Historisk arkiv

Bernt-utvalget vil styrke kommersialisering av forskningsresultater

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg I

Utgiver: Kirke-, utdannings- og forskningsdepartementet

Statsråd Trond Giske mottok 28. mars innstillingen "Fra innsikt til industri" fra utvalget som har vurdert spørsmålet om utnytting av forskningsresultater fra universiteter og høyskoler, Bernt-utvalget. Et samlet utvalg mener at kommersialisering bør sees på som en del av institusjonenes formidlingsforpliktelse og dermed som en del av deres samfunnsansvar. (28.03.01)

Pressemelding

Nr.: 022-01
Dato: 28. mars

Bernt-utvalget:

Styrk kommersialisering av forskningsresultater

Statsråd Trond Giske har i dag mottatt innstillingen "  Fra innsikt til industri" (NOU 2001:11)fra utvalget som har vurdert spørsmålet om utnytting av forskningsresultater fra universiteter og høyskoler. Utvalget har bestått av representanter for forskere og brukere av forskning. Det har vært ledet av professor Jan Fridthjof Bernt ved Universitetet i Bergen.

Et samlet utvalg mener at kommersialisering bør sees på som en del av institusjonenes formidlingsforpliktelse og dermed som en del av deres samfunnsansvar.

Utvalget har delt seg i et flertall og et mindretall på ett sentralt punkt, nemlig spørsmålet om hvem som skal ha retten til å utnytte forskningsresultatene. Flertallet (3 medlemmer) ønsker at forskeren skal ha denne retten – slik det er i dag – mens mindretallet (2 medlemmer) ønsker at institusjonen kan kreve å få denne retten overført til seg. Flertallets begrunnelse er særlig at å bevare forskerens frihet på dette punktet vil fremme økt kommersialisering bedre enn om man skulle innskrenke friheten. Mindretallet viser særlig til at for å kunne oppfylle sine forpliktelser til å legge til rette for kommersialisering, må institusjonene ha en større grad av rådighet over forskningsresultatene enn de har i dag.

Et samlet utvalg mener at eventuelle inntekter av utnyttelsen bør fordeles mellom forsker, institusjon og fagmiljøene.

Utvalget foreslår at kommersialiseringen styrkes gjennom insentiver, praktisk tilrettelegging og også gjennom holdningsendringer. Institusjonene bør utvikle en egen strategi på området. De bør dessuten ha et profesjonelt apparat til disposisjon for kommersialisering. Et slikt "innovasjonssenter" kan enten organiseres som en del av institusjonen eller utenfor denne, eventuelt kan tjenestene kjøpes eksternt.

Innstillingen vil bli sendt på en bred høring til institusjoner og organisasjoner.

NOU 2001:11 Fra innsikt til industri

 

Bernts innledning under overrekkelsen av innstillingen