Historisk arkiv

Norske innspill til "Stockholm-programmet"

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Europaportalen

Omtalen av individers rettigheter, beskyttelse av privatliv, fokus på familie og videreutvikling av det europeiske asylsystemet er blant punktene i EUs nye femårsprogrammet for justis- og innenrikssamarbeidet Norge trekker frem som positive. 23. september la statssekretær Terje Moland Pedersen fram norske synspunkter på det nye femårsprogrammet for det svenske formannskapet


”Stockholm-programmet” er Kommisjonens forslag til nytt femårsprogram (2010 – 2014) for justis- og innenrikssamarbeidet i Europa.
Forslaget ble lagt frem første gang 10. juni 2009, og var deretter hovedtema for det utformelle justis- og innenriksrådsmøtet 15.-17. juli.

 


Konsultasjoner

Det svenske formannskapet har i løpet av september hatt konsultasjoner med de fleste EU-medlemslandene, og flere tredjeland.
Et nytt utkast fra formannskapets side ble offentliggjort 16. oktober. Det kan du lese her. 
23. september møtte statssekretær Terje Moland Pedersen det svenske formannskapet til konsultasjoner vedrørende programmet, som løfter flere saker som er interessante og viktige for Norge.

Norske innspill
Under møtet presenterte statssekretæren norske synspunkt på og innspill innenfor de ulike områdene som omfattes i programmet.
Fra norsk side ble det fremhevet at omtalen av individers rettigheter og beskyttelse av privatliv var positiv, og at Norge støttet fokus på familie, samfunnssikkerhet, og alternative straffereaksjoner, Schengen-samarbeidet, og videreutvikling av det europeiske asylsystemet.



Viktig samarbeid med tredjeland
Forholdet til tredjeland i utformingen av programmet var også et viktig punkt for Norge.
Fra norsk side ble det understreket at det var ønskelig med en tydeligere påpekning av Norges særskilte stilling gjennom EØS- og Schengen-avtalene, og behovet for et fortsatt nært samarbeid på hele justis- og innenriksfeltet.

Klikk her for å lese de offisielle norske synspunktene på "Stockholm- programmet".



"Stockholm-programmet" vil bli presentert for justis- og innenriksrådsmøtet 30. november – 1.desember og for utenriksministerne 6 til 7. desember før det til slutt skal stemmes over i Rådet på toppmøtet 10. til 11. desember
.