dag handler seterdrifta og bruken av vollene fortsatt om å utnytte ressursene på gården, men ønsket om å bevare en viktig del av vår kulturarv er også viktig.

Kulturlandskapsvandring
Dagen starter med ei vandring som går fra Busetvollan i Synnerdalen, og framover mot museumssetra på Storbekkøya. Vandringen vil gå gjennom et landskap som er preget av beiting gjennom flere hundre år. Jordsmonnet er næringsrikt og det er en variert flora i området. Det er generelt svært høy artsrikdom på utmarksbeitene, med høy frekvens av indikatorarter på gammel beite- og/eller slåttemark. En kan finne sjeldne planter som bakkesøte, marinøkkel, dvergjamne og brudespore. Det vil bli guiding underveis og en kafferast.

Med seterblikk over kjølen
Kontakten over grensa til Sverige har lange tradisjoner i de fjellnære seterområdene. Forsker Gunnar Austrheim fra Institutt for biologi ved NTNU vil følge oss gjennom utviklingen av kulturlandskapet i fjellområdene gjennom hundre år. Etnolog Harry Byberg fra Östersund vil se på nærmere på den svenske fäboddriften og sette den i sammenheng med det som har foregått på norsk side.

Seterdrift i fremtida
Det er ingen gitt å se inn i fremtida. Departementsråd Per Harald Grue fra Landbruks- og matdepartementet vil fortelle litt om sine tanker for seterdrifta i fremtida.

Grensesprengende kultur og tradisjoner
Det er mange likheter mellom Norge og Sverige, men også ulikheter. Vi vil få servert tradisjonsmat basert på lokale råvarer og lokal tradisjon på både norsk og svensk side. Eksempler på håndverkstradisjoner på begge sider av grensa vil også bli vist. Musikken har alltid vandret over grensene, det vil bli spilt musikk fra begge landene. Mulighet for en svingom blir det for den som har ønske om det.

Streif
Streif er en del av landbrukets markering av unionsoppløsninga. Gjennom disse arrangementene ønsker en å øke bevisstheten omkring verdien av mat og kulturlandskapet i ulike sammenhenger. Å øke kunnskapen om hvilke endringer som har skjedd i kulturlandskapet de siste 100 år er også en viktig del av Streif.

Samarbeidende aktører:
Budal Husflidslag, Foreningen Norden, Midtre- Gauldal kommune, Interreg-prosjektet Grenseløs seter – Fäbodriket og Fylkesmannen i Sør-Trøndelag, Avdeling for landbruk og bygdeutvikling.

Dalstreif – Bygdadag på Svorkmo
Sted:
Svorkmo, Orkdal
Tid: 5.juni.

Innhold: Orkland Bygdekvinnelag har lang tradisjon med å arrangere bygdedag i Orkdal. I de seinere år har laget tematisert denne bygdedagen. I så måte passer det ypperlig å legge ”Mat og kulturlandskap” inn som den aller viktigste delen av den tradisjonsrike bygdedagen. Orkdal er kjent for mange lokale matspesialiteter, disse vil bli ekstra fokusert denne dagen. I tillegg vil det bli en kulturlandskapsvandring i området.
Hovedarrangør: Orkland Bygdekvinnelag.

Fjordstreif- Bygde- og aktivitetsdag på Kystens Arv
Sted:
Staværsmuseet i Stadsbygd, Rissa
Tid: Juni 2005

Innhold: I Rissa foregår det for tiden et betydelig mobiliseringsarbeid for å styrke samholdet og identiteten i bygda. Som en av aktørene i dette mobiliseringsarbeidet vil bygdekvinnelaga i Rissa denne dagen arrangere en bygde- og aktivitetsdag. Rissa har med sin nærhet til fjorden en særegen historie med fiske og landbruk som viktige ingredienser. De lokale mattradisjonene bærer preg av dette. ”Vandringen” i kulturlandskapet vil foregå med båt. Trondheimsfjorden har historisk vært en meget viktig transportåre og er fortsatt det. Gjennom båtturen en rette fokus mot fjordlandskapet.
Hovedarrangør: Stadsbygd Bygdekvinnelag.

Streif på Øya
Sted:
Øya videregående skole, Melhus
Tid: 3. - 4. september

KurvInnhold: De videregående skolene med naturbrukslinjer like utafor bygrensen har lang erfaring med å arrangere åpne dager med godt besøk fra bybefolkningen. Ved disse arrangementene vil en engasjere lokale lag og foreninger som samarbeidspartnere. Når en skal synliggjøre de lokale mattradisjonene her vil en rette blikket også utenfor kommunens grenser og tenke mer i retning av trønderske mattradisjoner. Kulturlandskapselementet vil bli fulgt opp med vandringer. I tillegg vil en forsøke å utvikle en kulturlandskapssti for den yngre garde.
Hovedarrangør: Øya videregående skole

Streif på Skjetlein
Sted:
Skjetlein videregående skole, Trondheim
Tid: 19.september

Innhold: De videregående skolene med naturbrukslinjer like utafor bygrensen har lang erfaring med å arrangere åpne dager med godt besøk fra bybefolkningen. Ved disse arrangementene vil en engasjere lokale lag og foreninger som samarbeidspartnere. Når en skal synliggjøre de lokale mattradisjonene her vil en rette blikket også utenfor kommunens grenser og tenke mer i retning av trønderske mattradisjoner. Kulturlandskapselementet vil bli fulgt opp med vandringer. I tillegg vil en forsøke å utvikle en kulturlandskapssti for den yngre garde.
Hovedarrangør: Skjetlein videregående skole

Møre og Romsdal

Kyst-Streif
Sted
: Bremsnes, Averøya
Tid
: 5. juni kl 11 – 17

Averøya er først ute med Streif-arrangement i Møre og Romsdal. Søndag 5. juni kan du vandre i fiskarbonden sine fotefar, smake småsei og oppleve ny og gammal kystkultur.

  • Fullstendig program
  • Gudsteneste i Bremsnes kirke
  • Vandring frå Bremsneset til Gjengstøa
  • Alternativ vandring/ekstra tur: Opplev steinalderkulturen ved Bremsneshatten
  • Sal av lokal mat
  • Kokkenes mesterlaug Møre og Romsdal demonstrerer og serverer smakebitar
  • Aktivitetar: Setjing av landnot, klippfisktørking, ljåslått, torvtaking m.m.
  • Gamle husdyrrasar

Arrangørar: Averøy kommune og Møre og Romsdal fylke, Lokale lag og organisasjonar.

Fjordstreif
Sted
: Tresfjord, Vestnes
Tid: 12. juni kl 11 - 17

Vestnes

Opplev fjordbonden sitt landskap og kultur i gamal og ny drakt.

  • Gudtsteneste i Tresfjord kyrkje kl. 1100. Kåseri og flaggseremoni
  • Eit levande Tresfjord Museum og gatevandring i Syltebakken
  • Open gard med husdyr og barneriding
  • Kokkelauget serverer smakebitar frå heile fylket
  • Bondens Marked - sal av lokal mat
  • Moderne kufjøs: Opplev kontrasten mellom gamle og nye driftsformer i jordbruket: Robotmjølking, grasberging, maskinutstilling
  • Fjordtur med dampskipet Thorolf (50 kr), skyss med veteranbuss
  • Musikk og drama

Samarbeidsparter: Skule, Bygdekvinnelag, Bondelag, Islandshestforening, Sogelag, Museum, Tine, Kommune.

Fjellstreif
Sted:
Sykkylven
Tid: 3.juli

Innhold:

  • Seterdrift: Tradisjonelt og moderne
  • Økologisk landbruk
  • Vern av kulturmiljø
  • Kulturlandskap

Samarbeidsparter: Repr. For tre setrar, Bondelag,Bonde- og småbrukarlag, Tine, Fjellhug natur- og friluftslag, Sykkylven jeger og fisk, Speidarane, Økolaget Sunnmøre, Sykkylven ungdomslag

Streif på Sunnmøre museum
Sted:
Sunnmøre museum
Tid: 28.august

Innhold: Streif i sunnmørsk kulturlandskap og mattradisjonar. Dette er et familiearrangement i tilknytning til Matfestivalen i Ålesund. Aktivitetar på museet og vandring i landskapet rundt. Mat er viktig ingrediens i satsinga.
Samarbeidspartnere: Matfestivalen, Sunnmøre museum, Bygdekvinnelaget, Kokkelauget

Sogn og Fjordane

Streif langs breen
Sted:
Langs Jostedalsbreen start i Vaitastrond
Tid: 14. august

JostedalsbreenInnhold: Søndag 27. august vert det skipa til Streif langs Jostedalsbreen i samarbeid med Sogn og Fjordane Turlag. Turen startar i Veitastrond med servering av lokal mat på setra. Her vil det også bli orientering om gardsdrift, seterdrift, kulturlandskap, lokal foredling og turisme under breen. Turen går så i kanten av breen over til Fjærland, og har med guide som fortel undervegs.

