Historisk arkiv

Utsetting av regnbueørret i Bullaren et avtalebrudd

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Miljøverndepartementet

En svensk oppdretter planlegger å sette ut regnbueørret i Bullaren. Dersom svenske myndigheter ikke vil hindre at regnbueørret på ny blir satt ut i Bullaren, er dette avtalebrudd. (14.08.02)

Pressemelding


Dato: 14.08.02

Miljøvernminister Børge Brende

Utsetting av regnbueørret i Bullaren et avtalebrudd

En svensk oppdretter planlegger å sette ut regnbueørret i Bullaren. Dersom svenske myndigheter ikke vil hindre at regnbueørret på ny blir satt ut i Bullaren, er dette avtalebrudd.

- Norge forholder seg til den avtalen som er inngått med den svenske jordbruksministeren Margareta Winberg, sier Børge Brende.

Lakseparasitten Gyrodactilus Salaris ble i fjor høst oppdaget i et oppdrettsanlegg i Bullaren. I mai i år ble oppdrettsfisken slaktet og den svenske jordbruksministeren og Norges miljøvernminister inngikk en avtale om at eventuell videre oppdretts-virksomhet i Bullaren skal drives slik at det ikke innebærer noen fare for spredning av Gyrodactylus salaris. Nyutsatt ørret står i fare for å bli infisert og deretter overføre parasitten til laks i Enningdalselva på norsk side av grensen.

Avtale med Sverige

- Dersom ikke svenske myndigheter stanser nyutsetting, er dette et avtalebrudd, mener miljøvernminister Børge Brende. I en felles pressemelding med Winberg datert 23. april i år forsikrer den svenske jordbruksministeren at en eventuell videre oppdrettsvirksomhet i Bullaren skal drives slik at det ikke innebærer noen fare for spredning av Gyrodactilus salaris til Enningsdalsvassdraget som av Regjeringen er pekt ut som et nasjonalt laksevassdrag.

- På meg virker det underlig at oppdretteren nå truer med å sette ut fisk som i mai ble tatt på land for destruksjon, sier Brende. Han vil på nytt ta kontakt med Winberg. Brende presiserer at Norges krav til den svenske statsråden er at ingen regnbueørret fra Bullaren må settes ut.
- Dersom dette allikevel skjer er det et klart brudd på avtalen mellom Norge og Sverige, sier miljøvernministeren.

Kontaktperson

rådgiver Helge Lorentzen, tlf. (+47) 2224 5876
informasjonssjef Eva Nordvik tlf (+47) 9099 6642

Les mer

01.08.02:Brendes brev til Sveriges jordbruksminister Winberg

23.04.02:Svenske myndigheter behandler Bullaren for Gyrodactilus salaris

05.04.02:Lakseparasitten i Bullaren skal bort i løpet av april