Historisk arkiv

Kriterier for bonus- og demonstrasjonsskoler

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Utdannings- og forskningsdepartementet

Utdannings – og forskningsdepartementet vil gi direkte tilskudd til skoler som arbeider systematisk for å heve kvaliteten på opplæringen. Inntil 100 skoler vil få status som bonusskoler, mens 20-25 skoler vil bli utpekt som demonstrasjonsskoler. Alternative opplærings – eller organisasjonsformer, solide rutiner for kartlegging og dokumentasjon av kunnskap og god utnytting av lokale ressurser i opplæringen er eksempler på kriterier som vil avgjøre utvalget av skoler.(16.04.02)

Pressemelding

Nr.: 048-02
Dato: 16.april

Kriterier for bonus- og demonstrasjonsskoler klare

Utdannings – og forskningsdepartementet vil gi direkte tilskudd til skoler som arbeider systematisk for å heve kvaliteten på opplæringen. Inntil 100 skoler vil få status som bonusskoler, mens 20-25 skoler vil bli utpekt som demonstrasjonsskoler. Alternative opplærings – eller organisasjonsformer, solide rutiner for kartlegging og dokumentasjon av kunnskap og god utnytting av lokale ressurser i opplæringen er eksempler på kriterier som vil avgjøre utvalget av skoler.

Utdannings – og forskningsminister Kristin Clemet presenterte kriteriene da hun innledet for landets ordførere på den store kommunalkonferansen i regi av Kommunenes Sentralforbund tirsdag. Hun la spesielt vekt på at bonus- og demonstrasjonsskoler skulle bidra til å stimulere lokal kreativitet og utvikling. - Vi ønsker å belønne forbedringer i skolen samt å legge til rette for utveksling av de gode ideene, sa hun.

Clemet viste også til at departementet siden nytt år har sendt ut Vær Aktiv plakatene for grunnskole og videregående skole og et opplegg for lokal oppfølging av den store PISA-undersøkelsen: - Det lokale handlingsrommet er stort. Det er viktig at kommunene som skoleeiere bruker disse mulighetene til å gjøre skolen bedre, sa Clemet.

Det er Læringssenteret som har utformet kriteriene på vegne av departementet.

Bonusskoler

De inntil 100 skolene vil hver få en engangsutbetaling på 50 000 kroner. Dette skal være en bonus for systematisk utviklingsarbeid og forsøk som har bidratt til å øke kvaliteten i skolen. De nye kriteriene er delt inn i seks hovedgrupper:

  • Opplæring og læringsprosess, med vekt på forhold som systematisk planlegging av basisfagene lesing, skriving, matematikk og engelsk, belønning av elevmedvirkning, alternative organisasjonsformer og gode rutiner for dokumentasjon og tilbakemelding til elever og foreldre.
  • Elevenes læringsutbytte og resultater med vekt på systematisk vurdering underveis, utprøving av alternative vurderingsformer og god oppfølging av elever som av ulike årsaker ikke fullfører vanlig opplæring.
  • Læringsmiljø, med vekt på samarbeid mellom lærere og elever, samarbeid mellom hjem og skole, planer og tiltak mot mobbing og bruk av miljøprosjekter.
  • Utstyr og læremidler, med spesielt vekt på hvordan skolene utnytter Internett og IKT-baserte læremidler og tjenester.
  • Ledelse og kompetanseutvikling med vekt på resultater innenfor områdene skolevurdering som både involverer elever, lærere og foresatte, gode rutiner for utvikling av dyktige lærere og tiltak for å rekruttere skoleledere og pedagogisk personale.
  • Skoleanlegg med vekt på både bygninger og utearealer som skal sikre et godt læringsmiljø, skoleanlegg som er godt tilpasset funksjonshemmede og gode strategier for energi og ressursforvaltning ved drift.

Demonstrasjonsskoler

De mellom 20 og 25 demonstrasjonsskolene skal være skoler som over tid har utmerket seg på nasjonalt prioriterte områder. Disse skolene skal kunne brukes til gjennomføring av etter – og videreutdanningstilbud eller som besøks – og hospitsskoler for lærere og studenter. Disse skolene skal utpekes for to år om gangen, og vil få et statlig tilskudd på 500 000 kroner per skoleår i to år.

Utvalgskriteriene er knyttet til tre hovedgrupper: Systematisk arbeid innenfor de prioriterte områdene lesing, skriving, matematikk og engelsk, et godt læringsmiljø og skoleanlegg. Blant de konkrete kriteriene som skal brukes er disse:

  • bruk av alternative opplæringsmetoder og organisasjonsformer.
  • systematisk bruk av kartleggingsmateriell innen de nevnte kjernefagene.
  • gode rutiner for dokumentasjon av resultater og tilbakemelding til elever og foresatte.
  • bruk av alternative vurderingsformer
  • god utnyttelse av ulike typer ressurser som elevtimer, lærertimer og læringsmateriell.
  • konkrete planer og tiltak mot mobbing.
  • skoleanlegg som sikrer et godt læringsmiljø og som er godt tilpasset funksjonshemmede.

Det er skoleeierne som skal foreslå de aktuelle skolene som kan være både offentlige og private. Søknader fra skolene må sendes via skoleeierne.

Søknadene fra kommuner/fylkes skal sendes via Statens utdanningskontorer i fylkene, og det er Læringssenteret som skal foreta den endelige vurdering og gi skolene tilbakemelding. Fristen for å søke som bonusskole er 25. mai, mens fristen for demonstrasjonsskoler er 20. mai.

Invitasjonsbrev til bonusskoler

Vedlegg til invitasjonsbrev til bonusskoler

Invitasjonsbrev til demonstrasjonsskoler