Streif ved Gulatinget
Sted: Gulating
Tid: 27.august

Innhold: Fredag 26. august vert det skipa til Streif i samband med markeringa av Gulatinget. Gulatinget er Sogn og Fjordane sin 1000-årsstad og det vert ei stor markering over 3 dagar. Streif vil vere hovudaktiviteten den første dagen og bli arrangert nært samarbeid med lokal arrangør og med lag og organisasjonar i Gulen. På sjølve Streif-dagen vil skulane vere hovudmålgruppa, men løypa vil også vere tilgjengeleg dei andre dagane.

Streif på fjorden med veteranbåten Atløy
Sted
: Nordfjorden og Sognefjorden
Tid: 21.-28.april på Nordfjorden - 5.-15. september på Sognefjorden

Innhold: I samarbeid med Kystmuseet i Sogn og Fjordane vert det arbeidd med Streif på fjorden. Veteranbåten Atløy har gjennom fleire år gjennomført slike turar der båten har med seg salsvarer, kultur og utstillingar. Båten går innom dei gamle dampskipskaiene og mykje folk møter opp for å ta imot båten, handle, sjå på utstillinga, kjøpe ein kopp kaffi eller vere med båten til neste hamn. I år vil vi setje fokus på unionsoppløysinga, kulturen kring fjordbåten, kystlandskapet og lokal mat.

Seilasen startar ved at båten lastar opp kystvarer. Her er det eit stort utval av fiskeprodukt og handverk knytt til kystkulturen. Dette vert seld til frammøtte på veg innover fjorden. Inst inne i fjordane vert båten lastar dei opp jordbruksvarer som ved, potet og frukt som vert seld på veg utover. Tradisjonelt har båten vore bindeleddet i fylket og har transportert folk og varer mellom dei ulike regionane.

Det vert i tillegg fleire lokal arrangement der ein kombinerer veteranbåten Atløy med fottur i kulturlandskapet, historieformidling og sal/servering av lokal mat. Dette skjer i samarbeid med FNF.

Streif – Fjordaferd inn Nordfjorden, 21.–28. april
Streif – Fjordaferd inn Sognefjorden, 12.-23. september
Sjå også www.kyst.museum.no

Streif i alle kommuner
Sted:
Flest mulig kommuner i Sogn og Fjordane
Tid: 5. eller 7. juni

Innhold: Gruppa som arbeider med jubileet har sett det som viktig å nå ut til folk i heile fylket. Vi har difor utfordra kommunane i fylke til å lage Streif. Tilbakemeldingane så langt viser at interessa for dette er stor, og at mange av dei kommunale jubileumsnemndene tek dette inn som ein del av sitt arbeid. Vi oppmodar kommunane om å gjere dette i samarbeid med lokale lag og organisasjonar og at skulane vert ei viktig målgruppa. Vi rår til at kommunane brukar datoane søndag 5. juni eller tysdag 7. juni.

Nettstreif
Innhold
: I Sogn og Fjordane ynskjer vi å legge ut nye og gamle bilde av kulturlandskap. Ved å ta nye bilde av same staden 100 år etter vil vi få sjå utviklinga og setje fokus på verdiane i kulturlandskapet. Vi har vore i kontakt med Fylkesarkivet og Høgskulen i Sogn og Fjordane som har mykje gamalt materiale liggande.

Hordaland

Hardanger – det norske landskapet
Offisiell åpning av Mat og kulturlandskap 2005
Sted:
Reiseter i Ullensvang
Tid: 22.april

LandskapPå veg inn i landskapet opplever ein eit flott mangfald av Hardanger sitt varierte kulturlandskap og kulturmarkstypar dersom ein nyttar tilbodet om å starta reisa til Vikebygd med ein tur på fjorden i veteranbåtar.

Vel framme i Vikebygdkrinsen tek bygdefolket imot gjestene. Desse ”Vikebygdvertane” er spesiallærde guidar for Streif i Hardanger, og skal ta best mogeleg vare på alle tilreisande heile dagen. Mange skal sleppe å ta privatbil med hit den dagen, og alle må uansett ta buss frå Nå. For dei sprekaste vil det bli tilbod om guida tur opp til Reiseter med Bleie som utgangpunkt i Vikebygd, og evt om veret tillet det på ski over fjellet frå Krossdalen.

JordbrukslandskapMen for folk flest går turen fyrst med buss gjennom grender med flotte frukthagar og småskala åkerkulturar til ca 200 moh, der veldrivne gardar med jordbruk og husdyrhald overtek meir og meir, til ein når Reiseter etter 4 km på 320 moh. Dette er den høgasteliggjande grenda langs Hardangerfjorden med fast busetnad, her er 5 bruk i eit flott klyngjetun.

I det velhaldne kulturlandskapet på Reiseter skal Streif 2005 opnast. Rundt oss har vi ei ramme av storslått, men vennleg natur, med dei høgaste fjelltoppane langs Sørfjorden og Folgefonna tett innpå i sør. At noko av dette i 2005 skal bli ein av Noreg sine nye nasjonalparkar fortel kva kvalitetar vi har i landskapet her.

BakstFør vandringa ned mot fjorden igjen er det eit par timars folkefest på Reiseter. Her er aktivitetar både i tunet og rundtom i landskapet. Kunst og kultur har særpreg og er viktig for hardingane. Dette vil på ulike måtar bli synleggjort av både unge amatørar frå heile Hardanger, lokale utøvarar frå Vikebygd, og profesjonelle utøvande kunstnarar i Harding Puls. Bygdefolket og andre hardingar lagar ”bygdetorg”. Her kan ein få alt frå spennande, nykomponert mat frå Hardanger-menyen, bygd på lokale tradisjonar og råvarer, til fine handlaga husflids- og handverksprodukt å ta med heim som minne.

Bruk ved HardangerfjordenEtter avduking av eit 100-års minnesmerke og den offisielle opninga av Streif 2005 er over, begynner den flotte vandringa nedover i kulturlandskapet mot Nå. Landskapet rundt oss er innimellom stupande bratt, men turen er lett fordi vi går på gode småvegar. Det startar med eng og beitemark ved Reiseter, der vi òg kan sjå gamle spor som tørkestove, kjølebrunn, kvernhus, stua almar og gamle frukttre. Sia kjem vi nedover mot Måkestad med kanskje dei høgastliggjande frukthagane i Noreg?

Gård ved HardangerfjordenVi går gjennom eit kulturlandskap med noko av den største variasjon som Hardanger har av husdyr- og hagebruk. Dess nærmare fjorden ein kjem, dess meir dominerer fruktdyrkinga denne fruktbare naturen. Vi let turen snirkla seg utanom asfaltvegen via Måkestad, Kvestad, Kambestad Monument i treog Nå. Vi går gjennom den eine flotte frukthagen etter den andre og gjennom fine tun. Undervegs passerer vi jamleg skredløp, vi ser sprudlande bekkar, som alle som ein er livgivande oppkomer året rundt, og nære og fjerne kulturminne blir peika ut.

Skapande kunstnarar i Harding Puls er med på å setja heilt særprega spor langs Streif-løypa i Vikebygd med sitt delprosjekt: ” Kunsten i Landskapet og landskapet i kunsten”. Ein vil på denne måten både understreka, og gjerne gi dei besøkjande ei ny vinkling for å oppdaga verdien av nære forholdet det er her mellom folket, kunsten og landskapet.

MonumentEtter ein god halvanna time med vandring og inntrykk i lag med ”Vikebygdvertane”, som fortel det vi ser og opplever, endar vi opp ved bautasteine på Nå. Denne blei sett opp å på dugnad i 1910 av bygdefolket for å minne om1905, i gleda over å vera ein heilt sjølvstendig stat. Dette er ei særs verdig stad å ha avslutning på Streif-vandringa i Vikebygd.

HusDeretter blir alle tekne med til den fine Bygdahallen i sentrum av Nå. Her får folk noko å drikke, kvile seg osv, medan ein ventar på å kome seg vidare enten ein skal med båt eller buss.

Dei som ynskjer det er då velkomne med vidare i buss eller båt til det velkjende og særprega Agatunet for å få seg eit måltid mat etter turen. Dette er eit av våre fremste nasjonalsymbol for bondekulturen. Tunet er eit nært og Stabbursterkt møte med den norsk historien frå mellomalderen og fram til i dag. Her har ein del skuleklassar utstilling av kunstarbeida sine frå eit delprosjekt dei har vore med på dei fram mot Streif.

Seinare på kvelden skal det vera ”Norsk festkveld” på Hotell Ullensvang på andre sia av fjorden. Etter Streif-vandringa og besøk i Agatunet vil det gå båt frå Aga til Lofthus for at Streif-deltakarane kan få kome fjorden og delta på kvelden.

