Historisk arkiv

Historisk samarbeidsavtale signert i dag

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Kommunal- og regionaldepartementet

Pressemelding 23.10.06

I dag ble en historisk samarbeidsavtale for bedre kvalitet i kommunene inngått mellom staten, KS og arbeidstakerorganisasjonene. Et av de første temaene er å få redusert sykefraværet i Kommune-Norge.

Pressemelding

Nr.: 92/2006
Dato: 23.10.06

Historisk samarbeidsavtale signert i dag

I dag ble en historisk samarbeidsavtale for bedre kvalitet i kommunene inngått mellom staten, KS og arbeidstakerorganisasjonene. Et av de første temaene er å få redusert sykefraværet i Kommune-Norge.

- Jeg har store forventninger til samarbeidet, sier kommunal- og regionalminister Åslaug Haga som ønsker å trekke de ansatte sterkere inn i store omstillingsprosesser og i det daglige forbedringsarbeidet.

- Omstilling må være en kontinuerlig prosess i Kommune-Norge, og denne prosessen ønsker vi at medarbeiderne skal være en del av. Det er også et behov for å involvere lokalpolitikerne sterkere i utviklingsarbeidet. Derfor tok jeg initiativ til dette prosjektet, sier Haga. Hun legger til at regjeringen venter å se resultater i form av bedre tjenester etter å ha styrket kommuneøkonomien betydelig.

Avtalen ble inngått mellom staten ved Kommunal- og regionaldepartementet, Helse- og omsorgsdepartementet og Kunnskapsdepartementet, KS, og hovedsammenslutningene Akademikerne, LO-Kommune, YS-Kommune og Unio.

Avtalen skal stimulere til rutiner og prosesser for kontinuerlig omstilling og fornying i kommunesektoren. Involvering av de ansatte i utviklingsarbeidet gir bedre arbeidsplasser og kan redusere sykefraværet. Prosjektet vil i første omgang omfatte oppvekst- og pleie- og omsorgssektoren. Den negative utviklingen i sykefraværet tilsier et målrettet samarbeid på dette særskilte området både i et kortsiktig og langsiktig perspektiv. På kort sikt vil partene samarbeide om direkte veiledning til enkeltkommuner i tiltak for å få ned sykefraværet.

Umiddelbart etter avtaleinngåelsen vil det bli etablert en styringsgruppe for programmet med representanter for partene.

Kommunene som skal delta i programmet velges ut etter søknad der kommunen skal tydeliggjøre egne innsatsområder, og hvordan man tenker å arbeide. De deltakende kommunene skal sette mål for eget forbedringsarbeid.

I november vil invitasjonen til landets kommuner om deltakelse i programmet bli sendt ut, slik at arbeidet i den enkelte kommune kan være i gang tidlig i 2007.

Kommunalministeren har stilt 20 millioner kroner til rådighet for programmet i 2007. Samarbeidspartene vil kunne bidra med personalressurser.