Historisk arkiv

Forsvarspolitisk utvalg (FPU)

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg I

Utgiver: Forsvarsdepartementet

Forsvarspolitisk utvalg overleverte 29. juni 2000 sin innstilling til Forsvarsministeren.

Forsvarspolitisk utvalg (FPU)

Forsvarspolitisk utvalg overleverte 29. juni 2000 sin innstilling til Forsvarsministeren. Forslagene innebærer vesentlige endringer av Forsvaret med blant annet modernisering av organisasjon, reduksjoner i antall ansatte, lokalisering på færre steder og lavere driftskostnader.

Det norske forsvarskonseptet er basert på fire pilarer: Et nasjonalt balansert forsvar, allmenn verneplikt, alliert samvirke og internasjonalt samarbeid, og Totalforsvaret. En viktig oppgave for utvalget er å vurdere praktiseringen av disse prinsippene. Særlig ut fra den økte betydningen av internasjonale operasjoner i de senere årene vil det være viktig å vurdere i denne sammenhengen.

Utvalget skal også vurdere driftsbesparende tiltak i Forsvarets organisasjon, samt vurdere behovene for investeringer i nytt materiell.

Seks av utvalgets medlemmer er oppnevnt etter forslag fra de politiske partiene som er representert på Stortinget. Ett av medlemmene er Forsvarssjefens representant. Fire av medlemmene er oppnevnt på bakgrunn av sine forsvars- og sikkerhetspolitiske erfaringer og kunnskaper.

Les pressemeldingen

Hovedpunkter i innstillingen

Les selve innstillingen: Et nytt Forsvar (PDF-format)