Bilete: Harding Puls, Arnhild Bleie, Gunnar Nagell Dahl

Ei vandring i det grøne bølgjande landskapet
Sted:
Sæbø, Radøy kommune i Hordaland
Tid:
1.mai 2005

Gardane Tolleshaug, Olsvoll og Solheim fekk fylket sin kultur-landskapspris i 2003. Området framstår i dag som eit heilt spesielt, samanhengande og storslått kulturlandskap - ikkje minst fordi det er store høgdedrag som er opne like til topps og at topografien utover dette er småkupert og variert - med små dalsøkk og åskammar. Bøndene her

Fallos i Sæbø, Foto: FM i Hordaland

har lagt til rette for at folk kan gå turar på opparbeidd stiar. Dette vakre landskapet er det næraste ein kjem det grøne Irland. Området er rikt på kulturminne både under og over jorda og i særleg grad er det grunnlag for å nemne fruktbarheitsymbolet som står i sørvest- skråninga på Solheimsåsen. Det finst mange lokale historier knytt til denne fallosen - og vi kan slå fast at barnekulla på Sæbø alltid har vore store. At denne fallosen er reist akkurat i solhellinga i Solheimsåsen understrekar det potente og det fruktbare ved dette landskapet - noko som vert forsterka og utdjupa av dei mjuke og runde formene som pregar landskapet.

Dette landskapet kan du verta kjend med 1. mai. Dei fleste av dei om lag 10 gardsbruka her driv med sau, men det er og eit gardsbruk som har mjølkekyr. I det bølgjande landskapet, som er prega av beitebruk og generasjonar sitt slit for levebrødet, kan du finna ro og fred mellom sauer og nedbeita åsar. På den høgaste garden på Tjore held Tjore Gardsmat til. Her kan du også handla direkte frå garden m.a. kjøt og pølser som er foredla på garden.

Kulturlandskap i Sæbø, Foto: FM i Hordaland

Radøy kommune som bygda Sæbø er ein del av vart i 2004 kåra til årets kulturkommune i Hordaland. Det at bygda Sæbø er med på den nasjonale markeringa Streif i samband med landbruket si hundreårsmarkering er folk i Radøy stolt og glad for. Å få eit engasjement omkring dei verdiane som ligg i det lokale kulturlandskapet må vera eit mål både på kort og lang.

sikt. 1. mai kan du streifa omkring i kulturlandskapet i Sæbø og smaka på alle godbitane som området har. Velkomen skal du vera

Meir info om turen finn du under www.hordastreif.no

Andre Streif i Hordaland

Landbruksavdelinga hjå fylkesmannen i Hordaland vil gjerne ta deg med på Streif i natur og kulturlandskapet i Hordaland. Streifa er eit samarbeid med Bergen Turlag og lokale bygdelag .

  • Gamle ferdslevegar
    Sted:
    Nåli i Voss kommune
    Tid: 8.mai
  • Fråflytta garder
    Sted:
    Eikemo i Etne kommune
    Tid: 21. og 22. mai
  • Kulturhistorie og bygdeutvikling
    Sted:
    Herand i Jondal kommune
    Tid: 12.juni
  • Stølskulturen i Fagerdalen
    Sted: Eksingedalen i Vaksdal kommune
    Tid: 19.juni
  • Norsk seterkultur si 100-årsmarkering
    Sted: Stavali i Ullensvang kommune
    Tid: 24.- 28.august
  • Lyngheia og kystkulturen
    Sted: Sotra i Sund kommune
    Tid: 28.august
  • Landbruk i et bynært pressområde
    Sted: Mellingen i Bergen kommune
    Tid: 4.september

Rogaland

Midt i matfatet
Sted:
Jærmuseet, Nærbø i Hå
Tid: 22. mai

Kyr RogalandInnhold: Arrangementet skal innehalde aktivitetar som er knytta til gardsarbeid, vise fram tillaging av tradisjonsmat, lage smaksprøvar, kle opp ein familie med klær frå 1905 og vise framtidas mat.

Vi vil og legge vekt på det moderne landbruket ved å vise utviklinga frå pløying med hest, gråtass og til nymotens traktorar med det siste nye innan mekanikken Ikkje minst trur vi at det siste vil trekke til seg ungdomen. Felleskjøpet Klepp har sagt seg villige til å stille ut og demonstrere utstyr.

Vi vil og samle lokale verdsmeistrar i pløying.

Jærmuseet har svært gode erfaringar med potetsetjing for barn og unge.

Vi vil markera at det er restaurantar og butikkar som er levande opptatt av særeigen og lokalprodusert mat. Jæren Hotell vil spele ein viktig rolle og stiller med kokk. Dei fokuserar mykje på lokale matrettar og har utarbeida konseptet ”Det jærske kjøkken”.

Vidare skal vi arrangere ein turmarsj/aktivitetsløype i det vakre kulturlandskapet i nærleiken av Nærbø. Vi vil at folk skal bli overraska,- kanskje blir det biedans og kyllingstunt ved Prior sitt anlegg som ligg i nærleiken?

Vi arbeidar med å få tak i personar som er 100 år i 2005 som har tilknyting til landbruket.

Jærmuseet vil arrangere ei offisiell opning av utstillinga ”Mat må me ha”.
Samarbeidspartnere: 4H har ansvar for aktivitetsløypa, 4H – garden på Kvia, lokale bonde- og bygdekvinnelag ,Stavanger turistforening ,Kokkelauget / kokkelæringar frå lokale vidaregåande skular, Dramalaget for skulen i Rogaland, Felleskjøpet Klepp, Jæren Hotell
Kontaktperson: Målfrid Snørteland, Jærmuseet

Streif og Åpen gård (arrangement på 4 gårder)
Sted:
Tid:
21.august

Innhold: Dei besøkande blir vist dyra og livet på gardane (ca. 4 stk) som ved tidlegare arrangement av ”Åpen gård”.

Vi vil ha ein markant profilering av Mat og kulturlandskap og at det handlar om å vise fram særpreget for området med tanke på mat og kulturlandskap. Det lokale bondelaget/bygdekvinnelaget vil vise fram lokale matrettar til dømes komler, lammerettar, fiskerettar, potetkaker som kan brukast til Wraps og anna spennande rettar. Den lokale 4H – klubben skal arrangera ei aktivitetsløype som har eit stort fokus på lokalprodusert mat.

Vi vil gjerne få til eit opplegg (fotomontasje eller liknande) som viser forandringa i landskapet, spesielt gjengroing.

I samarbeid med Stavanger turistforening skal vi arrangere tur i nærleiken av desse gardsbruka. Guidane som blir brukte har stor kjennskap til kulturlandskapet turane går i. Her er det ønskjeleg at vi i tillegg kan få inn guidar som til dømes kokkar og bygdekvinnelag med større kunnskap innan mat og matkultur. Gjerne folk som kan fortelje om historiske hendingar, utviklinga av kulturlandskapet, morosame hendingar om folk og fe. Det er viktig å gjere dette til ein gladtur for store og små.
Samarbeidspartnere: Rogaland Bondelag, Rogaland Bygdekvinnelag, Lokale 4H-klubbar, Stavanger Turistforening.
Kontaktperson: Målfrid Husebø, Rogaland Bondelag

Sild og sau
Sted
: Avaldsnes
Tid: 28.august

Historie: Avaldsnes er Rogaland sin tusenårsstad.
I 3500 år satt fyrstane her og kontrollerte skipstrafikken langs norskekysten. Desse fyrstane har gitt oss mange gravhaugar, høge bautasteinar og rike funn. Harald Hårfagre la hovudgarden sin på Avaldsnes og gjorde staden til Noregs eldste kongesete. Landskapet på Avaldsnes ber spor av at det her har vore kontinuerleg jordbruk sidan jordbruket blei innførd i yngre steinalder. Jorda og sundet er også fullt av arkeologisk materiale.

