Historisk arkiv

Landbruk: Utenlandsk arbeidskraft i Norge

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Landbruks- og matdepartementet

Presseinvitasjon

Landbruk: Landbruks- og matminister Lars Peder Brekk inviterer et utvalg av aktuelle arbeids- og næringslivsorganisasjoner til et møte om bruk av utenlandsk arbeidskraft i norsk landbruk, fredag 20. mars kl. 09.30.

Landbruk: Landbruks- og matminister Lars Peder Brekk inviterer et utvalg av aktuelle arbeids- og næringslivsorganisasjoner til et møte om utenlandsk arbeidskraft i norsk landbruk, fredag 20. mars kl. 09.30. På møtet vil statsråden og organisasjonene drøfte tiltak for å motvirke sosial dumping i landbruket.

Tid: Fredag 20. mars kl 09.30
Sted: Akersgata 59, Landbruks- og matdepartementet.  

Bakgrunnen for møtet er at det i mai 2004 ble ti nye land medlemmer i EU, og dermed ble de også en del av EØS-området. For å motvirke sosial dumping ble det i 2004 fastsatt overgangsordninger med bestemmelser som skulle gi arbeidstakere fra disse landene avlønning og arbeidsvilkår på linje med norske arbeidstakere. I tillegg skulle overgangsordningene gi en sikkerhet for stabilitet i det norske arbeidsmarkedet.

Fordi det ikke lenger er fare for alvorlige forstyrrelser i det norske arbeidsmarkedet knyttet til arbeidssøkere fra de ti EØS-landene, er det ikke hjemmelsmessig grunnlag for nå å forlenge overgangsordningene i forhold til disse landene. Ordningene vil derfor bli avviklet fra 1. mai 2009.

Lars Peder Brekk har derfor har tatt et initiativ til et møte med viktige organisasjoner om temaet, for å bidra til forsvarlige lønns- og arbeidsvilkår for utenlandsk arbeidskraft i norsk landbruk.

Norsk landbruk har mer enn 22.000 sesongarbeidstakere hvert år, og i tillegg kommer arbeidstakere som er ansatt for lengre perioder. Det er landbruksnæringen ved arbeidsgiverne som er ansvarlig for forsvarlig avlønning og arbeidsvilkår for utenlandsk arbeidskraft.

Det vil bli anledning for pressen å få kommentarer fra møtedeltakerne etter møtet (fra kl 10.15).
Pressekontakt i Landbruks- og matdepartementet: Heidi Eriksen, mobil 975 17 227.

Landbruk: Landbruks- og matminister Lars Peder Brekk inviterer et utvalg av aktuelle arbeids- og næringslivsorganisasjoner til et møte om bruk av utenlandsk arbeidskraft i norsk landbruk, fredag 20. mars kl. 09.30.