Historisk arkiv

Regjeringas videre arbeid mot svart fiske

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Fiskeri- og kystdepartementet

Aksjonspunkter i regjeringas innsats mot UUU-fiske

På pressemøtet i Kirkenes 4. august om regjeringas videre arbeid mot det ulovlige, urapporterte og uregulerte fisket (UUU-fiske) understreket statsminister Jens Stoltenberg og fiskeri- og kystminister Helga Pedersen at dette arbeidet er omfattende og må føres på mange arenaer samtidig. Det dreier seg om ulovlig fiske, omlasting til havs, opprinnelsesforfalskning, skjulte landinger osv. Motkreftene er formidable. Det er snakk om organisert økonomisk kriminalitet til flere milliarder kroner med forgreininger inn i svært mange land, også Norge.

Regjeringas videre arbeid mot svart fiske

På pressemøtet i Kirkenes 4. august om regjeringas videre arbeid mot det ulovlige, urapporterte og uregulerte fisket (UUU-fiske) understreket statsminister Jens Stoltenberg og fiskeri- og kystminister Helga Pedersen at dette arbeidet er omfattende og må føres på mange arenaer samtidig. Det dreier seg om ulovlig fiske, omlasting til havs, opprinnelsesforfalskning, skjulte landinger osv. Motkreftene er formidable. Det er snakk om organisert økonomisk kriminalitet til flere milliarder kroner med forgreininger inn i svært mange land, også Norge.

Statsminister Jens Stoltenberg og fiskeri- og kystminister Helga Pedersen


Internasjonalt arbeides det bilateralt overfor Russland, alle aktuelle havnestater i Europa og Nord-Afrika og EU-kommisjonen. Norge vil fortsette å holde et høyt politisk fokus på problemene. Et annet viktig område er å inngå nye og oppdatere gamle kontrollavtaler mellom norske og andre lands kontrollmyndigheter. Norske kontrollmyndigheter styrker samarbeidet med russiske inspektører.

På initiativ fra Norge arbeider nå Den nordøstatlantiske fiskerikommisjonen (NEAFC) med å inngå en bindende regional avtale om havnestatskontroll for all fisk som leveres fra fangst i Nordøst-Atlanteren. Globalt fikk Norge i mai tilslutning på FN-konferansen om fiske på det åpne hav om å utarbeide en bindende FN-konvensjon om havnestatskontroll. Norge vil sørge for å drive arbeidet framover raskest mulig.

Nasjonalt har regjeringa i juni i år lagt fram lovforslag som vil gi hjemmelsgrunnlag for å implementere både den kommende NEAFC-avtalen og FN-avtalen og gi norske myndigheter muligheter til en rekke andre tiltak. Blant disse er å nekte landinger i Norge fra fartøy som tidligere har deltatt i UUU-fiske, nekte omlasting i havn og nekte bunkers og støttefunksjoner i havn for slike fartøy og kreve at et fartøys flaggstat bekrefter at fisken er fanget innenfor regelverk og kvoter.

Norge vil fortsatt regulere eget fiskeri bærekraftig og sikre en effektiv ressurskontroll både ved landing og på havet ved Kystvakta. Og det vil bli gjennomført en rekke tiltak som hindrer at norske fartøyer deltar i UUU-fiske og at ulovlig fanget fisk kommer inn i det norske markedet. Regjeringas handlingsplan mot økonomisk kriminalitet vil bli benyttet for å kunne sette inn tiltak mot norske aktører i UUU-aktiviteter.

Jens Stoltenberg og Helga Pedersen understreket at hovedproblemet i våre nærområder er at russiske fartøy ikke stopper sitt fiske når kvotene er nådd. Derfor er det så viktig å prøve å fjerne markedene og å stoppe fisken i havnene. Fiskeridirektoratets analyser peker på at den russiske fiske- og transportvirksomheten er på veg ned. Det tyder på at arbeidet gir resultater.