Innhold: Nordvegen Historiesenter skal stå ferdig i månadsskiftet april/mai og ein rekonstruert Vikinggard med bygningar frå fleire stader i Rogaland.
Avaldsnes gir oss eit glimrande høve til å sette fokus på fiskarbonden og kor viktig denne delen av næringa var for landbruket for 50 – 100 år sidan. Den nye ”blå næringa” skal og bli vist fram t.d. torske-/kveite-/musling-/kråkebolleoppdrett. Vi skal vise fram tradisjonsmat, gamle tillagingsmåtar og lage smaksprøvar av blant anna lam og svin. Gamle handverksaktivitetar skal og bli vist fram og besøkande kan få ta del i.
Vi vil markera at det er restaurantar og butikkar som er levande opptatt av særeigen og lokalprodusert mat. Lothes Mat og Vinhus vil spele ein viktig rolle.
Vidare skal vi arrangere ein turmarsj/aktivitetsløype i det vakre kulturlandskapet på Avaldsnes. Vi vil at folk skal bli overraska,- kanskje blir det fløytespel ved bekken?
Samstundes vil Filmfestivalen i Haugesund gå av stabelen denne helga. Media er tilstades, så vi ser gjerne at ein skodespelar eller to tek turen ut til Avaldsnes.
Samarbeidspartnere: Vikinggarden, Avaldsnes , Kokkameisterlauget i Haugesund, Karmøy bygdekvinnelag, Nord-Karmøy husflidlag, Ebnes Urtehage, Karmøy Vikingklubb, Avaldsnes prestegard, Kystlaget Kormt, Karm 4H- klubb,Dramalaget for skulen, Stavanger Turistforening.
Kontaktperson: Marit Synnøve Vea eller Svein Jakob Steinsland, Karmøy kommune

Sider og Gla’laks
Sted:
Hjelmeland i Ryfylke
Tid: 16. – 18. september

Innhold: Arrangementet er i samband med frukt- og laksefestivalen som går av stabelen på Hjelmeland i Ryfylke.
Det lokale bygdekvinnelaget/bondelaget/småbrukarlaget vil fokusere sterkt på frukt og laks, Dei vil vise fram den lokale mattradisjonen til dømes safting, sylting, fiskerettar, lamme- og viltrettar osv. På denne tida er det og sauesanking i Ryfylkeheiene.
Hjelmen 4H og Rask 4H har ansvaret for aktivitetsløypa som har eit stort fokus på lokalprodusert mat. Vidare skal det arrangerer ein turmarsj i det vakre fjordlandskapet i Hjelmeland.
Samarbeidspartnere: Hjelmen 4H og Rask 4H, Stavanger Turistforening, Hjelmeland Bondelag, Hjelmeland Bonde- og småbrukarlag, Hjelmeland Bygdekvinnelag, Jeger og fiskeforbundet.
Kontaktperson: Eli Munkeby Serigstad, FMLA

Bjerkreimsmarken
Sted:
Bjerkreim
Tid: 7. – 9. oktober

Innhold: I Dalane er det mykje sau og Bjerkreim kommune er ein av landets største i produksjonen av lammekjøtt og ull. Bjerkreimsmarken har eit stort fokus på mat, klipping og eksteriørbedømming. Omlag 10 – 15 000 besøkande kvart år. Dalane Tidende lagar ei eiga avis til dette arrangementet. Særs god marknadsføring som vi kan ha god nytte av.
Eksteriørbedømming: Fredag er det kåring av veralam, laurdag er det ku og kalv og på søndag er det fjording og nordlandshest.
Det lokale bondelag/bygdekvinnelaget vil vise fram lokale matrettar til dømes komler, lammerettar, hestebiff, potetkakar og anna nymotens matrettar.
4H vil arrangera ei aktivitetsløype med stort fokus på lokalprodusert mat.
Vidare skal vi arrangere ein turmarsj i det vakre og spesielle kulturbeitelandskapet i Bjerkreim.
Vi vil gjerne få til eit opplegg (fotomontasje eller liknande) som viser forandringa i landskapet, spesielt gjengroing.
Bjerkreim har fått VM i saueklipping i 2008. MK 2005 er med å bygge opp under eit slikt arrangement.
Samarbeidspartnere: Stavanger Turistforening, Bjerkerota 4H, Lokale bondelag/bygdekvinnelag.
Kontaktperson: Karl Brådli, Bjerkreimsmarken

Naturlosturar (ca. 10 turar)
RogalandStavanger turistforeining arrangerar omlag 200 turar i Rogaland kvart år. Turplanane for til neste år blir utarbeida til hausten. Vi er blitt samde med turistforeininga i at vi skal markere ut nokre av turane som passar inn med Mat og kulturlandskap 2005 sine mål. Dette kan gjerast ved å sette MK2005 sin logo på reklamen/annonseringa av arrangementa. Nokre av desse turane høyrer inn under naturlosprogrammet og vil vera guida. Vi ser for oss eit 10 - tals turar med eit slikt opplegg.

Guidane som blir brukt har stor kjennskap til kulturlandskapet turane går i. Her er det ønskjeleg at vi kan få inn guidar som til dømes kokkar og bygdekvinnelag med større kunnskap innan mat og matkultur. Gjerne folk som kan fortelje om historiske hendingar, utviklinga av kulturlandskapet, morosame hendingar om folk og fe. Det er viktig å gjere dette til ein gladtur for store og små.

Agder

Forsommer-Streif
Sted: Dømmesmoen, Norsk Hagebruksmuseum, Grimstad
Tid: 18-19. juni

Agder

Temaer

  • Kulturlandskap, historie og mat
  • Naturlandskap (Dømmesmoen og arboretet som et særegent landskap i landsdelen, et av landsdelens aller flotteste landskap, tilgjengelig for en stor befolkning).
  • Historie med næringsutvikling og kulturutvikling
  • Temaer Krig, fred og frihet og aktualisere disse inn i vår tid
  • Åpning av kulturhistorisk opplevelsesløype med en unik attraksjon i form av et utsiktstårn
  • Tilbud til folk flest, i alle aldre

Folkefest
Vi ønsker å fokusere på at det å være en selvstendig nasjon ikke må lede oss inn i selvopptatthet, men i et engasjement for å skape det gode liv for flest mulig, både ute og hjemme. Ved å vise og demonstrere det vi har av natur- og kulturressurser, er det vårt håp at vi skal få fram hvor heldig stilt vi er, og også hvilket ansvar vi har for å forvalte ressursene våre til felles beste. Gjennom å formidle dagsaktuell kunnskap gjennom dyktige personer som kan formidle sitt stoff, vil vi også understreke hvor viktig det er at vi tar kunnskap alvorlig som plattform for videre utvikling av det gode samfunn for alle.

Program
Lørdag 18.06 fra kl. 14.00 til 02.00
Countrygalla på Gundersholmen med skuespilleren og sangeren Bjarte Hjelmeland (som synger kl. 22.00) som solist, og to lokale countryband, dans, salg av mat og drikke. Aldersgrense 18 år fra kl. 22.00. Dette blir en stor konsertbegivenhet i samarbeid med Aust-Agder countryklubb som står for det praktiske arrangementet, et arr. som vi vare til over midnatt. Fra kl.14.00 til kl. 22.00 blir det marked, idol og folkefest.

Søndag 19.06
Kl. 11.00:
Stor økumenisk fredsgudstjeneste,på fotballbanen på Dømmesmoen. Korgruppe, orkester i stedet for orgel, Bjarte Hjelmeland som salmesolist, liturger fra flere kirkesamfunn, kort preken v/Yngvar Langås, fredsappell/hovedtale v/fylkesmann Hjalmar I. Sunde. Ansvarlig for gudstjenesten er soknepresten i Fjære.

Kl 12.15-13.00:
Åpning av tre store museumsutstillinger, samt temautstillinger av korn med brødbaking og salg av brød med pålegg og drikke v/Else Rønnevig, hest og kjerre for barna v/Kristen Gundersen. Ansvarlig: Fjære bondelag.

Utstillingene vil bli satt opp i den store låven vis á vis museet, og er Bondens landskap fra AAKS, Norge 1905-2005 fra AAKS og Norge i 100 år fra Norsk landbruksmuseum. Disse utstillingene vil bli presentert gjennom guidede opplegg hver time i tidsrommet 12.15-16.00.

Kl. 13.00-16.00:
Konsert for barn og voksne med Elisabeth Lindland og Nissa Nyberget, kjent fra Barnas julemorgen i NRK, kl. 14.00 fra scene på fotballbanen.

Salgs- og demonstrasjonsmesser for næringsliv og lag og foreninger

Åtte temaseminarer:
Fredssamtale med Gunnar "Kjakan" Sønsteby, Hjalmar I. Sunde og Bjarte Hjelmeland. Ledet av redaktør Stein Gauslaa, Agderposten

Sikkerhetspolitikk i en ny tid, tidl. forsvarssjef Torolf Rein, tidl. stortingsrepr. og medlem av forsvarskommisjonen Stein Ørnhøi og stortingsrepr. og medlem av forsvarskomiteen Gunnar Halvorsen, ledet av redaktør i Fædrelandsvennen Finn Holmer Hoven

Nobels fredspris, innstiftet svensk, forvaltet norsk, betydningen for Norges rolle i verden v/historiker Asle Sveen, Nobelinstituttet

Unionsoppløsningen sett fra norsk side v/Historiker Arne Olav Kleveland
- unionsoppløsningen sett fra svensk side v/fil.dr. Bo G. Hall, Uppsala Universität
- stemningen i Grimstad i 1905 v/lokalhistoriker Reidar Marmøy

Hamsun, bonde og dikter v/lokalhistoriker Knut Møretrø

Utstilling og seminar om korn, v/Fjære bondelag og Sand mølle, Else Rønnevig kommer med den store bakerovnen, og demonstrerer ulike typer brød. Det vil også bli salg av brødskiver fra disse med pålegg, kaffe og min. vann.

