Historisk arkiv

Invitasjon til Barentstokt med Pauline

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg I

Utgiver: Miljøverndepartementet

Fra Trondheim til Kvitsjøen, 30. juni til 4. september. Preliminary ProgramBarents Environmental Information

Pressemelding

Dato: 16.05.01

Invitasjon til Barentstokt 2001

Pauline som miljøambassadør i Østerled - 30. juni til 4. september 2001

Det norske Miljøverndepartementet har gleden av å tilby en unik opplevelse; en seiltur med jekta Pauline fra Trondheim til Kvitsjøen i Russland. Tema for turen er miljøsamarbeid i Barentsregionen.

Om toktet

Jekta Pauline skal gjennomføre en tokt fra Trondheim til Kvitsjøen i det nordvestlige Russland sommeren 2001. Avreisen blir fra Trondheim 30. juni med retur 4. september. Vedlagt følger Paulines seilplan med de ulike anløpshavner og beregnet seiltid.

Toktet tar utgangspunkt i noen av anløpsstedene fra den tiden Pomorhandelen foregikk, og har som intensjon å skape økt bevissthet om den tradisjonelle kulturkontakten i Barentsregionen, samt å sette fokus på de positive resultatene som er oppnådd i det siste tiårs miljøsamarbeid mellom Russland og Nord-Skandinavia. Programmet som er utarbeidet viser spekteret av landsdelens unike naturområder, kulturminner, og konkrete miljøvernsaker og viser i større detalj hva man ønsker å belyse ved de ulike anløpstedene.

Om båten

Jekta Pauline er en selvfølgelig ramme for en presentasjon av dette slaget, i det dette fartøyet fra 1897 i sine tidlige år gikk i fart blant annet fra Arkhangelsk, og er den siste seilende jekt i verden. Fartøyet har imidlertid en begrensing når det gjelder antall personer som kan være om bord samtidig. Toktet varighet gir oss muligheten til å kunne gi flere sjansen, ved at invitasjonen gis i "etapper", og hvor de vi inviterer selv kan velge hvilken del av reisen de ønsker å være med på.

Hva finnes om bord?

Det vil være med fagpersoner med på turen som vil kunne bistå med kunnskap og informasjon om det som sees og oppleves.

Videre er det gjort avtale med Telenor vedrørende satellitt - kommunikasjonssystem om bord, som gjør det mulig å kommunisere med redaksjonen muntlig, skriftlig og via bilder. Materiale kan også sendes direkte til relevante nettredaksjoner. Denne tjenesten er ikke gratis.

Hva vil det koste?

For kost og losji vil prisen per person beløpe seg til kr. 367.- pr. døgn. Du får tre måltider om dagen og køye i fellesrom. Ved ønske kan vi formidle hjelp til å organisere reise til stedet der Pauline ligger ved kai - dette vil være avhengig av hvilken etappe dere ønsker å delta på. Svanhovd miljøsenter kan evt. formidle kontakt med reisebyrå som kan anslå kostnader for reisen utenom båtturen.

Det vil være russiskkyndig person om bord, men denne vil ikke kunne være tilgjengelig for journalister hele tiden. Vi kan være behjelpelig med å skaffe tolk på anløpstedene. Det må evt. dekkes av den enkelte.

Miljøverndepartementet har søkt om anløpstillatelser for Pauline i havner som markert i seilplan. Det kan imidlertid oppstå endringer i planen, da vi fremdeles ikke har fått de nødvendige formelle tillatelser for anløp. Reiseruta for toktet kan derfor endres, noe vi må ta forbehold om.

Hvilken tilbakemelding ønsker vi?

Vi oppfordrer redaksjonen til å komme med ønsker om hvilken del av turen man ønsker å være med på, og vil samordne ønskene slik at flest mulig får oppleve turen med Pauline. Det er viktig at vi får tilbakemelding så raskt som mulig for å få ordnet nødvendige formaliteter. Grunnen til dette er mange, men den viktigste er at det tar lang tid å skaffe visum til de enkelte journalister i dette området.

Forespørsler om turen kan rettes til:

Sylvi Ofstad Samstag, Miljøverndepartementet,
Unni Sildnes, konkret om toktet: tlf 78 97 36 00, e-post: unni.sildnes@svanhovd.no
Frode Aarvik, om båten, tlf 74 16 20 50, e-post: frode.aarvik@pauline.no

Informasjon om Pauline finnes på http://www.pauline.no

Kontaktperson: Sylvi Ofstad Samstag, 22245714