Historisk arkiv

Vurdering av program for godt læringsmiljø i skolen

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg I

Utgiver: Kirke-, utdannings- og forskningsdepartementet

13.06.00 En faggruppe har vurdert program og tiltak for å redusere problematferd og utvikle sosial kompetanse.

Pressemelding

Nr.: 050-00
Dato: 13.06.00

Vurdering av program for godt læringsmiljø i skolen

En faggruppe har overlevert innstilling til Kirke-, utdannings- og forskningsdepartementet og Barne- og familiedepartementet om vurdering av program og tiltak for å redusere problematferd og utvikle sosial kompetanse. Av 56 tilgjengelige programmer, har 25 blitt vurdert av faggruppen. Av disse blir ni av programmene anbefalt fortsatt brukt i skoleverket, men flere av disse vil ha behov for evaluering og til dels videreutvikling.

Med bakgrunn i St. meld. 17 (1999-2000) Handlingsplan mot barne- og ungdomskriminalitet, ble det i februar i år oppnevnt en felles faggruppe for Kirke-, utdannings- og forskningsdepartementet og Barne- og familiedepartementet.

Faggruppens mandat har vært å gi en forskningsbasert vurdering av ulike programmer og opplæringspakker som har som formål å forebygge og mestre problematferd og føre til økt sosial kompetanse og godt læringsmiljø i grunnskolen og videregående opplæring. Med utgangspunkt i en slik gjennomgang og vurderingen skal faggruppen gi råd og anbefalinger til oppdragsgiver med sikte på kompetanseutvikling, utprøving og/eller nasjonal spredning av program og opplæringspakker som viser positive resultater.

Faggruppen har anbefalt ett program for videre bruk i skoleverket uten behov for videre evaluering. Dette programmet er Olweus` program mot mobbing. Videre har faggruppen i ulik grad anbefalt ytterligere åtte program brukt i skoleverket, men med behov for evaluering og til dels videreutvikling. Dette er: Alternative skoler, Dette er mitt valg, Du og jeg og vi to, Kreativ problemløsing i skolen, Mobbing, Problematferd – er det noe problem, Skolemegling og Steg for steg.

De to departementene vil vurdere konklusjonene med tanke på videre oppfølging av anbefalingene i rapporten.

Gruppens deltakere har vært Thomas Nordahl fra NOVA (leder), Niels Egelund fra Danmarks lærerhøyskole, Odrun Samdal fra HEMIL-senteret, Marianne Sørlie fra NOVA, Paul Otto Brunstad fra Lærerakademiet i Bergen og Anne Kristin Bø (sekretær).

Rapporten er tilgjengelig i PDF-format.