Kokkenes mesterlaug vil grille en hel okse

4H vil woke grønnsaker
- demonstrasjon om potetens betydning i Norge de siste 100 år, anskuelsesundervisning

Dette vil inngå i salg av middag til en rimelig penge.
- Fjære bondelag stiller med husdyr, og har også hest og kjerre, slik at barna kan få en tur til hest
- Arendal og oppland turistforening demonstrerer mat i naturen for barn og unge

Hagebruksmuseets lokale samt uteområde vil være kafé hele dagen.

Olsok-Streif
Sted:
Haugland og Torvløbakkan gårder, Austerdalen, Kvinesdal
Tid: 29. og 30.juli

Innhold:
29.juli Haugland :

  • besøksgård under etablering, flott restaurert kulturlandskap m gravhauger og rester etter kirke.
  • Landskapsvandringer – natursti – fiske i bekken
  • Markedsplass m utstilling av gamle husdyrraser
  • Faglige foredrag, bla av fylkeskonservator
  • Utstilling før/nå-bilder
  • Barneteater i kulturlandskapet?
  • Stor bålplass
  • Olsokgudstjeneste

Mat: Stekt flesk og lefse – stek stekt i jordhole – pinnebrød

30.juli Torvløbakkan Gard – mattradisjoner og gardsdrift før og nå

  • Slåttedag m hesjing og høystakker
  • Gamle barneleker – kontakt med dyr
  • Tur langs gammel ferdselsvei, innom galleriet til kunstner Leif Knibestøl + evt gammel bygdeborg
  • Kulturkveld m historier, lysbilder, kåseri, fotoutstilling og tradisjonsmat

Mat: Lokal tradisjonsmat (Torvløbakkans spesialitet)
Samarbeidspartnere: Planleggingsarbeidet er godt i gang m grunneiere, Kvinesdal kommune, historielag, 4H mfl.

Industrihistorisk streif
Sted:
Rivefabrikken på Spilling, Lindesnes
Tid: 10.september

Innhold: Åpning av Spilling Rivefabrikk og sag (under restaurering nå). Kopling til Kulturminnedagen på søndagen (markeres av Sjølingstad Uldvarefabrik, samme kommune) med fokus på teknologiutviklingen/forandringens hundreår : ”fra slegge til mus”

  • Naturlos-tur fra Ertseid til Spilling (kulturlandskap og -minner). Natursti rundt fabrikken
  • Åpning av Rivefabrikk, demonstrasjon av maskiner
  • Kåserier, film, musikk

Mat: Lokalt komponert mat, f.eks Audnaelven fiskesuppe og elg/kjøttsuppe. Samarbeid med lokale matbedrifter
Åpning av gammel skjenkestue? Stand lokale matprodusenter?
Samarbeidspartnere: Komite m grunneiere og kommunen etablert foreløpig. Flere skal inviteres med.

Setesdals-Streif
Sted:
Setesdalsmuseet, Valle
Tid: 1. og 2. oktober

Innhold:

  • Fokus på sau og kulturlandskap.
  • Fotoutstillinger
  • Samarbeid med Sjølingstad Uldvarefabrikk i Lindesnes om utstilling sau/ull
  • Mange gode vandringsmuligheter, familienatursti
  • Bondens marked?
  • Kombinerer Streif med det årlige Sjauesjået og Kulturveka.

Mat: Tradisjonsmat, sauekjøtt i mange varianter
Samarbeidspartnere: Komite etablert, bredt sammensatt, ledes av Setesdalsmuseet. Planleggingsarbeidet så vidt i gang.

Telemark

Streif i forbindelse med ”Sogelandet forteller soga om BONDEOPPRØRET 1540”
Sted
: Hjartdal Nordbygda
Tid: August

Innhold:SPEL om Norges største Bondeopprør. Et DRAMA fra virkelighet, som har blitt fortalt videre og som har makt til å engasje og berøre mennesker igjennom mange hundre år. Fortellingen om bøndenes mot, kongens svik og den harde dom med halshugging og harde bøter.

Arrangementet er forankret lokalt i bygdene Svartdal, Flatdal og Hjartdal/nordbygda i Seljord og Hjartdal kommune. 40 gårdbruk jobber blant annet med nye produksjoner av varer og tjenester i prosjekt ELDHUS i disse dager. Det er mat, overnatting, opplevelser i dette prosjektet vi blant annet får mulighet til å syne fram i arrangeringa av Spelet om Bondeopprøret 1540.

Mål: Verdiskaping basert på kulturlandskapsverdiene; sogene, sagnene, eventyrene, mytene. Kulturøkonomi. Skape en møteplass for å synliggjøre bygdenes verdi og lage en markedsplass for salg av mat, varer og tjenester. Identitetsbygging og mobilisering og samarbeid mellom bygdene i Hjartdal og Seljord og Vest-Telemark kommunene.

Arrangør: Styringsgruppe Bondeopprøret1540.:
Hjartdal kommune, Seljord kommune, Seljord revy og teaterlag, Hjartdal kultur/teatergruppe, Grenland Friteater , Dyrskun as og Fylkesmannens landbruksavdeling.

Samarbeidspartnere: Fylkeskommunen, Eldhusprosjektet, VPS og Bondelaget. Egen prosjektleder/produsent.

E-XIT Børsesjø
Sted:
Børsesjø i Gjerpensdalen
Tid: 10. og 11. mars

Ny budeieInnhold: Samarbeidsprosjekt med Friluftslivets år 2005.

Mål: God opplevelse av en `være ute dag` med aktiviteter for de unge og engasjerte voksne som formidler : uteliv, mat og landskap.

Målgruppe: Barn/unge på skolene i Skien

Gjennomføring:

  • Aktivitet: Pilkefiske på Børsesjø.
  • Aktivitet: Spikking av pilkestikker.
  • Aktivitet: Servering / oppskrifter på fiskemat . Forslag: fiskekaker.
  • Aktivitet: `Opplevelse` av det moderne kulturlandskapet.

Samarbeidspartnere: FNF -Forum for natur og friluftsliv, Skien kommune, Fylkesmannen, VSP mat Telemark, Telemark skogselskap.

Kulturlandskap – grunnlag for økt økonomisk vekst ?
Sted:
Hjartdal Nordbygda
Tid: 24.juni

Innhold: Mål: Kompetanse om verdiskaping basert på kulturlandskapets verdier.
Målgruppe: Produsenter av mat og tjenester basert på bygdas ressurser

Gjennomføring:

  • Foredrag
  • Befaring – "mytevandring" i Norges best ivaretatte kulturlandskap. Unik med sine rike slåtteenger, middelalderbygninger og eventyrlige landskap.
  • Møteplass med bygdeutviklere/ bønder fra Sverige.

Seminaret legges i forkant av Slåttefestivalen2005 som åpner fredag kveld. Seminaret blir et samarbeidsprosjekt med eldhusprosjektet som har besøk fra Sverige, bygda . Videre er dette del av et større opplegg for Vest-Telemark : SOGELANDET
Samarbeidspartnere: VSP mat, Fylkesmannen, Eldhusprosjektet og Slåttefestivalen17-19.06.2005.

Støylstevne på Bjønnbutveit
Sted:
Mjønøy/Bjønnbusetra i Smørkleppdalen i Vinje
Tid: 10.juli

Innhold: Mål: Fokus på seterkultur og setermat.

Målgruppe: Familiearrangement

Samarbeidspartnere: Mjønøy, Vinje kommune, VPS mat , Norsk kvedarlag, Prosjekt Budeieveven

Setermat

Buskerud

Streif i Sigdal

Nyåpnet grendeveg - åpning av Lauvlia, Th. Kittelsens hjem
Sted:
Lauvlia, Sigdal
Tid: 12. juli

Kunsnerdalen, Sigdal. Foto: FM i BuskerudInnhold: 12. juni fra kl. 10 blir det vandring gjennom kulturlandskapet som inspirerte Theodor Kittelsen til å bosette seg her i 1899. Turstien går langs gamleveien i Sigdal og er godt egnet for barnevogn og sykkel.

Mat fra Kunstnerdalen vil lansere ny design på sine produkter og selger en egen dugurdspose i denne anledning. Lokale lag og foreninger bidrar med aktiviteter langs den 3 km lange løypa, der målet er Th. Kittelsens hjem Lauvlia som har sesongåpning kl. 13. De har et eget program med blant annet Roar Engelberg, Minken Fossheim og Kunstnerdalen barnekor.

Streif i Øvre Eiker

Sted: Varlo Park, Øvre Eiker
Tid: 18.- 21. august

Innhold: Landbruksnæringen med bistand fra Øvre Eiker kommune tar mål av seg til å gjennomføre et stort arrangement i sammenheng med landbrukets hundreårsmarkeringsprosjekt i 2005. Hovedfokus skal være lokalprodusert mat, kulturlandskap og lokalhistorie.

