Historisk arkiv

Nytt panel skal fremme miljøvennlige offentlig innkjøp

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Miljøverndepartementet

Miljøvernminister Knut Arild Hareide oppretter et panel som skal gi råd slik at offentlige virksomheter velger miljøvennlige varer og tjenester. (02.09.05)

Pressemelding

Dato: 02.09.05

Miljøvernminister Knut Arild Hareide:

Nytt panel skal fremme miljøvennlige offentlig innkjøp

Miljøvernminister Knut Arild Hareide oppretter et panel som skal gi råd slik at offentlige virksomheter velger miljøvennlige varer og tjenester.

Dagens forbruk er ikke bærekraftig. Det offentlige har et særlig ansvar for å være i forkant og gå foran med et godt eksempel. Gjennom miljøbevisste innkjøp kan offentlig sektor gi et stort og viktig miljøbidrag, sier miljøvernministeren.

Ved å utnytte forbrukermakten og stille miljøkrav, vil offentlige virksomheter redusere miljøbelastningen fra egen drift.

- I tillegg vil markedet for miljøvennlige produkter bli større og det fremmer utviklingen av nye og mer miljøvennlige produkter, sier miljøvernministeren.

Både Norges og EUs regelverk legger opp til at det skal tas miljøhensyn ved offentlige innkjøp.

- Nå er det viktig at miljøhensynene blir tatt i praksis – i hver enkelt virksomhet, sier Hareide.

Det finnes flere gode eksepler på at miljøhensyn er integrert i innkjøpsprosessen på en god måte og at dette har gitt økonomske gevinster. Hareide viser blant annet til Oslo kommune som i år mottak den nasjonale miljøprisen Glassbjørnen i kategorien innkjøp, se boks med eksempler. Samtidig viser nye undersøkelser at norske virksomheter ligger forholdsvis langt bak sine svenske og danske kollegaer på dette området.

- Det er for dårlig. På dette området bør vi være på nivå med de beste i Europa, sier Hareide.

Panelet for miljøbevisste offentlige innkjøp blir et rådgivende panel for miljøvernmyndighetene. Panelet er bredt sammensatt av aktører som arbeider med innkjøp i statlige og kommunale virksomheter og handel og næringsliv.

Parallelt med dette arbeidet er det etablert et program for miljøbevisste innkjøp ved GRIP – stiftelsen for bærekraftig produksjon og forbruk. Dette programmet skal bidra til at offentlige virksomheter er kjent med miljøkravene i innkjøpsregelverket og har kompetanse til å følge dem. GRIP skal legge til rette for at det blir enklere å stille konkrete miljøkrav i praksis.

Kontaktperson: Avdelingsdirektør Lene Lyngby 22 24 58 31

Miljøpris til Oslo kommune for miljøkrav ved innkjøp.
Oslo Kommune setter absolutte minimumskrav til utslipp fra biler som kjøpes inn. I tillegg er det innført overvåkningssystem for utslippene og iverksatt opplæringsprogram for ansatte i "ECO-drive". Dette vil medføre at utslippene av klimagassen CO2 reduseres med 690 tonn på tre år, samtidig som kommunen sparer 4,5 millioner kroner. Oslo kommune mottok i år den nasjonale miljøprisen glassbjørnen i kategorien innkjøp.