Historisk arkiv

Bevisst arealpolitikk gir lokal handlefrihet

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Miljøverndepartementet

- Kommunene må sikre en bærekraftig arealforvaltning, sa miljøvernminister Knut Arild Hareide, da han holdt foredrag på konferansen "Kampen om arealene" i Stavanger i dag. (21.09.04)

Pressemelding

Dato: 21.09.04

- Bevisst arealpolitikk gir større lokal handlefrihet

Illustrasjonsfoto. Foto: MD- Kommunene må sikre en bærekraftig arealforvaltning, sa miljøvernminister Knut Arild Hareide da han holdt foredrag på konferansen "Kampen om arealene" i Stavanger 21. september.

- Kommunene disponerer en viktig verktøykasse når det gjelder miljøvern og arealpolitikk. Jeg er opptatt av å gi kommunene et betydelig handlingsrom. Dette er selvsagt også frihet under ansvar. Det innebærer at også nasjonale interesser må ivaretas, sa Hareide.

Over 90 prosent av Norges areal forvaltes av kommunene gjennom plan- og bygningsloven. Av de cirka 3000 arealplanene som vedtas i Norge hvert år havner bare vel én prosent som konfliktsak i Miljøverndepartementet.

- Dette viser at kommunene er seg sitt ansvar bevisst. De fleste konfliktene løses lokalt, sa Hareide.

Miljøvernministeren trakk fram at over 300 kommuner nå har kartlagt sitt biologiske mangfold.

- Dette er med på å bedre beslutningsgrunnlaget når verneinteressene skal defineres og utbyggingsområder klareres. Ikke minst for næringslivet gir dette en viktig forutsigbarhet, sa miljøvernministeren.

Kulturlandskap ved Utstein Kloster. Foto: MDKonferansen "Kampen om arealene" ble holdt i Stavanger 20.-21. september i regi av Landbruksdepartementet. Formålet med konferansen var å motivere og inspirere til nytenkning og politisk debatt om hvordan man skal få til en god, langsiktig forvaltning av areal og landskap.

- Det er i det langsiktige arbeidet med utvikling av kommunesamfunnet at lokalpolitikken finner sitt spennende innhold. Da er det viktig at det ligger en gjennomtenkt arealstrategi til grunn, sa Hareide.

Miljøvernministeren oppfordret kommunene til å være offensive og gå tidlig i dialog med regionale myndigheter. Det gir innflytelse og bidrar til å rydde av veien unødvendige konflikter.

- Jeg ønsker å føre en mer offensiv strandsonepolitikk og er overbevist om at høy miljøkvalitet – ikke minst et attraktivt og tilgjengelig kulturlandskap – vil bli et enda viktigere konkurransefortrinn i fremtiden, avsluttet Hareide.

Kontaktperson: Avdelingsdirektør Jarle Jensen, telefon 22 24 59 25 evt. 97 50 50 56

Miljøvernminister Knut Arild Hareides tale:
Arealpolitikk – nasjonale interesser og kommunenes ansvar

Mer om konferansen:
Kampen om arealene, Landbruksdepartementet