Varlo Park er et unikt park- og kulturlandskapsområde som gjennom de siste 10 åra er utviklet av eierne Inger Marie og Karl Richard Hals. Området har et innhold og et utrykk som ingen andre steder kan vise maken til, og har et potensial opp mot nasjonalt nivå som reiselivsprodukt. Veien fram til dette nivå er selvfølgelig lang, men grunnlaget er allerede svært godt.

Mat:

  • Salgsmesse for lokalprodusert mat og videreforedlede matprodukter. (Lokalprodusert = området Nedre Buskerud/Buskerud).
  • Salg av matretter/fingermat i ”smårestauranter” knyttet til den enkelte produsents utsalgsbod.
  • Kokkekamp basert på lokalprodusert mat og videreforedlede matprodukter (avklares). Se på mulighetene for en lokal kokkekamt mellom skolene.
  • Fest lørdag kveld. Meny basert så langt råd er på lokalprodusert mat. Fylle låve/fjøs/evt. telt med 400+ feststemte mennesker til litt subsidierte priser. Mange prominente inviterte gjester. Minst en fra øverste hylle.
  • Kulturlandskap. Naturlig og nødvendig samarbeidspartnere er lokallaget til Naturvernforbundet, ornitologene og andre lag og foreninger med interesser i temaet. Desentraliserte arrangementer?
  • Foredrag.
  • Ekskursjoner (m/loser).
  • Film/lysbildekåserier. Vi har kapasiteter lokalt!

Historie:

Naturlig og nødvendig samarbeidspartnere er Eiker Historielag, lokale entusiaster som Eldar Steen, Nils Petter Hobbelstad, Bent Ek m.fl.

  • Generelt om 1905.
  • Hvis ingen har samlet lokalt stoff omkring Eikerbefolkningens kontakt med begivenhetene i 1905, så er det kanskje på tide?

Varlo Park
Guiding i anlegget.
Nattkonsert
Barneparkering med dyr og aktiviteter.

Samarbeidspartnere: Kommunestyret, alle faglag innen landbruket i Eikerbygdene, Eiker historielag, Naturvernforbundet, Fylkeshagelaget, Lokale hagelag, Vennskapskommunene, Alliansepartnere i hele matkjeden, Reiselivet, Friluftsorganisasjonene, nøkkelpersoner fra andre lag og foreninger, engasjerte enkeltmennesker, sponsorer

Streif i Hemsedal

Sted: Bygdatunet i Hemsedal
Tid: 21. august kl. 11.00 - 16.00.

Innhold: Arr. er knytta til den årlige aktivitesdagen på Bygdatunet. Arr. vert vinkla mot mat og kulturlandskap. Det blir mellom anna:

  • Vandring i kulturlandskapet,er med i den nasjonale reg. av verdifulle kulturlandskap - ny reg. etter 10 år.
  • Omvisning på Bygdatunet (gamal gard i sin opprinelege form)
  • Skogsti v/skogeigarlaget
  • Ljåslått, hesjiing m.m. v/Bondelaget
  • Husflidsaktiviteter v/husflidslaget
  • Salg og presentassjon av lokalprodusert mat ved produsentar og bondekvinnelaget.
  • Ein del andre aktivitetar i løpet av dagen.

Arrangør: Kommunen i samarbeid med lokalt bondelag, bondekvinnelag, husflidslag, skogeigarlag, museumet med flere.

Mulige Streif i andre kommuner

Geiter

Flere lokale arrangement er under vurdering i Drammen/Lier, Kongsberg, Ål, Sigdal/Krødsherad/Modum, Flesberg/Rollag/Nore og Uvdal.

Vestfold

Vandring over Håøya – kystkultur

Sted: Håøya, Nøtterøy
Tid: 29. mai

Innhold: Vandring over øya med innslag om kystkultur og militærhistorie. Åpning av kultursti ved fylkesordfører Anne Rygh Pedersen. Servering av fiskesuppe og Hvasserbrød. Ca 2 km vandring på grusveier, ikke velegnet for småbarn og rullestolbrukere.

Ansvarlig: Nøtterøy kommune, Nøtterøy Historielag, Fylkesmannen

Vandring langs veier og kyststi

Sted: Melsomvik, Stokke
Tid: 12. juni

Innhold: Vandring fra høyden sør for Akersvannet til Melsomvik med guiding og kulturinnslag underveis. Salg av tradisjonsmat ved elevbedrift på Melsom vgd skole. Vandringen går langs veier og kyststi ca 3 km.

Ansvarlig: Stokke kommune, Bygdekvinnelaget i Stokke, Melsom vgd. Skole, Fylkesmannen

Hovedstreif: Folk og tradisjon i breibygdenes kulturlandskap

Gumserød

Sted: Sande
Tid: 26. juni

Innhold: Det legges opp som en vandring i jordbrukslandskapet langs Sandeelva . Sandesletta er tatt inn i nasjonale registreringer av verdifulle kulturlandskap.

Sande er valgt som sted fordi kommunen har variert landskap med moderne landbruksdrift samtidig som en finner ”rester” etter tidligere tiders driftsformer. Det er lett adkomst og gode krefter å spille på i lokalmiljøet. I tillegg til vandringen har vi planer om å få til et mat - og husflidsmarked og en bygdefest på kvelden på Bø-plassen, en gammel danse- og festplass.

Samarbeidspartnere: Sande bygdekvinnelag, - bondelag, -skogeierlag, 4H, Sande historielag.

Skogstreif – Skogbygdenes kultur og landskap gjennom 100 år

Sted: Lardal
Tid: 21. august

Innhold: Lardal kommune var den store seterkommunen i Vestfold med aktiv seterdrift til etter 2. verdenskrig. Her inviterer en til å gå til seters på de gamle seterveiene, severing av bondekost på setra og leker og aktiviteter på setervollen.

Samarbeidspartnere: Lardal historielag, Turistforeningen og Vestfold Skogselskap.

Melsomvik – Hva hendte i 1905 ?

Sted: Melsomvik i Stokke
Tid: Uke 23

Innhold: Vestfold og 1905 er knyttet til Melsomvik i Stokke. Her lå marinens hovedbase. Stokke kommune i samarbeid med flere legger opp til en større markering. Kommunen ønsker om et samarbeid hvor vi kan legge opp en vandring med fokus på kystjordbruket.

Samarbeidsparter: Stokke kommune med flere.

Kyststreif – Liv og næring i kystlandskapet gjennom 100 år

Innhold: Vise hvordan jordbruk og fiske hang sammen for kystbefolkningen. Dette tenkes gjennomført som en ”øyvandring” med skjærgårdsmat og konsert i samarbeid med historielag, kystkulturlag og evt. Vestfoldfestspillene. Her mangler mange detaljer, men det er riktig å nevne det som et mulig arrangement.

Oslo/Akershus

Matstreif i Oslo

Sted: Universitetsplassen, Karl Johan
Tid: 11. kl. 10-20 og 12. juni kl. 10-18

Velkommen til et Streif i norsk matkultur - midt på Karl Johan

Lørdag 11. og søndag 12. juni kan du smake deg gjennom norsk matkultur - på Karl Johan, midt i Oslo sentrum. 150 matprodusenter fra samtlige fylker vil være på plass med det beste som kan oppdrives av tradisjons- og framtidsmat.

Streif

Streif i Maridalen - Se det, smak det !

Sted: Maridalen.
Tid: 21. august. Maridalen

Bakgrunn: I den senere tid har det vært mye fokus på Maridalen. Landbruksministeren har vært ekstra oppmerksom på dette området, og har ambisjoner om at Maridalen skal bli et utstillingsvindu for norsk, bynært landbruk. Mye av landskapet her er foreløpig musealt, det er altså berørt i mindre grad. Det er et mål å få Oslofolket til å bli gladere i Maridalen, for at flere skal se viktigheten av å bevare landbruket. Det er i tillegg et mål å starte noen årvisse arrangementer i Maridalen, der det fokuseres på mat og kulturlandskap. Det bynære streifet kan bli en fin start på en slik tradisjon.

Arrangementsplan: Det bynære streifet vil foregå i Maridalen, der vi ønsker å fokusere på kulturlandskap, landbruk og norske mattradisjoner fra nåtiden og hundre år tilbake i tid. Det er et mål å vise at det er flere muligheter for å komme seg til Maridalen. Mulige utgangspunkter er å gå fra Låkeberg, Ankerveien fra Sognsvann, Frysja, Grefsen og ta toget til Sandermosen stasjon. Vi ønsker i tillegg å legge opp til en lengre rute.

