Historisk arkiv

Enighet om myndighetsfordelingen mellom Kystvakten, politiet og påtalemyndigheten i fiskerisaker

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Forsvarsdepartementet

En enstemmig arbeidsgruppe, bestående av representanter fra fire departementer og riksadvokatembetet, er enig om gjeldende oppgave- og myndighetsfordeling mellom berørte aktører.

En enstemmig arbeidsgruppe, bestående av representanter fra fire departementer og riksadvokatembetet, er enig om gjeldende oppgave- og myndighetsfordeling mellom berørte aktører innen fiskerihåndhevelse. Dagens ordning fungerer godt i praksis, og oppgavene gjennomføres av en profesjonell kystvakt.

Arbeidsgruppen ble oppnevnt i mars 2006, bl.a. fordi det i kjølvannet av Elektron-saken offentlig ble stilt spørsmål om ansvars- og myndighetsfordelingen mellom Kystvakten, politiet og påtalemyndigheten er tilstrekkelig klar når Kystvakten utøver norsk fiskerijurisdiksjon. Arbeidsgruppen har bestått av representanter fra Fiskeri- og kystdepartementet, Forsvarsdepartementet, Justis- og politidepartementet, riksadvokaten og Utenriksdepartementet.

Arbeidsgruppen  har fokusert på  myndighetsfordelingen når Kystvakten utøver fiskerijurisdiksjon utenfor territorialfarvannet. I unntakstilfeller kan det være nødvendig at Kystvakten bruker makt i slike saker. Kystvakten er langt på vei et spesialpoliti til havs, og forholder seg direkte til påtalemyndigheten når det gjennomføres etterforskning og andre påtalemessige beslutninger. En enstemmig arbeidsgruppe konkluderer med at Kystvakten  etter gjeldende rett  i disse sakene er underlagt påtalemyndigheten, som kan gi forholdsordre om rammene for maktbruk. En enstemmig arbeidsgruppe konkluderer videre med at politiet  etter gjeldende rett  ikke har instruksjonsmyndighet når Kystvakten opererer utenfor territorialfarvannet i fiskeri- og fangstoppsynssaker.

Et flertall i arbeidsgruppen (representantene fra Fiskeri- og kystdepartementet, Forsvarsdepartementet, riksadvokaten og Utenriksdepartementet) mener gjeldende ordning fungerer godt, og at Kystvakten på dette området fortsatt bør utføre oppgavene uten å innhente forholdsordre fra politiet. En endring vil kunne ha uheldige konsekvenser for muligheten til å sikre en enhetlig og effektiv gjennomføring av Kystvaktens oppgaver. Et mindretall i arbeidsgruppen (representanten fra Justis- og politidepartementet) er enig i at Kystvakten utfører sine oppgaver på en utmerket måte, men mener av prinsipielle grunner at Kystvakten bør være underlagt politiets instruksjonsmyndighet når det gjelder utøvelse  av politimyndighet utenfor territorialgrensen.

En samlet arbeidsgruppe er enig om grensedragningen mellom myndighetsutøvelse og hevdelse av suverenitet og suverene rettigheter, og anbefaler at prosedyrer og infrastruktur for varsling og kommunikasjon mellom berørte aktører videreutvikles. For øvrig anbefaler arbeidsgruppen at:

  • Kystvakten i sin opplæring og virksomhet bør legge stor vekt på grensedragningen mellom kontrollvirksomhet i forebyggende øyemed og tiltak som må anses som etterforsking i det straffeprosessuelle spor,
  • Kystvaktens plikt til å rådføre seg med politiet bør konkretiseres i instruksverk e.l.,
  • Det utvikles helhetlige retningslinjer for Kystvaktens bruk av håndvåpen under utøvelse av politimyndighet, og
  • Politi og påtalemyndighet deltar aktivt i opplæringsprogrammer for Kystvakten.

Hele rapporten fra arbeidsgruppen kan leses her.