Historisk arkiv

Svar på spm. 202 fra Finanskomiteen/Høyres fraksjon av 12.10

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Finansdepartementet

Redusere skattesatsene

Finansdepartementet
Vårt saksnr: 06/4817

Spørsmål nr. 202, fra Finanskomiteen/ Høyres fraksjon, av 12.10.2006, vedrørende Statsbudsjettet 2007

"Har Regjeringen noen planer om å redusere skattesatsene for de persongrupper som opplever de aller høyeste samlede skattesatsene?"

Svar:

Jeg viser til svar på spørsmål nr. 201 fra Finanskomiteen v/ Høyres fraksjon av 12. oktober. Som det påpekes der, er det i liten grad skattesystemet som bidrar til svært høye effektive skattesatser på arbeid for enkelte grupper, jf. at den formelle gjennomsnittsskatten for disse er relativt lav. Det er i hovedsak lavinntektsgrupper med rett til midlertidige ytelser fra folketrygden og ulike tilleggsytelser som har særlig høye effektive skattesatser på arbeid. Finansdepartementet viser til at Regjeringen skal legge fram en egen melding om arbeid, velferd og inkludering i løpet av høsten som skal gjennomgå de ulike midlertidige ytelsene i folketrygden.

Regjeringen har imidlertid også som mål å bidra til et mer omfordelende skattesystem, og har i forslaget til skatteopplegg for 2007 derfor bl.a. foreslått økt minstefradrag for dem med lavere inntekter. Som tabell 5.1 i St.prp. nr. 1 (2006-2007) Skatte-, avgifts- og tollvedtak viser, vil de med bruttoinntekt under 400 000 kroner i gjennomsnitt få uendret eller redusert skatt. Dette vil isolert sett redusere den effektive skattesatsen på arbeid.