Bygdetunet og kirkeruinene blir trolig hovedsenter for dagen, men det vil også være aktiviteter flere andre steder i Maridalen. Bondelaget er ansvarlig for Åpen gård, som vil være et viktig innslag denne dagen. Vi markerer åpningen av ny kulturlandskapssti på vestsiden av Maridalsvannet. Det vil bli avduking av en modell av Margaretakirken i fordums drakt. Ellers blir det forestilling med Gråtass på dagen, og Maridalsspillet på kvelden. Det vil også være servering av mye god mat laget med lokalproduserte ingredienser. Tur i Maridalen

Samarbeidspartnere: Maridalens Venner, Bydelen Nordre Aker, Oslo kommune v/Friluftsetaten, Bygdekvinnelaget og Bondelaget. Ansvarlig for arrangementet er Fylkesmannens landbruksavdeling i Oslo og Akershus v/ landbruksdirektør Lars Martin Julseth.

Østfold

Streif i Spydeberg

Sted: Spydeberg prestegård
Tid: 21.mai

Ansvar: Spydeberg kommune m.fl.

Streif i Lunde

Sted: Lunde ravinelandskap
Tid: 14. og 16.juni

Ansvar: Eidsberg kommune m.fl.

Lunde

Streif i Bøensætre

Sted: Bøensætre
Tid: Ca. 15.juli

Ansvar: Aremark kommune m.fl.

Hest og vogn

Streif i Brattestø, «En opplevelse av verdifullt kystlandskap»

Sted: Brattestø, Hvaler kommune
Tid: 4. september

Ansvar: Hvaler kommune

Oppland

Streif – Maihaugen

Sted: Maihaugen, Lillehammer
Tid: 12. februar Maihaugen

Innhold: Streif- Maihaugen blir det første Streif-arrangemetet i Oppland. Dette Streifet blir arrangert i tilknytning til Matbørsen 2005 som skal gå av stabelen 11. og 12. februar 2005. Prosjektet er et samarbeid mellom Oppland og Hedmark.

Målgruppa for dette arrangementet vil være barn og unge.

Tiltak:

  • Lek ute og inne
  • Eventyrfortelling inne
  • Dugurd – helst inne

Lekene og maten skal relateres til 3-4 tidsepoker fra 1905 til 2005. På Maihaugen har de hus fra forskjellige tidsepoker og en vil prøve å arrangere lekene og måltidene i ulike hus som passer i forhold til de valgte tidsepoker.

For at publikum skal være orientert om hva som foregår og hva en vil vise skal det holdes et kåseri på ca 15 min. 2 ganger i løpet av formiddagen.

Det legges opp til en spørrekonkurranse om det som formidles av kunnskap når det gjelder mat, leker, sang, eventyrfortelling og kåseriet.

Samarbeidspartnere: Bygdekvinnelagene og 4-H klubbene i Lillehammerområdet. Maihaugen vil også bidra i dette arrangementet.

Kontaktperson: Karen–Inger Aarnes FMLA.

Streif – Stenberg

Sted: Stenberg, Toten Økomuseum
Tid: 21.august

Innhold: Stenberg er en gammel amtmannsgård med et variert og rikt kulturlandskap som egner seg utmerket til formålet.

Målgruppa for dette arrangementet er barn og unge, med spesiell fokus på ungdom i ungdomsskole/videregående skole- alder. Skal en lykkes med å nå denne aldersgruppa må en ha noe mer enn bare mat og kulturlandskap, selv om dette selvfølgelig skal ha hovedfokus. Konsert på slutten av dagen ville kunne være et trekkplaster.

Innhold i streifet:

  • Gamle måter å tilberede mat på og gamle retter
  • Nåtidens mat med gamle metoder, for eksempel pizza i bakerovn
  • Hva har skjedd med maten de siste 100 åra
  • Lage stasjoner med smaksprøver.

I tillegge legges det opp til ulike andre aktiviteter. Her vil en der det er mulig prøve å vise forskjeller på aktivitetene før og nå.

  • Transport gjennom kulturlandskapet med hest, veteranbil/-buss eller 4-hjuling
  • Rappellering - klatring
  • Skyting med pil og bue/luftgevær
  • Bodybowling
  • Staurbæring/melkespannkasting
  • Hinderløype i kulturlandskapet med ulike aktiviteter og leik
  • Motorsag/håndsag

I tillegg til de ulike aktivitetene vil det bli en fotomontasje med bilder fra de ulike tidsepokene det siste hundreåret.

Samarbeidspartnere: Bygdekvinnelag, bondelag, småbrukerlag, bygdeungdomslag og 4H. Kulturkontakter i kommunene vil også bli trekt inn.

Kontaktperson: Jon Sigurd Leine ,4H –instruktør i Oppland.

Streif – Valdres folkemuseum

Sted: Valdres folkemuseum
Tid: 3.september Valdres

"Streif-arrangementet på Valdres folkemuseum, Fagernes, arrangeres under ”Bufarhelga”, lørdag 3. september. Foreløpig er det bl.a. planer om :

  • Fesjå med gamle storféraser (som Valdres har mye av)
  • Baking av flatbrød, ysting og andre aktiviteter for barn
  • Salg av lokalprodusert mat i regi av Valdres matforum
  • Tradisjonelle leiker
  • Spørrekonkurranse om dialektord
  • Tegnekonkurranse om de underjordiske
  • Bildespill - biologisk mangfold på stølen og i kulturlandskapet
  • Serveringstilbud - vikingpizza og annen tradisjonsmat
  • Beitedyr i museumslandskapet, smådyr ved husene
  • Utstillingen ”Ung i 1905 og 2005”

Programmet er fortsatt under arbeid og nye aktiviteter kan komme til. Dagen er tenkt avsluttet med et musikalsk underholdningsarrangement fra scenen - før fjøstid!"

Kontaktperson: Stig Horsberg FMLA.

Streif ”Seterdag på Valseter”

Sted: Valseter i Sør-Fron
Tid: 31. juli Valseter

Innhold: Valseter er en setergrend med i alt 12 setre beliggende i et vakkert kulturlandskap like ved Gålåvatnet. Solbråsetra hvor Anne Hov i sin tid ”oppfant brunosten” er en av setrene på Valseter. Valseter er et område hvor det er gjort en stor innsats for å skjøtte kulturlandskapet gjennom oppsetting av skigard (ca 1000 m), rydding av busker og trær i kulturlandskapet og restaurering av låver og andre bygg. Valseter har de 2 siste åra arrangert seterdag og har således en del erfaring å bygge på i forbindelse med Streifarrangementet 2005.

Det er enighet om å bygge på det som er gjort tidligere og bruke lokale krefter så langt dette er mulig.

Aktuelle temaer:

Mat:

  • Melka
  • Brunosten
  • Smør og rømme
  • Rømmegrøt og vafler
  • Tradisjonsretter
  • Moderne retter
  • Oppskrifter

Kulturlandskap:

  • Skigard
  • Bygninger
  • Seterlandskapet
  • Gjengroing
  • Beite
  • Husdyra
  • Husdyrraser

Gjennom bilder, utstyr og annet materiell vil en så langt det er mulig vise disse temaene, slik dette så ut i 1905 sammenlignet med 2005.

Det legges også opp til å arrangere en natursti der spørsmålene fokuserer på temaer innen mat og kulturlandskap i 1905 og 2005. Det legges videre opp til ulike typer kulturinnslag i form av musikk, teater, historiefortelling m.m.

Samarbeidspartnere: Setereierne på Valseter samt ulike lag og foreninger ( faglaga i landbruket, 4H, Fron jeger og fisk, historielag, teatergruppe m.m.

Kontaktperson: Regionmedarbeider i Midt-Gudbrandsdal Anne Berit Grasbakken

Hedmark 

Streif – Maihaugen

Sted: Maihaugen, Lillehammer
Tid: 12. februar Maihaugen

Innhold: Streif- Maihaugen blir det første Streif-arrangemetet i Oppland. Dette Streifet blir arrangert i tilknytning til Matbørsen 2005 som skal gå av stabelen 11. og 12. februar 2005. Prosjektet er et samarbeid mellom Oppland og Hedmark.

Målgruppa for dette arrangementet vil være barn og unge.

Tiltak:

  • Lek ute og inne
  • Eventyrfortelling inne
  • Dugurd – helst inne

Lekene og maten skal relateres til 3-4 tidsepoker fra 1905 til 2005. På Maihaugen har de hus fra forskjellige tidsepoker og en vil prøve å arrangere lekene og måltidene i ulike hus som passer i forhold til de valgte tidsepoker.

For at publikum skal være orientert om hva som foregår og hva en vil vise skal det holdes et kåseri på ca 15 min. 2 ganger i løpet av formiddagen.

Det legges opp til en spørrekonkurranse om det som formidles av kunnskap når det gjelder mat, leker, sang, eventyrfortelling og kåseriet.

Samarbeidspartnere: Bygdekvinnelagene og 4-H klubbene i Lillehammerområdet. Maihaugen vil også bidra i dette arrangementet.

Kontaktperson: Karen–Inger Aarnes FMLA.

Streif ved Kongsvinger festning

Sted: Kongsvinger
Tid: 9.juni

Innhold: Unionsflagget fires og det norske flagget heises – slik det ble gjort 9.juni 1905.

