Historisk arkiv

El-biler kan fra 1. juli kjøre i kollektivfeltene i Oslo og Akershus

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Samferdselsdepartementet

El-biler skal fra 1. juli har rett til å kjøre i alle kollektivfelt i Oslo og Akershus. Ordningen med el-biler i kollektivfelt skal gjennomføres som et forsøk, i første omgang for en periode på ett år. (01.07.03)

Pressemelding

Nr.: 83/03
Dato: 01.07.03

El-biler kan fra 1. juli kjøre i kollektivfeltene i Oslo og Akershus

- Dette er et spennende tiltak for å legge til rette for mer miljøvennlig transport i storbyområdene, sier politisk rådgiver i Samferdselsdepartementet Alfred Bjørlo i forbindelse med at el-biler fra 1. juli har rett til å kjøre i alle kollektivfelt i Oslo og Akershus.

Samferdselsdepartementet har bestemt at ordningen med el-biler i kollektivfelt skal gjennomføres som et forsøk, i første omgang for en periode på ett år. Statens vegvesen har sørget for nødvendig skilting og andre praktiske forberedelser.

- Norge bør ta mål av seg til å bli en foregangsnasjon for bruk og uttesting av el-biler og andre typer nullutslippsteknologi innenfor transportsektoren. Vi er allerede langt framme når det gjelder å legge til rette for bruk av el-bil. For denne typen biler er det i Norge innført ordninger med gratis offentlig parkering, fritak fra bomavgift og fritak for engangs- og årsavgift. I tillegg er det innført lavere avgiftsgrunnlag ved bruk av el-bil som firmabil, og for kjøp av nye el-biler ble det fra 1. juli i fjor innført ”nullsats” når det gjelder merverdiavgift, sier Bjørlo.

Evaluering av forsøksordningen

Etter en forsøksperiode på ett år vil ordningen med el-biler i kollektivfelt bli nærmere evaluert. – Ved evalueringen av forsøket skal det legges særlig vekt på hvilke konsekvenser ordningen får for busstrafikken i kollektivfeltene. Forsøket vil ikke bli videreført eller utvidet dersom det viser seg at ordningen med el-bil i kollektivfelt har negativ innvirkning på framkommeligheten for kollektivtrafikken. Evalueringen skal også se på ordningens betydning for trafikksikkerheten, sier Bjørlo.



Til redaksjonen

For nærmere opplysninger og kommentar, ta kontakt med politisk rådgiver Alfred Bjørlo, Samferdselsdepartementet, 22 24 81 04 eller 48 08 26 52

Se også politisk rådgiver Alfred Bjørlos innlegg ved åpningen av kollektivfeltene for el-biler 1. juli