Historisk arkiv

Gjennomføringsbarometeret 2012:1

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Kunnskapsdepartementet

Gjennomføringsbarometeret er en rapport utarbeidet for Ny GIV av Utdanningsdirektoratets statistikkavdeling. Rapporten inneholder statistikk og viser tilstand for vedtatte indikatorer, og er grunnlag for å se om vi når målsetningene for prosjektet.

Gjennomføringsbarometeret er en rapport utarbeidet for Ny GIV av Utdanningsdirektoratets statistikkavdeling. Rapporten inneholder statistikk og viser tilstand for vedtatte indikatorer, og er grunnlag for å se om vi når målsetningene for prosjektet.

I samarbeid med fylkeskommunene har vi etablert et indikatorsett for å vurdere tilstand og måloppnåelse i arbeidet med å øke gjennomføringen. Indikatorsettet belyser ulike områder av gjennomføringsproblematikken og oppfølgingstjenesten, og presenteres i en halvårlig rapport.

Den siste utgaven av rapporten – Gjennomføringsbarometeret 2012:1 – finner du her. I tillegg finner du vedlegg A+B og vedlegg C her.

For enkelte av indikatorene er det satt nasjonale målsetninger.

Nasjonal utvikling

Elever og lærlinger som fullfører og består innen fem år etter påbegynt videregående opplæring. Den nasjonale utviklingen sett i lys av den nasjonale målsettingen. Prosentandel

 

Andelen som fullfører og består innen fem år har ligget stabilt mellom 67 og 70 prosent siden 1999 – den blå linja. På bakgrunn av tallene som var tilgjengelige i 2010 – 2004-kullet – satte Ny GIV et mål om å øke andelen som fullfører og består med seks prosentpoeng innen 2010-kullet måles i 2015 – rød linje.

Elever i Vg1 med overgang til høyere trinn (ordinær progresjon), den nasjonale utviklingen sett i lys av den nasjonale målsetningen. Prosentandel

Andelen elever i Vg1 som fortsetter i videregående opplæring på et høyere trinn (Vg2, Vg3 eller læreplass), har økt siden overgangene i 2007 – den blå linja. På bakgrunn av overgangene i 2010 satt Ny GIV et mål om å øke andelen elever med overgang fra Vg1 med to prosentpoeng innen 2013 – den røde linja. Foreløpige tall for overgangen i 2011 viser at en økning på 1,1 prosentpoeng sammenlignet med overgangene i 2010. Økningen er større enn den stipulerte økningen som må til for å nå målet innen 2013, men erfaringer viser at de foreløpige tallene for overgang fra Vg1 kan ligge noe høyere enn de endelige tallene. En økning på 1,1 prosentpoeng betyr at 700-800 flere elever i Vg1 fortsatte i Vg2 eller høyere i 2011 enn i 2010. Endelige tall for 2011 publiseres i august 2012.

Elever i Vg2 med overgang til høyere trinn (ordinær progresjon), den nasjonale utviklingen sett i lys av den nasjonale målsetningen. Prosentandel

 

Andelen elever i Vg2 som fortsetter i videregående opplæring på et høyre trinn (Vg3 eller læreplass) har variert med kun 1,4 prosentpoeng fra 2007 til 2010 – den blå linja. På bakgrunn av overgangene i 2010 satt Ny GIV et mål om å øke andelen elever med overgang fra Vg2 med to prosentpoeng innen 2013 – den røde linja. Foreløpige tall for overgangen i 2011 viser at det ikke er noen endring i tallet fra overgangen i 2010. Utviklingen er altså mindre enn den stipulerte økningen som må til for å nå målet innen 2013. Erfaringer viser at de foreløpige tallene for overgang fra Vg2 kan ligge noe lavere enn de endelige tallene. Endelige tall for 2011 publiseres i august 2012.

 

Indikatorer

Indikatorsettet består av følgende indikatorer:

  • Gjennomføring med nasjonal målsetning om å øke andelen som fullfører og består innen fem år etter at de begynte i videregående opplæring. Indikatoren er den eneste som følger et kull gjennom hele utdanningsløpet, og gir en god beskrivelse av hvor stor andel av et kull som fullfører og består videregående opplæring.
  • Overganger i videregående opplæring med nasjonal målsetning om å øke andelen som fortsetter i videregående opplæring etter Vg1 og Vg2 og som fullfører Vg3 med vitnemål eller fag/svennebrev. Indikatorene viser hvor stor andel som fortsetter på neste trinn for hvert skoleår, og gir en god oversikt over hvor i utdanningsløpet man finner de største utfordringene.
  • Overgang fra grunnskolen til videregående opplæring viser hvor stor andel som har direkte overgang fra grunnskolen til videregående opplæring.
  • Sluttet i løpet av skoleåret viser andelen elever som slutter på hvert trinn for hvert skoleår. 
  • Ungdom utenfor og uten videregående opplæring viser hvor stor andel av 16-25-åringene som skoleeier ikke har klart å gi videregående opplæring.
  • Frafall fra videregående opplæring viser andelen elever som er borte fra utdanning i mer enn ett år på hvert trinn for hvert skoleår.
  • Ungdom med ungdomsrett registrert i oppfølgingstjenesten (OT) viser andelen av ungdommene i alderen 16-21 år med ungdomsrett som er tilmeldt OT. 
  • Ungdom ukjente for oppfølgingstjenesten (OT) viser andelen av ungdommen tilmeldt OT som OT ikke har kommet i kontakt med. 
  • Ungdom under oppfølging og veiledning av oppfølgingstjenesten (OT) viser andelen av ungdommen tilmeldt OT som er i en oppfølgings- og veiledningsprosess med OT. 
  • Ungdom i aktivitet i oppfølgingstjenesten (OT) viser andelen av ungdommen tilmeldt OT som har kommet i aktivitet som opplæring, arbeid eller tiltak. 
  • Ungdom i tiltak (NAV/fylkeskommunale) i oppfølgingstjenesten (OT) viser andelen ungdom tilmeldt OT som er i arbeidspraksis eller annet tiltak i regi av NAV, eller i opplæring eller arbeidspraksis i regi av fylkeskommunen.
  • Ungdom registrert i oppfølgingstjenesten (OT) to skoleår på rad viser andelen ungdommer registrert i OT i fjor som også er tilmeldt i år.
  • Ungdom i oppfølgingstjenesten (OT) tilbake i skole/lære påfølgende skoleår viser andelen ungdommer registrert i OT i fjor som er tilbake i videregående opplæring i år.