Skoleklasser fra regionen, lag og foreninger, offentlige personer m.v. vil bli invitert til Kongsvinger festning denne dagen, og de regner med opp mot 1500 gjester. Det vil i tilknytning til dette arrangementet bli arrangert spennende streif i området rundt festningen. Det vil bli tilberedt lokal mat på festningen og på streifene.

Romedal kvinneforening ble stiftet 07.06.1905. Deres jubileumstidsskrift blir overrakt Kvinnemuseet i Kongsvinger.

Arrangør: Kongsvinger festning, Fylkesmannen, Kokkenes mesterlaug, Turistforening, Bondelag, Bygdekvinnelag, 4H.

Kontaktperson: Ulf Grøndahl.

Streif i Grue, Finnskog

Sted: Kulturstasjon Finnskogen
Tid: 9.og 10.juli

Innhold: Opplev Finnskogens særegne kulturlandskap med småbruk som lysegrønne perler i et hav av djupgrønn skog. Blå skogstjern og innsjøer. Stillhet. Trolsk huldrestemning.

På kulturstasjon Finnskogen serveres Finnskogmat før, nå og i fremtiden. Du kan lytte til og lære av foredrag om Skogfinsk kultur, Skog og folkehelse, og ernæringsfysiologi for friske generelt og kreftrammede spesielt. Lær å lage Finnskogmat. Matoppskrifter. Om Åsta Holth. Utstillinger m.m.

Arrangør: Hedmark Bonde- og småbrukarlag m.fl.

Kontaktperson: Merete Furuberg

Streif på Sønsterud

Sted: Sønsterud Gård i Åsnes
Tid: 11. og 12. juni

Innhold: Ta turen til Sønsterud Gård. Her vil vi finne oppgaver som angår naturlandskapet og spørsmål om blomster, trør, vekster og dyr. Det skal legges vekt på bruk og bevaring av naturen samt hvilke tiltak skogbruket har satt i sving for å bevare fuglelivet i skogen. I tillegg til dette skal det også fokuseres på skogsarbeideryrket – hvordan det var før og hvordan det har utviklet seg fram til i dag. Når man går gjennom naturstien vil man få smaksprøver av den tradisjonelle maten skogsarbeiderne spiste i gamle dager. På gården vil det bli utstilt gammelt skogsarbeiderutstyr og på den måten vil man prøve å få fram helheten i dette gamle yrket.

Naturstien arrangeres:

Lørdag 11. kl.15.00 – 16.30
Søndag 12. kl.14.00 – 15.30

Alle deltagere vil få et lite minne av tre.

Arrangør: Bygdekvinnelaget ved Anne Elisabeth Aandstad

”Seterstreif i Vangrøftdalen”

Sted: Kløftåsen i Vangrøftdalen
Tid: 17. juli 2005 kl. 11 –15

Benytt en unik mulighet til å besøke åpne setrer på Kløftåsen i Vangrøftdalen - Norges kanskje mest intakte setermiljø hvor ubrutte tradisjoner med setring og utmarksbeite fortsatt lever!

På Seterstreifet kan du oppleve kulturlandskapet, smake tradisjonskost men også mer moderne mat, delta på ”Urtebrennevin-Streif” med departementsråd i Landbruks- og matdepartementet Per Harald Grue, kulturlandskapsvandringene ”Små-Streif” og et lengre ”Streif langs Gamle Såttåhaugsveien”, begge med Fjellfølge som guider.

”Seter-Zoo", naturstier, demonstrasjoner av gammelt utstyr og teknikker, utstillinger, heste- og traktorskyss kan også oppleves på Kløftåsen denne dagen.

Arrangør: Fjellfølge, Setereiere mfl.
Kontakt: Fjellfølge

Streif i Åstadalen

Sted: Åkersætra i Åstadalen
Tid: 24.juli

Innhold: Kom å opplev en spennende dag i Åstadalen. Det blir arrangert flere småstreif; naturstier, eventyrsti, tur med informasjon på veien, tur o-opplegg, korte og lengre rundturer. I åstaelva legges det til rette for fisking og bading.

Matopplevelser:

  • Presentasjon av mat på bål-aktiviteter, fremtidig seterkost.
  • Salg av mat og drikke.

Arrangør: Hamar og Hedmarken Turistforening og Hedmark Bygdekvinnelag.

Kontaktperson: Hans Ruud

Streif og ”Liv på sætra”

Sted: Hedmarksmuseet, Hamar
Tid: 28.august Jente og skigard. Foto: Fylkesmannen i Hedmark

Innhold: Det blir setervandring på seterområdet ved professor Ragnar Pedersen. Det blir ulike aktiviteter, dans på setervangen, dyr, salg av seterkost og mye liv.

Arrangør: Bondelaget, Bygdekvinnelaget, Hedmarksmuseet.

Kontakt. Hedmarksmuseet og Domkirkeodden.

Streif i forbindelse med ”Bønder til torgs”

Sted: Hamar
Tid: 24.september

Innhold: ”Bønder til torgs” er et arrangement der den norske matkulturen og tradisjonen viser seg fram. En folkefest for bønder og byfolk. I tilknytning til dette arrangementet vil det bli arrangert flere Streif i kulturlandskapet på Hedmarken med lokale kultur og matopplevelser på turen. Streif arrangeres bl.a. i Stange vestbygd og i Ringsaker med mulighet for gardsbesøk og gardsmatprodusenter.

På torget vil det bli kulturelle innslag med historie, viser, små sceneinnslag fra livet på gården i 1905.

Høgskolen i Hedmark gir oss innblikk i norsk husstell anno 1905:

  • Hanna Winsnes, prestekona fra Vang som utga kokebok i 1845 og ble en milepæl i norsk kulturhistorie.
  • Henriette Caroline Schønberg Erken (1865 – 1953) som er et legendarisk navn i norsk matkultur. Hun formidlet og utviklet tradisjonene våre og utga et tyvetalls kokebøker for hjem og skole.

Arrangør: Hedmark Bondelag i samarbeid med Hedmark Bygdekvinnelag og Hedmark Bygdeungdomslag, Norsk Gardsmat, Storhamar vgs., Samvirkeorganisasjonene, Høgskolen i Hedmark og Prosjekt Matmangfold ( Norsk Gardsmat, Storhamar vgs., Hedmark Bondelag)

Kontaktperson: Gunvår Aalstad, Hedmark Bondelag

Streif i skog og vann

Sted: Norsk Skogmuseum, Elverum
Tid: 7.juni.

Innhold: Skog og vann er Norges største naturskolearrangement for grunnskolen. Skogselskap og 4H deltar på Skog og vann 2005 sammen med mange andre lag og organisasjoner. Skogselskapet, Norges Husflidslag og 4H samarbeider om felles opplevelses- og aktivitetstilbud under arrangementet, med fokus på temaet ”mat fra skog og vann”.

Her blir det også anledning til å spikke , til å få opplevelser og aktiviteter i naturen og kanskje til å la elevene ta i bruk den spikkede redskapen for å lage/spise mat fra naturen.

Kontaktperson: Margit Jære, 4H.

Streif i forbindelse med Jakt og fiskedagene

Sted: Skogmuseet, Elverum
Tid: 11.-14. august

Innhold: I forbindelse med Jakt- og fiskedagene vil Kokkenes Mesterlaug, Bondelaget, Bygdekvinnelaget og andre landbruksorganisasjoner samle seg om å sette fokus på ”Mat og kulturlandskap” . Det blir ”mini-streif” på skogmuseet.

Olsokstreif på Tolga

Sted: Svartåsen i Vingelen
Tid: 29. – 31. juli. Barn i enga, Hedmar. Foto: Fylkesmannen i Hedmark

Innhold: Olsok på Tolga er mye mer enn tradisjonell Olsok-feiring, -det blir en folkefest! Det blir barne- og familievennlige aktiviteter i levende bygdemiljø og vakker natur og kulturlandskap. Streifene blir lagt opp som natur- og kulturvandringer i setermiljøene. Det blir seteropplevelser i Svartåsen i Vingelen. I tillegg vil det være mulig å oppleve konserter, krokvelder, håndverk, mattradisjoner, utstillinger, folkemusikk, dansekurs, huldrenatt m.m.

Kontaktperson: Seterprosjektet ved Einar Hilmarsen

Streif og Pilgrimsvandring - ”Vi blir det vi spiser”

Sted: Vingelen, Nord-Østerdal
Tid: 26.juli

Innhold: "Samme for meg om kornet fryser, jeg kjøper brødet mitt" (norsk ordspråk).

  • Om holdninger til mat, hvor den produseres og forholdet til naturen.
  • Pilegrimsvandring med tema mat under Olsok på Tolga, Nord-Østerdal
  • Vekster og mat på vandring - om matens vei til oss og vår vei til maten.
  • Nye matretter og -skikker via pilegrimsveiene.

Arrangør: Hamar bispedømme og Norge 2005, Pilegrimsprest Arne Bakken