Historisk arkiv

Ny strategi for bekjempelse av terrorisme

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Europaportalen

<p>Norge har utarbeidet en ny utenrikspolitisk strategi for bekjempelse av internasjonal terrorisme. Samarbeidet med EU vil bli videreført på politi- og justissiden, og Norge vil også arbeide for å styrke det internasjonale politi- og etterretningssamarbeidet.</p>

Norge ønsker å kanalisere innsatsen mot internasjonal terrorisme gjennom samarbeid med FN, NATO, OSSE og EU og andre internasjonale organisasjoner. I forhold til EU vil Norge se på mulighetene for å styrke samarbeidet om forebyggende og kapasitetsbyggende innsats overfor tredjeland i kampen mot terrorisme.

Forsterket politi- og etterretningssamarbeid
Norge vil videreføre samarbeidet med EU på politi- og justissiden og arbeide for å styrke det internasjonale politisamarbeidet. Dette er svært viktig for å bekjempe terrornettverk, avverge angrep og rettsforfølge terrormistenkte. EU har løpende styrket sitt politi- og justissamarbeid siden 2001, og EU har også vedtatt en strategi mot terrorisme og en handlingsplan mot radikalisering. Tanken er å forbedre koordineringen og prioriteringen av EUs innsats.

Norge samarbeider tett med EU der det er formålstjenlig og praktisk mulig. En rekke av de konkrete tiltakene i EUs handlingsplan kan bli juridisk bindende for Norge gjennom EØS- eller Schengen-avtalen. Derfor er det avgjørende at norske myndigheter holder nær kontakt med EU slik at Norge i størst mulig grad kan delta i utviklingen av samarbeidet, heter det i den utenrikspolitiske terrorstrategien. Norge har egne samarbeidsavtaler med Europol og Eurojust og ønsker å sluttføre forhandlingene med EU om en utleveringsavtale bygget på den europeiske arrestorden.

Etter 2001 har det internasjonale etterretningssamarbeidet for bekjempelsen av internasjonal terrorisme medvirket til at mer enn 30 planlagte terrorangrep i Europa er avverget. Dette har vært mulig på grunn av effektive, forebyggende metoder og et bredt internasjonalt samarbeid mellom sikkerhets- og etterretningstjenestene. Norge vil bidra til å videreføre og styrke det multilaterale samarbeidet mellom sikkerhetstjenestene i Europa.

Ikke tilsluttet EUs terrorlister
Norge arbeider kontinuerlig for å holde en dialog med grupper som er involvert i væpnede konflikter, dersom dette ikke går på tvers av Norges folkerettslige forpliktelser og de grunnleggende verdiene i norsk utenrikspolitikk. På bakgrunn av dette har ikke Norge sluttet seg til EUs terrorlister, som etter Norges syn er for omfattende og legger en unødig begrensning på muligheten for dialog.

Les utenriksministerens forord her.

Les hele strategien her.

(2.10.06)