Historisk arkiv

I-27/2001

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg I

Utgiver: Sosial- og helsedepartementet

Kommunehelsetjenesten - fastlønnstilskudd til lege- og fysioterapitjenesten for 2001 - ny forskrift

Kommunehelsetjenesten - fastlønnstilskudd til lege- og fysioterapitjenesten for 2001 – ny forskrift


Rundskriv I-27/2001

Til:
Landets kommuner
Landets fylkesleger
Rikstrygdeverket

Dato: 18.06.2001
Vår ref: 01/00837 HA3 AG/mos

1. Innledning

Rundskrivet gir informasjon om endringer i lov om folketrygd og forskrifter etter loven som berører finansieringen av fastlønnsstillinger for leger og fysioterapeuter. Endringene trådte i kraft 1. juni 2001 og har sammenheng med fastlegereformen. Det informeres videre om størrelsen på fastlønnstilskuddene for 2001.


2. Endringer i lov og forskrifter

Lov om folketrygd § 5-21 om fastlønnstilskudd er endret med virkning fra 1. juni 2001, og lyder nå:

"§ 5-21 Fastlønnstilskott

Trygden yter fastlønnstilskott som delvis skal dekke kommunens utgifter til fast ansatte fysioterapeuter.
Fastlønnstilskott ytes i stedet for stønad etter § 5-8, og utbetales til kommunen.
Departementet gir forskrifter om fastlønnstilskott."

Dette innebærer at ordningen med fastlønnstilskudd til kommuner med fastlønte leger er opphevd fra 1. juni 2001. Det vil fortsatt bli utbetalt fastlønnstilskudd til stillinger for fysioterapeuter.

Kommuner med fastlønte leger kan fra 1. juni 2001 kreve refusjon fra folketrygden for legenes pasientrettede arbeid etter forskrift om stønad til dekning av utgifter til undersøkelse og behandling hos lege og i private medisinske laboratorie- og røntgenvirksomheter, fastsatt med hjemmel i folketrygdloven § 5-4 m.v., jf. forskriftens § 2 punkt 2, som lyder:

"2. Trygdekontoret kan inngå avtale med legen om direkte oppgjør med trygden. Stønaden utbetales i så fall direkte til legen. Legen har da ikke rett til å kreve av medlemmet den delen av legehonoraret som trygden dekker. Rikstrygdeverket fastsetter nærmere regler for direkte oppgjør. Når lege, herunder turnuslege, mottar lønn fra kommunen for pasientbehandling i kontorpraksis eller ved legevakt, utbetales stønaden direkte til kommunen. Rikstrygdeverket kan også inngå avtale med Den norske lægeforening om direkte oppgjør mellom trygdekontorene og medlemmer av Legeforeningen. Slik avtale erstatter med kollektiv virkning individuelle avtaler med medlemmer av Legeforeningen."

Forskrift av 13. juli 1984 om fastsetting og utbetaling av folketrygdens tilskudd til delvis dekning av kommunenes utgifter til helsetjenesten, fastsatt med hjemmel i kommunehelsetjenesteloven, er opphevd fra 1. juni 2001. Med virkning fra 1. juni 2001 er det fastsatt forskrift om fastlønnstilskudd til delvis dekning av kommunenes utgifter til fysioterapitjenesten med hjemmel i folketrygdloven § 5-21. Forskriften følger vedlagt. Vedlagt følger også skjemaer for framsettelse av krav om fastlønnstilskudd.

Det er i den nye forskriften bare foretatt mindre justeringer og presiseringer i forhold til tidligere forskrift for så vidt gjelder bestemmelsene om tilskudd til fysioterapeutstillinger.

Departementet har fastsatt fastlønnstilskudd for legestillinger og fysioterapeutstillinger for perioden 1. januar – 31. mai 2001 med hjemmel i tidligere forskrift. Krav om tilskudd for denne perioden framsettes overfor fylkeslegen. Departementet har også fastsatt fastlønnstilskudd for fysioterapeutstillinger for perioden 1. juni – 31. desember 2001 i den nye forskriften. Krav om fastlønnstilskudd for denne perioden framsettes overfor trygdekontoret, som behandler kravet og foretar utbetaling av tilskuddet. Fastlønnstilskuddet vil for framtiden, som hittil, bli fastsatt per kalenderår, på grunnlag av gjennomførte takstoppgjør per 1. juli for fysioterapeuter med driftsavtale.


3. Fastlønnstilskudd for perioden 1. januar – 31. mai 2001

Det har vært ført forhandlinger mellom Den norske lægeforening og Kommunenes Sentralforbund/staten om driftstilskudd og honorartakster for leger med avtale om drift av privat praksis. Avtale er inngått for perioden 1. juni 2001 – 30. juni 2002. Avtalen innebærer at det gis tillegg i driftstilskudd, takster og fondsavsetninger med 3,5 pst. fra
1. juni 2001.

Det har også vært ført forhandlinger mellom Norske Fysioterapeuters Forbund og Kommunenes Sentralforbund/staten. Avtale er inngått for perioden 1. juli 2001 – 30. juni 2002. Avtalen innebærer en økning av takster og driftstilskudd med 4,7 pst fra 1. juli 2001.

Stortinget vedtok ved behandlingen av statsbudsjettet for 2000 en økning i egenbetalingen for legehjelp og fysikalsk behandling med 4,5 pst. fra 1. juli 2001. Av praktiske grunner er egenandelsøkningen for legehjelp gjennomført fra 1. juni 2001.

Ved behandlingen av St.prp. nr. 65 og St.prp. nr. 93 for 2000-2001 har Stortinget sluttet seg til departementets forslag til fastsetting av fastlønnstilskudd for 2001. Det er tatt hensyn til kommunenes merinntekter som følge av egenandelsøkningen ved fastsettingen av fastlønnstilskudd for 2001.

Leger

Høyt fastlønnstilskudd var kr 215 000 for 2000. For perioden 1. januar – 31. mai 2001 er tilskuddet fastsatt til kr 93 600. Tilskuddet er som før knyttet til minst 20 timer kurativt arbeid per uke/1600 konsultasjoner per år. Lavt fastlønnstilskudd var kr 167 500 for 2000. For perioden 1. januar – 31. mai 2001 er tilskuddet fastsatt til kr 72 900, knyttet til minst 14 timer kurativt arbeid per uke/1000 konsultasjoner per år.

Fysioterapeuter

Fullt fastlønnstilskudd var kr 117 500 for 2000. For perioden 1. januar – 31. mai 2001 er tilskuddet fastsatt til kr 51 500.


4. Forskrift om fastlønnstilskudd til delvis dekning av kommunenes utgifter til fysioterapitjenesten

Den nye forskriften om fastlønnstilskudd er fastsatt med hjemmel i lov om folketrygd

§ 5-21, og erstatter forskrift av 13. juli 1984 som var fastsatt med hjemmel i lov om helsetjeneste i kommunene. Forskriften følger vedlagt.

Bestemmelsene i §§ 1 og 2 er en videreføring av bestemmelser i tidligere forskrift. Fastlønnstilskudd utbetales i stedet for stykkprisrefusjoner for undersøkelse og behandling av pasienter, og gis også for turnuskandidater. Det stilles fortsatt krav om at stillingen utgjør mer enn 1/3 av full stilling og er tillagt kurative oppgaver utenfor institusjon. For deltidsstilling over 1/3 stilling avkortes tilskuddet forholdsmessig. Også bestemmelsene om at det ikke gis fastlønnstilskudd hvis administrative, kommunale gjøremål utgjør mer enn halvparten av stillingens omfang og hvis innehaver av deltidsstilling i tillegg har avtale med kommunen om driftstilskudd, er en videreføring av tidligere bestemmelser.

I § 3 er det bestemt at krav om fastlønnstilskudd heretter skal framsettes overfor trygdekontoret, som også foretar utbetalingen. Fram til nå har fylkeslegen behandlet krav om tilskudd, og utbetaling er foretatt av Rikstrygdeverket. Krav framsettes etterskuddsvis per halvår (i 2001 for perioden 1. juni – 31. desember) på skjemaer som følger vedlagt dette rundskrivet. Fastsettelse av tilskudd for den enkelte stillingen baseres på tjenesteplan for stillingen og eventuell ledighet i stillingen.

Av forenklingshensyn er den tidligere adgangen til à konto-utbetaling tatt bort. Forenklingshensyn ligger også bak bestemmelsen om at tilskuddet ikke avkortes ved ledighet i stillingen på inntil 2 måneder i oppgjørsperioden (et halvt år). Tidligere var grensen 3 måneder per år. Videre er det slått fast at tilskudd til turnusstilling kan utbetales for to måneder i de tilfeller kommunen har fått melding om tildelt kandidat, men kandidaten ikke møter. Om kommunen skaffer vikar i turnusstillingen, kan det gis tilskudd etter de vanlige reglene.


5. Fastlønnstilskudd for fysioterapeutstillinger for perioden
1. juni – 31. desember 2001

For perioden 1. juni – 31. desember 2001 er fullt fastlønnstilskudd for stillinger for fysioterapeut fastsatt til kr 72 000. Kommunene kan innkreve egenandeler i overensstemmelse med bestemmelsene i forskrift om stønad til dekning av utgifter til fysikalsk behandling. Egenandelene er justert fra 1. juli 2001.

Med hilsen
Atle Grøhn e.f.
underdirektør

Hege Louise Østlyngen
førstekonsulent

Gjenpart:
Den norske lægeforening
Norske Fysioterapeuters Forbund
Privatpraktiserende Fysioterapeuters Forbund
Kommunenes Sentralforbund
Statens helsetilsyn

VEDLEGG

Vedlegg