Historisk arkiv

Utslipp av CO2 i havet kan stride mot internasjonale miljøkonvensjoner

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Miljøverndepartementet

Miljøvernminister Børge Brende sier ikke ja til forsøksprosjektet med utslipp av CO 2 i Norskehavet nå. (22.08.02) - Les klageavgjørelsen

Pressemelding

Dato: 22.08.02

Miljøvernminister Børge Brende:

Utslipp av CO2 i havet kan stride mot internasjonale miljøkonvensjoner

Miljøvernminister Børge Brende sier ikke ja til forsøksprosjektet med utslipp av CO 2 i Norskehavet nå. – En mulig fremtidig bruk av havet som lagringsplass for CO 2 er omstridt. Slik deponering kan være i strid med dagens internasjonale regler på havmiljøområdet, og Miljøverndepartementet må derfor avslå utslippssøknaden, sier miljøvernminister Børge Brende.

Norsk institutt for vannforskning (NIVA) har søkt om tillatelse til å slippe ut 5,4 tonn ren karbondioksid (CO 2) i Norskehavet, som del av forskning på CO 2-deponering i havet som klimatiltak.

Statens Forurensingstilsyn (SFT) ga 5. juli NIVA tillatelse til å sette i gang forsøket, begrunnet med at utslippet er begrenset og ikke kan forventes å medføre nevneverdig skade eller ulempe. Tillatelsen ble påklaget av Greenpeace Norden og WWF-Norge. Miljøverndepartementet har valgt å ta klagene til følge, og opphever tillatelsen som er gitt.

Må drøftes internasjonalt

I vurderingen har det vært lagt vekt på at slik deponering av CO 2 som forskningsprosjektet tar sikte på å studere, har vært lite drøftet i berørte internasjonale havmiljøkonvensjoner. Etter Miljøverndepartementets mening må bruken av dype havområder som mulig framtidig deponeringsplass for CO 2 først gjennomdrøftes internasjonalt og avklares rettslig.

Spørsmålet om hvorvidt deponering av CO 2 rammes av dumpeforbudet i OSPAR-konvensjonen ble tatt opp på det siste kommisjonsmøtet under konvensjonen i juni i år, på bakgrunn av det omsøkte prosjektet i Norskehavet. Møtet ga ingen endelig avklaring på dette spørsmålet, men det er ikke tvil om at prosjektet er omstridt og blir møtt med skepsis, både med hensyn til mulige skadevirkninger, og fordi man ikke ønsker å gjenåpne havet som dumpeplass for avfall. Den juridiske arbeidsgruppen under konvensjonen ble av møtet bedt om å foreta en nærmere vurdering av de ulike problemstillingene knyttet til mulig deponering av CO 2 i havet. Denne vurderingen vil ventelig foreligge til det neste kommisjonsmøtet som finner sted i juni 2003. Det er under ingen omstendigheter aktuelt for Miljøverndepartementet å åpne for CO2 utslipp før en slik avklaring foreligger.

Deponering av CO 2 har bare i liten grad vært drøftet som mulig fremtidig klimatiltak under klimakonvensjonen. I den kommende diskusjonen om dette spørsmålet, vil mulighetene for lekkasjer til atmosfæren stå sentralt. Miljøverndepartementet sier i sin avgjørelse at en internasjonal diskusjon om temaet er ønskelig og nødvendig, og har også lagt til grunn at forsøket ikke vil gi vesentlig bidrag til økt forståelse av mulighetene for fremtidig utlekking av CO 2 til atmosfæren.

Kontaktperson

Avd.dir. Anne Beate Tangen, 22 24 60 33

Les mer