Aksjonspunkter i regjeringas innsats mot UUU-fiske:

Internasjonalt

  • Statsministeren vil ta temaet jevnlig opp med kolleger i berørte land. Regjeringen vil intensivere det internasjonale arbeidet og koordinere den samlede innsatsen mot svartfisket bedre.
  • Fiskeri- og kystministeren avholder rundebordskonferanse om UUU i Trondheim mandag 7.august med deltakelse av 6 ministrer og representanter fra ytterligere 5 land.
  • Øke innsatsen overfor Russland i tilknytning til oppfølging av avtalte kontrollpunkter i forbindelse med de årlige kvote- og fiskeriavtalene.
  • Inngå forpliktende kontrollsamarbeidsavtaler med utveksling av landingsinformasjon også fra tredjelandsfartøy med alle aktuelle kyststater i Europa.
  • Inngå kontrollavtale med Marokko.
  • Inngå samarbeidsavtale med Kina for sporing av råvarer inn i Kina – ferdigprodukter ut.
  • Øke omfanget av fellesinspeksjoner fra norsk og russiske kontrollmyndigheter i europeiske havner.
  • Vedta en bindende havnestatskontrollavtale i regi av den nordøst atlantiske fiskeriorganisasjonen (NEAFC) som omfatter all fisk fra Nord-øst-Atlanteren for å sikre at fartøy uten tillatelse ikke har aktivitet og å sikre at ikke kvoter overskrides. Dette vil innebære at det innføres krav om forhåndsmelding før havneanløp, lossing ikke tillates før flaggstaten har bekreftet at fangsten er lovlig, at det innføres en minimumsstandard for havnekontroll i alle europeiske land med kontroll av landinger og rapportering til flaggstat og kyststat, samt forbud mot landinger fra fartøy, fiskefartøy og transportfartøy, fra ikke-medlemsland.
  • Arbeide fram i FAO-regi en bindende FN-konvensjon om havnestatskontroll.

Nasjonalt

  • Lovforslag som gir nye kontrollhjemler er fremmet for Stortinget 30. juni d.å. Når dette er vedtatt og havnestatsavtalen er vedtatt i NEAFC på årsmøtet i november vil vi ha hjemmelsgrunnlag for å:
  1. Kreve forhåndsmelding fra alle utenlandske fartøy før de kan anløpe norsk havn.
  1. Nekte landing i Norge for fartøy som er fra land som ikke deltar i de regionale fiskeriorganisasjonene. Dette gjelder både fiske- og transportfartøy.
  1. Nekte landing fra fartøy som tidligere har deltatt i UUU-fiske. Dette gjelder både fiske- og transportfartøy.
  1. Nekte omlasting i havn og nekte bunkers og andre støttefunksjoner i havn for slike fartøy.
  1. Avkreve bekreftelse fra flaggstaten om at fisk som ønskes landet fra et fartøy er fisket i tråd med regelverk og avregnes fartøyets kvoter.
  • Norsk ressurskontroll vil fortsatt være effektiv med betydelig og tydelig tilstedeværelse fra norsk Kystvakt på fiskefeltene i Barentshavet.
  • Norske fartøy forbys å fiske i internasjonalt farvann med mindre Norge er medlem i den aktuelle regionale organisasjon og er tildelt lisenser/kvote.
  • Norge vil ta initiativ til en gjennomgang av hvordan alle medlemmer av FN-avtalen om fiske på det åpne hav ivaretar sitt flaggstatsansvar. Russland er medlem.
  • Introdusere sporingssystemer som sikrer at UUU-fisk ikke kommer inn på det norske markedet.
  • Kartlegge norske aktørers/selskapers rolle i tilknytning til UUU; fiske, transport, omsetning.
  • Støtte norske organisasjoners arbeid med å styrke samarbeid med russiske næringsorganisasjoner.

Se også pressemelding fra Statsministerens kontor

Vedlegg: