Historisk arkiv

PLANNYTT mars 2000 - Bekymringsfull utvikling i Oslofjordens strandsone

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg I

Utgiver: Miljøverndepartementet

Bekymringsfull utvikling i Oslofjordens strandsone

Miljøverndepartementets arealdokumentasjonsprogram overvåker området som omfattes av rikspolitiske retningslinjer (RPR) for Oslofjorden. Statens kartverk har laget en rapport om byggevirksomhet i RPR-området for perioden 1984–1998. Rapporten viser at byggeaktiviteten har vært størst etter at RPR for Oslofjorden trådte i kraft.

RPR-området omfatter land- og sjøområder i 34 kystkommuner i fem fylker fra Halden til Kragerø. Rapporten viser at 22 av de 34 kommunene har fastlagt strandsone som del av kommuneplanens arealdel, og at ytterligere seks er i ferd med en slik fastlegging.

Rapporten viser også byggeaktivitet i RPR-sonen, strandsonen og 100-metersbeltet i hver enkelt kommune samt fylkesvise tall. Statistikken er beregnet ut fra dato for når byggesaken er godkjent i kommunen. Det må understrekes at 100 metersbeltet innenfor RPR-området også omfatter en del byggeområder. De store byene langs fjorden og bymessig utbygde områder i Asker og Bærum er holdt utenfor. Tallene omfatter både utbygging i tråd med godkjent plan og etter dispensasjon.

Den dokumentasjon som ligger i rapporten og kartmaterialet viser at det både er ulik og uheldig praksis i kommunene. Resultatene fra rapporten tydeliggjør behovet for en ytterligere presisering av nasjonale mål og interesser i tillegg til RPR. Dette har Miljøverndepartementet allerede tatt konsekvensen av gjennom brevet som ble sendt til alle kommunene i fjor om skjerping av plan- og dispensasjonspraksis i strandsonen/100-metersbeltet ( se forrige artikkel).

Rapporten fra Kartverket vil nå bli sendt på høring til berørte fylkesmenn, fylkeskommuner og kommuner. Miljøverndepartementet vil så oppsummere høringsinnspillene og beslutte hvordan det videre arbeidet skal legges opp.

Fakta

Nettverk for bedre kystsoneforvaltning
Fylkesmannen i Vest-Agder har nå tatt initiativ til å etablere et nettverk for kystsoneforvaltning mellom åtte fylkesmannsembeter, fra Rogaland i vest til Østfold i øst. Hensikten er å sikre at kystsoneforvaltningen gjennomføres mest mulig enhetlig, rasjonelt og i samsvar med nasjonale mål. Samtidig ønsker man å utvikle kompetansen på området og bidra til en felles forståelse av hvordan kystsoneforvaltningen skal gjennomføres. Kystsonenettverket er et uformelt samarbeidsorgan og skal ikke ha besluttende myndighet. Idéen er godt mottatt i de berørte embeter og etableringsmøtet for nettverket fant sted 24. februar i år.