Historisk arkiv

Veterinær beredskap: Samarbeid

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Landbruks- og matdepartementet

Veterinær beredskap: De nordiske og baltiske landene vil vedta en ny strategiplan for det veterinære beredskapssamarbeidet i Norden og Baltikum.

Veterinær beredskap: Samarbeid Norden og Baltikum

Veterinær beredskap: De nordiske og baltiske landene vil vedta en ny strategiplan for det veterinære beredskapssamarbeidet i Norden og Baltikum. Strategiplanen vil bli vedtatt på Det nordisk-baltiske ministermøtet 07. 11. 06 på Torbjørnrud hotell på Jevnaker.

Økt mattrygghet
På det nordisk-baltiske ministermøtet i Tallin i november 2003 vedtok de nordiske og baltiske ministrene en deklarasjon om økt mattrygghet i den nordisk-baltiske regionen, hvor temaer som sporbarhet, zoonoser, dioxin og effektive tilsynssystemer sto i fokus.

Som en oppfølging av Tallin-deklarasjonen, ønsker de nordisk/baltiske ministrene nå å utvide og formalisere samarbeidet innen mattrygghetsområdet til også å gjelde veterinær beredskapsarbeide.

Ut fra geografi, kommunikasjon og handel, danner de nordiske og de baltiske landene en region hvor en felles innsats for sykdomsbekjempelse, i tillegg til det som gjøres nasjonalt og innen det nordiske samarbeidet, vil kunne redusere negative konsekvenser for det enkelte land eller for hele regionen.

Forebygge og bekjempe dyresykdommer
Formålet med strategiplanen vil være å ta ut den nordisk-baltiske merverdien i arbeidet med å forebygge og bekjempe alvorlige smittsomme dyresykdommer som munn- og klovsyke, aviær influensa, klassisk svinepest, Newcastle disease og alvorlige zoonoser.

Planen vil være et supplement til nasjonale bestemmelser og internasjonale avtaler og forpliktelser som gjelder for det enkelte land, herunder planen for det nordiske veterinære beredskapssamarbeidet, som ble vedtatt på møtet i Nordisk Ministerråd for fiskeri- og havbruk, jordbruk, næringsmidler og skogbruk i Svolvær 07.07.06.

Planen vil i første rekke omfatte strategier og tiltak knyttet til kommunikasjon, faglig oppdatering og gjensidig erfaringsutveksling. Den skal bidra til å videreutvikle det gode og nære samarbeidet på området og bidra til å sikre at den nordisk-baltiske regionen kan ha en god helsestatus i forhold til alvorlig smittsomme dyresykdommer og zoonoser tross utvidet handel og mer åpne grenser.

Det nordiske/baltiske samarbeidet skal så langt det er praktisk og økonomisk mulig:

  • etablere sikre og kjente kommunikasjonskanaler mellom landene
  • dele på kunnskap og høste erfaringer sammen utenom beredskapssituasjoner
  • arbeide for at tiltakene i de nordiske landene etter forholdene blir mest mulig likeartede, helhetlige og hensiktsmessige
  • kommunisere årsaksforhold, tiltak og risiko til offentligheten mest mulig ensartet i de enkelte land

Norsk formannskap
Det nordisk-baltiske ministermøtet finner sted 07.11.06 på Torbjørnrud hotell på Jevnaker.