Historisk arkiv

Mat: "Beste etter skoletid-rett” er kåret

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Landbruks- og matdepartementet

Mat: Pita-pizza er kåret til landets "beste etter skoletid-rett”. Konkurransen gikk av stabelen på Gastronomisk Institutt i Oslo i samarbeid med Frankrikes ambassade og Opplysningskontorene i landbruket. Arrangementet er en del av ”Smakens Uke.”

Mat: Pita-pizza er kåret til landets "beste etter skoletid-rett”. Konkurransen gikk av stabelen på Gastronomisk Institutt i Oslo i samarbeid med Frankrikes ambassade og Opplysningskontorene i landbruket. Arrangementet  er en del av ”Smakens Uke.” 

Onsdag 17. oktober ble vinneren av en landsdekkende oppskriftkonkurranse for sjetteklasser om "beste etter skoletid-rett” kåret. Representanter for tre klasser nominert til 1. 2. og 3. plass blant 33 innsendte bidrag konkurrerte gjennom å tilberede rettene på direkte sendt på:

Statssekretær Ola T. Heggem fra Landbruks- og matdepartementet åpnet arrangementet og sa i sitt innlegg blant annet: - Landbruks- og matdepartementet arrangerer Smakens uke for å øke matgleden og for at vi skal bli mer bevisste på hva slags mat vi putter i oss. Det bør helst være god, sunn og smakfull mat.

Pita-pizza kåret til "beste etter skoletid-rett":

  1. plass og kr 5.000,-: Øysletta skole, Overhalla, representert ved Ida Therese Nyheim, Håkon Roksvaag, Bent-Arve Vold, Mathias Ekker: Pita-pizza 
  2. plass og kr 3.000,-: Sekken oppvekstsenter, Molde, representert ved Sofie Stordal Rønning, Jørgen Sekkenes: Pasta-salat  
  3. plass og kr 1.000,-: Skram skole, Måløy representert ved Marius Kvalheim, Snorre Sønderland: Måløy-wraps

Vinnerne ble kåret av 6. klassinger fra Tiurleiken skole i Oslo og den Franske Skolen Lycée Français René Cassin i Oslo samt et dommerpanel bestående av statssekretær Ola T. Heggem i Landbruks- og matdepartementet, Jon Halvard Rystad fra Valle skole i Aust-Agder, Kristine Hartviksen fra Norges Kokkemesterets Landsforeningen og en representant for Opplysningskontorene i Landbruket var Cecilie Maske.

Juryens spesialfavoritt
Årets konkurranse fikk inn mange flotte, smakfulle og kreative bidrag som viste både oppfinnsomhet og forståelse for råvarene. Jon Halvard Rysstad fra Valle i Aust Agder sjarmerte jurymedlemmene med sin "Fotfilet," en kreativ oppskrift fulgt av både en tegneserie og en maskot. John Hallvard har tenkt på både råvarer, kortreismat, pris og sunnhet. Oppfinnsomheten ble premiert med prisen Juryens spesialfavoritt.

Statssekretær Ola Heggem og Jon Halvard Rysstad. Foto: LMD
Statssekretær Ola Heggem og Jon Halvard Rysstad . Foto: LMD


Årets smaksræpp
Vinnermelodien i konkurransen "årets smaksræpp" ble framført av ”De Dresserte Elger” sammen med skoleklassene som var tilstede. Vinneren av denne konkurransen er kåret av en jury på forhånd for at elgene skulle få anledning til å spille inn melodien i profesjonelt studio. Ræppen er tilgjengelig på CD. Vinnerteksten er skrevet av klasse 6C på Ime skole i Mandal. 

  1. plass og kr 5.000: Ime skole 6 c, Mandal Les årets smaksræpp 
  2. plass og kr 3.000: Ime skole 6 b, Mandal
  3. plass og kr 1.000: Snarøya skole, Bærum

Matkunst med mange smaker
Frankrikes ambassade presenterte kunstneren Dorothy Selz og hennes matkunst som synliggjorde matens mangfold i farger, former og ikke minst smaker. Etter presentasjonen fikk sjetteklassingene smake på kunsten og gjøre seg bedre kjent med salt, søtt, syrlig, bittert og umami. 

Barn og matkunst. Foto: LMD
Barn og matkunst. Foto: LMD

Smakens uke
Uke 42 er ”Smakens uke”. Det markerer Landbruks- og matdepartementet sammen med blant andre Opplysningskontorene i landbruket, Norges Kokkemesteres Landsforening (NKL), Frankrikes ambassade og Det franske kultursenter. 

Barn og matkunst. Foto: LMD
Matkunst. Foto: LMD

Mat: Landets beste ”etter skoletid-rett” og årets smaksræpp ble i går kåret på direkten på Gastronomisk Institutt i Oslo.