Historisk arkiv

Langsiktige og bærekraftige investeringer – et felles ansvar

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Finansdepartementet

Innlegg i Dagsavisen

Når Norges Banks årsrapport legges fram i dag, offentliggjøres også beholdningslistene over pensjonsfondets investeringer. Vi vet av erfaring at disse listene kan inneholde selskaper som kan være involvert i omstridte aktiviteter. Dette er en utfordring vi tar på alvor, skriver finansminister Sigbjørn Johnsen i Dagsavisen.

Når Norges Banks årsrapport legges fram i dag, offentliggjøres også beholdningslistene over pensjonsfondets investeringer. Vi vet av erfaring at disse listene kan inneholde selskaper som kan være involvert i omstridte aktiviteter. Dette er en utfordring vi tar på alvor.

2010 var et begivenhetsrikt år i utviklingen av fondet som ansvarlig investor. Observasjon er et nytt virkemiddel og vi har viderutviklet rammene for Norges Banks arbeid med eierskapsutøvelse. Ansvarlighet handler om mer enn bare utelukkelse av selskaper. Det handler også om å bruke eierskapet vårt til å påvirke markeder, sektorer og enkeltselskaper til bærekraftig praksis.

Statens pensjonsfond utland (SPU) forvaltes på vegne av den norske befolkningen. Vi har derfor en grunnleggende forpliktelse til å skape en langsiktig god avkastning som framtidige generasjoner kan dra nytte av. Fondet er på 3 100 milliarder kroner, som er investert i utenlandske aksjer, obligasjoner og eiendommer. Det å sikre langsiktig avkastning av våre felles sparepenger er en etisk forpliktelse i seg selv. Men det er ikke likegyldig hvordan vi forvalter pensjonsfondet. God finansiell avkastning over tid er avhengig av en bærekraftig utvikling både i økonomisk, miljømessig og samfunnsmessig forstand. Vi jobber målrettet med disse spørsmålene.

I internasjonal sammenheng var pensjonsfondet tidlig ute blant statlig eide fond med tanke på å ta hensyn til etikk, miljø og samfunnsmessige forhold i fondsfor¬valtningen. Fondet er en global investor som eier litt av selskaper over hele verden. Derfor har vi både et ansvar for og en egeninteresse i å bidra til god selskapsstyring og ivaretakelse av miljø og samfunnsmessige hensyn. Dårlig vannforvaltning er et eksempel på noe som kan komme enkeltselskaper til gode i dag, men som utgjør en risiko og kostnad for oss på sikt.

Vi har et godt samarbeid med andre fond. I løpet av året har det også vært en betydelig økning i de miljørettede investeringene. Pensjonsfondet hadde ved årsskiftet plassert over 25 milliarder kroner i investeringer innen blant annet vannforvaltning, miljøteknologi og ren energi. I tillegg har pensjonsfondet også gjennom sine øvrige investeringer eierskap i mange selskaper med virksomhet som bidrar positivt på miljøsiden.

Vi har et system som skal fange opp selskaper som er ansvarlige for grove brudd på etiske normer. Vi kan trekke oss ut av selskapet eller ha selskapet til observasjon. I 2010 innførte vi tobakksproduksjon som kriterium for utelukkelse. Vi utelukket også flere selskaper med bakgrunn i brudd på rettigheter i krig- og konflikt og grov miljøskade. Det er nå i alt 52 selskaper som er utelukket fra fondets investeringsunivers.

Et annet viktig virkemiddel er aktivt eierskapsarbeid. Norges Bank har startet opp implementeringen av det nye mandatet for SPU fra 1. januar i år. Det legges opp til større grad av samspill mellom eierskapsarbeid og investeringsbeslutninger. For en investor som SPU er det viktig at også faktorer som tradisjonelt ikke ses på som direkte finansielt relevante, for eksempel miljømessige og samfunnsmessige faktorer, også skal vektlegges når man investerer fordi de kan påvirke verdiutviklingen i et langsiktig perspektiv. Norges Bank arbeider med egne analyser av de miljø- og samfunnsmessige risikoene og mulighetene som finnes i selskapene de investerer i. Analysene gir også informasjon til de som fatter investeringsbeslutningene.

Norges Bank arbeider for å styrke håndteringen av risiko knyttet til klimaendringer, vannforvaltning og barns rettigheter i selskaper der fondet eier aksjer, noe som skal sikre langsiktig finansiell avkastning gjennom bærekraftig utvikling i bred forstand. I 2010 har for eksempel flere av selskapene pensjonsfondet har vært i dialog med, lansert en handlingsplan mot barnearbeid innenfor sjokoladeproduksjon i Vest-Afrika.

Vi er ikke ferdige med arbeidet knyttet til ansvarlig investeringspraksis, vi er snarere i startgropen. Det er et område i rask utvikling internasjonalt. Innspill fra medier, organisasjoner og andre er viktige bidrag i dette arbeidet.

 

Les også: