Historisk arkiv

Norske innlegg om bærekraftig maritim transport

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Europaportalen

Europakommisjonen arrangerte onsdag 1. juni en konferanse med relevante aktører for å diskutere hvordan man kan få lavere skadelige utslipp til havs. To norske innledere presenterte norske erfaringer. – Det er et kompetent miljø for maritime spørsmål i Norge som EU er interessert i, sier Ketil Djønne i Det norske Veritas.

Bakgrunnen for konferansen var at EU har vedtatt regler for å gjennomføre pålegg fra IMO, den internasjonale maritime organisasjon, om kraftige kutt i utslipp av svovel i såkalte ECAs (Emission Control Areas) innen 2015, noe også Norge støtter.

Vel vitende om at deler av rederinæringen i Europa har bedt om utsatt frist for å møte kravene - noe Kommisjonen har avvist - diskuterte deltagerne løsninger på hvordan maritim sektor kan forbli konkurransedyktig, men samtidig bli mer bærekraftig innen fristene som er satt. Konferansen ble arrangert av Generaldirektoratet for samferdsel (DG Move) og Generaldirektoratet for miljø (DG Environment).

Norske innledere fokuserte på LNG
Ketil Djønne fra Det norske Veritas (DNV) tok utgangspunkt i at selv om det forskes på alternative fremdriftsformer for skip, er det realistisk å anta at hydrokarboner i en eller annen form fortsatt vil utgjøre mesteparten av næringens drivstoff i nærmeste framtid. Innenfor hydrokarboner har imidlertid LNG-teknolgi (Liqufied Natural Gas – flytende naturgass) potensial til å bli en viktig del av framtidens energimiks i maritim sektor. Skip som enten bygges for drift med LNG, eller i noen tilfeller konverteres til LNG-drift, kan regne med betydelige miljøgevinster. Dette gjelder både utslipp av svovel, men også NOx, sotpartikler og klimagasser.

- Vi har en veldig stek maritime klynge som har vokst fram i Norge. Det er et komplett og kompetent miljø for maritime spørsmål og vi er langt framme på blant annet LNG-teknologi.  Det gjør det naturlig for EU å lytte til Norge i slike spørsmål, sier Djønne.

Han presenterte i sitt innlegg høydepunkter fra norske erfaringer med LNG de siste 20 årene, samt beregninger gjort av DNV som viser at ved å bygge skip til å kunne drives på LNG kan man redusere utslipp, samt kostnader. I Norge har det vært forsket mye på utvikling av energibesparende skip og Veritas presenterte nylig en ny type tankskip som kan redusere energiforbruket med 25 prosent.

Å bygge et slikt skip fra grunnen av er dyrere enn tilsvarende konvensjonelle skip. Det kan likevel være en god investering. Gitt at reglene for utslipp blir stadig strengere og forutsatt antagelser om prisutviklingen på LNG og olje, viser beregninger at det i lengden vil lønne seg for redere å bygge slike skip. DNVs beregninger antyder at i løpet av levetiden til en slik ”super tanker” vil man kunne spare opptil 25 millioner dollar i forhold til et vanlig skip.

Norsk næringslivsfond for å få ned utslipp av NOx
Geir Høibye, daglig leder i NHO sitt NOx-fond, holdt et innlegg om hvordan et slikt tiltak kan bidra til investeringer som igjen reduserer skadelige utslipp. Formålet med fondet er å støtte foretak som ønsker å redusere NOx-utslipp. NOx (nitrogenoksider) er avgasser som fører til blant annet sur nedbør og er helseskadelig for både økosystemer og mennesker. Ifølge en halvårsrapport fra 2010 kan fondet vise til utslippsreduksjoner på over 9000 tonn siden 2006.

DNV er involvert i fondet ved å kvalitetskontrollere søknader om støtte til NOx-reduserende tiltak og gir anbefalinger om prioriteringer av fondets midler.

- Norge har lenge hatt en profil som har vært løsningsorientert og offensiv og som ikke minst er fundert i godt samarbeid mellom private og offentlige aktører. Disse erfaringene er med på å forklare hvordan vi fra norsk side kan være med å sette agendaen ved anledninger som denne, sier Ketil Djønne i Det norske Veritas.