Historisk arkiv

Reformer i domstolene

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg I

Utgiver: Justis- og politidepartementet

– Vi foreslår endringer i domstolene som vil styrke publikums forhold til dommertjenesten, sier justisminister Hanne Harlem om Odelstings-proposisjonen Om lov om endringer av domstolloven, som ble lagt frem i statsråd fredag. Et klageorgan dit folk kan rette klager over dommere, og en regulering av dommernes adgang til å påta seg gjøremål ved siden av dommerstillingen, er blant de viktigste reformforslagene. Regjeringen foreslår også endringer i dommerutnevnelsene, og å redusere bruken av midlertidige dommere. Se Odelstingsproposisjonen. (02.03.2001)

Pressemelding

Nr.: 39-2001
Dato: 02.03.2001
Kontakperson: Prosjektleder Geir Engebretsen, telefon 22 24 54 38

Reformer i domstolene

– Vi foreslår endringer i domstolene som vil styrke publikums forhold til dommertjenesten, sier justisminister Hanne Harlem om Odelstings-proposisjonen Om lov om endringer av domstolloven, som ble lagt frem i statsråd fredag. Et klageorgan dit folk kan rette klager over dommere, og en regulering av dommernes adgang til å påta seg gjøremål ved siden av dommerstillingen, er blant de viktigste reformforslagene. Regjeringen foreslår også endringer i dommerutnevnelsene, og å redusere bruken av midlertidige dommere.

Nytt klage- og disiplinærorgan

– For at det skal bli lettere å gripe inn overfor kritikkverdig dommeratferd, for eksempel urimelig lang saksforberedelse, eller klanderverdig opptreden i retten av dommeren, foreslår vi å opprette et eget klage- og disiplinærorgan for dommere kalt Tilsynsutvalget, sier justisminister Hanne Harlem. De som mener seg utsatt for kritikkverdig behandling av en dommer kan henvende seg til Tilsynsutvalget. I proposisjonen foreslåes det at avgjørelser fra Tilsynsutvalget offentliggjøres i anonym form.

Dommernes adgang til sidegjøremål

Regjeringen foreslår å gi enklere tilgang til viktige opplysninger om dommerens habilitet, ved å registrere dommernes sidegjøremål i et register åpent for alminnelig innsyn. Registeret skal også omfatte medlemsskap og verv der medlemmene har særlige forpliktelser overfor hverandre (bror- og søsterforbund). – For å sikre at sidegjøremål ikke gjør dommeren inhabil eller sinker arbeidet, skal dommeren søke om godkjennelse for å påta seg sidegjøremål som kan medføre dette, fremholder justisministeren.

Dommerutnevnelser

Regjeringen ønsker å markere klarere domstolenes uavhengige stilling også i forhold til behandlingen av saker om dommerutnevnelser. Regjeringen foreslår derfor at et eget innstillingsråd overtar Justisdepartementets oppgaver med dommerutnevnelser. Det er i dag Justisdepartementet som forbereder utnevnelsessakene for statsråd, bl.a. ved å holde intervjuer. – Innstillingsrådet skal overta de viktigste arbeidsoppgavene i utnevnelsessakene. Rådet skal blant annet foreta en grundig vurdering av søkere til dommerstillingene, foreta intervjuer og gi en begrunnet og rangert innstilling. Kongen i statsråd har som før den formelle utnevnelsesmyndigheten, sier justisminister Harlem.

Midlertidige dommere

– Bruken av midlertidige dommere er blitt kritisert, blant annet fordi disse dommerne ikke har det samme stillingsvernet som faste dommere etter Grunnloven, sier justisminister Hanne Harlem. Faste dommere kan bare avskjediges etter rettergang og dom. Dette er en viktig markering av dommernes og domstolenes uavhengige stilling. Det er prinsipielt uheldig å ha for stort innslag av dommere i midlertidige stillinger. Regjeringen foreslår fire endringer for å begrense bruken av midlertidige dommere. For det første opprettes et antall faste dommerstillinger som kan benyttes av flere domstoler innen samme instans. For det andre er målsettingen på lengre sikt at det ikke skal være flere dommerfullmektiger enn faste dommere ved noen domstol. For det tredje vil bruken av tilkalte dommere og pensjonister i lagmannsrett reduseres, ved å lovfeste at lagmannsretten alltid skal settes med minst to faste lagdommere. Tilslutt foreslår Regjeringen at alle midlertidige dommere får det samme utvidede stillingsvern som faste dommere.

Disse forslagene fra Regjeringen inngår i en odelstingsproposisjon der hovedforslaget er å flytte administrasjonen av domstolene ut av Justisdepartementet til en frittstående, sentral domstoladministrasjon i Trondheim. Se egen pressemelding om ny domstoladministrasjon i Trondheim.

Dommernes arbeidsrettslige stilling har ikke vært vurdert på svært mange år. Det har derfor vært naturlig å ta opp dette i forbindelse med den nye domstoladministrasjon. De nye forslagene er Regjeringens oppfølging av NOU 1999:19 Domstolene i samfunnet, der Domstolkommisjonen, ledet av høyesterettsjustitiarius Carsten Smith, foreslo omfattende reformer. Regjeringen har i stor grad fulgt opp Domstolkommisjonens forslag.

Se Ot.prp. nr. 44