Historisk arkiv

Dialog om digital dagsorden

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Europaportalen

- IT er globalt og krever gjensidig dialog med andre, sier seniorrådgiver i Fornyings-, administrasjons- og kirkedepartementet, Stig Aga Aandstad. Han deltok på en stor konferanse om EUs digitale dagsorden i Brussel 16. og 17. juni.

Todagerskonferansen Digital Agenda Assembly ble arrangert av Europakommisjonens generaldirektorat for informasjonssamfunnet (DG Infso). Representanter fra Fornyings-, administrasjons- og kirkedepartementet (FAD), Kunnskapsdepartementet (KD) og Direktoratet for forvaltning og IKT (Difi) kom fra Norge for å delta på konferansen.

- Å følge utviklingen i EUs arbeid med en digital agenda er vårt ansvarsområde. Det er derfor viktig at vi benytter oss av slike muligheter til å utveksle erfaringer med andre land, sier Stig Aga Aandstad, seniorrådgiver i FAD.

Matnyttig dialog
Digital agenda er én av sju flaggskipinitiativer i EUs store vekststrategi, Europa 2020. Strategiplanen ble lagt fram av Europakommisjonen 19. mai i fjor og presenterte EUs ambisjoner for økonomisk utvikling ved hjelp av IKT. Flaggskipets viktigste siktemål er økt utbygging av høyhastighets internett og utnytting av fordelene ved et digitalt indre marked for husholdninger og virksomheter.

- Det var spesielt interessant å høre kommissær for digital agenda, Neelie Kroes, snakke om internettfrihet og det digitale indre marked, forteller Aandstad.

Norge deltar fra før i Europakommisjonens høynivågruppe som skal følge opp implementeringen av de 101 tiltakene som inngår i EUs digitale strategi.

- Vi opplever at representanter fra andre land er svært interesserte i å lytte til norske erfaringer på områder der vi ligger langt fremme, sier Aandstad.

En resultattavle, som ble publisert 31. mai, viser at Norge gjennomgående ligger langt fremme på de enkelte indikatorene innenfor den digitale dagsorden.

IKT i skolen
Seniorrådgiver Jan Peter Strømsheim fra Kunnskapsdepartementet fulgte sesjonene om e-læring og bruk av IKT i utdanning.

- EUs arbeid på dette området er tett knyttet sammen med vår egen satsing. IKT er en del av norske læreplaner allerede – og det er spennende å oppdatere seg på situasjonen i resten av Europa. For eksempel er Finland i gang med det samme. Å snakke med medlemslandene gir oss gode og viktige innspill til vårt eget arbeid, sier Strømsheim.

Åpenhet
Underdirektør Marit Lofnes Mellingen var en av representantene fra Direktoratet for forvaltning og IKT (Difi) på konferansen. Særlig var hun opptatt av å oppdatere seg på EUs arbeid med PSI (public sector information) og åpne data.

- Difi skal være en pådriver for mer åpenhet i offentlig sektor. På konferansen henter vi inspirasjon og ideer om hvordan andre land arbeider med tilgjengeliggjøring av datasett fra offentlig sektor både i et demokratiperspektiv og for å legge til rette for gjenbruk og verdiskapning. I Norge har vi et godt utgangspunkt fordi det er en god politisk vilje til mer åpenhet. Det er nok en av grunnene til at Norge ble trukket fram som et godt eksempel i paneldebatten, forteller Mellingen.

Norge deltar i EU-programmet for konkurranseevne og innovasjon (CIP), der IKT-delen CIP/IKT et ett av underprogrammene. Difi er norsk kontaktpunkt for CIP/IKT, og direktoratet har dermed et bredt nedslagsfelt i EUs digitale dagsorden.

- Å delta på Digital Agenda Assembly har gitt oss gode innspill og et nyttig nettverk for det videre arbeidet, konkluderer hun.

Se mer informasjon om konferansen og videoopptak av sesjonene her