Historisk arkiv

Enhetsportoen skal bestå!

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Samferdselsdepartementet

Innlegg av samferdselsminister Torild Skogsholm tatt inn i flere aviser i august 2004

Innlegg tatt inn i flere aviser august 2004

Enhetsportoen skal bestå!

av samferdselsminister Torild Skogsholm

Nynorsk versjon

Gode posttjenester betyr mye for folk i hele landet. Debatten og reaksjonene etter at Posten nylig varslet at de ønsker å fjerne ordningen med enhetsporto, altså samme porto uansett hvor et brev sendes fra eller til i Norge, er et klart uttrykk for det.

Det er regjering og Storting som avgjør om ordningen med enhetsporto skal bestå, ikke Posten. I forslaget om å oppheve Postens enerett til å drive med visse typer posttjenester, som Samferdselsdepartementet sendte på høring i vår, foreslo jeg å beholde enhetsportoen for vanlige brev også når eneretten faller bort. Dette er fortsatt min holdning. Postens innspill i høringsrunden om å avskaffe enhetsportoen, vil ikke få min tilslutning.

Jeg mener enhetsporto på vanlige brev for folk flest er en selvsagt del av et godt og likeverdig tjenestetilbud over hele landet. Det er fullt mulig å oppheve Postens monopol uten å endre kravet om enhetsporto - eksempelvis har Sverige hatt en slik ordning i over ti år allerede. Jeg ser heller ingen grunn til å endre andre krav som sikrer dagens standard på posttjenestene - slik som kravet om postomdeling seks dager i uka.

For fem år siden var det drøyt 1 500 husstander i Norge som ikke fikk posten sin utlevert seks dager i uka. Nå er dette talet nede i 1 000 landet sett under ett – altså redusert med en tredel på fem år. Dermed får 99,94 prosent av alle norske husstander posten sin utlevert seks dager i uka. I samme tidsrom har tallet på ekspedisjonssteder økt fra 1 300 til 1 500, med til dels betydelig lenger åpningstider enn tidligere.

Det er ikke noe nytt eller dramatisk i at Posten får konkurranse på sine tjenester. Allerede i dag er det åpnet for at andre enn Posten kan slippe til på de fleste tjenester, slik som levering av pakker og brev over 100 gram. At det er slik, betyr faktisk mye for arbeidsplassene i mange transportbedrifter i distriktene - selv om noen i kjent stil får dette til å høres ut som en landeplage.

Det som er viktig, er derfor ikke å hindre andre enn Posten i å slippe til, men å sørge for gode og likeverdige krav til posttjenester over hele landet. Derfor er min holdning helt klar: Ja til postomdeling seks dager i uka, og ja til enhetsporto!