Historisk arkiv

Skog: Vil begrense handel med ulovlig tømmer

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Landbruks- og matdepartementet

Skog: Statssekretærene Ola T. Heggem og Heidi Sørensen gir gjerne EU noen råd med på veien mot å vedta nye regler for omsetning av tømmer og treprodukter. Fredag åpnet de et seminar om temaet.

Skog: Statssekretærene Ola T. Heggem og Heidi Sørensen gir gjerne EU noen råd med på veien mot å vedta nye regler for omsetning av tømmer og treprodukter. Fredag åpnet de et seminar om temaet.

- Tiden er inne for å gi EU noen synspunkter på forordningen, og seminaret i dag er et viktig grunnlag for en slik tilbakemelding, sier Heggem.

Rådet og Europaparlamentet skal innen utgangen av året sluttbehandle en rådsforordning om hvilke krav som bør være oppfylt ved omsetning av tømmer og treprodukter. Forordningen er et ledd i EUs arbeid for å begrense handel med ulovlig hogd tømmer. Den kan få konsekvenser både for import og eksport av tømmer og treprodukter mellom Norge og EU-markedet. 

Norge skal tidlig i år fortelle det spanske formannskapet hva vi mener er viktig å få til med dette regelverket. Miljøverndepartementet og Landbruks- og matdepartementet samarbeider om å utarbeidet innspillet. Dette var bakteppet for  seminaret som ble arrangert i Oslo fredag. En rekke norske aktører var til stede på seminaret. Innspillene på seminaret er med å danne grunnlaget for hvilke råd Norge vil gi til formannskapet i EU.

Konsekvenser for norsk skogbruk må kartlegges
Statsekretær Ola T. Heggem mener at forordningen vil ha konsekvenser for norsk skogsektor.

- Det er viktig å analysere konsekvensene dette får for næringsutøvere i Norge, for biologisk mangfold, klima, og andre forhold av betydning. Det må være et mål for oss at det regelverk og de ordninger vi har etablert i norsk skogbruk kan danne grunnlag for de tiltak vi skal gjøre også på dette området, sier Heggem.

Saken fortsetter under bildet.

Skog: Statssekretærene Ola T. Heggem og Heidi Sørensen
Skog: Statssekretærene Ola T. Heggem og Heidi Sørensen gir gjerne EU noen råd med på veien mot å vedta nye regler for omsetning av tømmer og treprodukter. Foto: LMD

Vi må arbeide for at denne forordningen ikke reduserer muligheten for å nå målene i klimapolitikken, for bioenergi og trebruk, eller unødig reduserer muligheten for å drive et bærekraftig skogbruk.

Hovedinnlederen på seminaret var Gerben Janse fra internasjonal enhet i Skogstyrelsen i Sverige. Han har deltatt i arbeidet med forordningen i det svenske formannskapet i EU. Ole Pedersen fra Frankrike, holdt også innlegg om sine erfaringer med å dokumentere tømmer fra tropisk skog og om fremveksten av sertifisert tropisk tømmer på markedet. Han deltar i nettverket Racewood som koordinerer sertifisering av skogbruk i Kongo deltaet.

Ulovlig hogst
Undersøkelser gjort av blant annet Verdensbanken og FAO viser at sentrale produsentland eksporterer fra 50–90 prosent ulovlige tømmerprodukter. Verdensbanken har anslått de årlige økonomiske tapene for skoglandene fra ulovlig hogst og handel til minst 100 milliarder kroner. Ulovlig hogst og handel med tømmer og tømmerprodukter bidrar derfor internasjonalt til at stater og lokalsamfunn taper betydelige inntekter. Det fører videre til tap av biologisk mangfold og forringer levekår for urfolk og lokalsamfunn som lever i og av skogen. Ulovlig hogst er også en viktig årsak til klimagassutslipp.

Norge vurderer å slutte seg til EUs ordninger for å hindre import av ulovlig hogget tømmer eller tømmerprodukter. EU er Norges viktigste partner for handel med tømmer og treprodukter. Det er strid i EU om forordningen, og det kan bety at vi har en mulighet til å påvirke EU i denne saken.

- Vi er alle enige i målet om å begrense ulovlig hogst og handel med ulovlig hogd tømmer. Vi driver et bærekraftig skogbruk i Norge. Skog er en hovedprioritet for oss i klimaforhandlingene og Norge har for tiden formannskapet i den Europeiske skogpolitiske samarbeidet - Forest Europe. Vi er opptatt av at det etableres internasjonalt regelverk som hindrer ulovligheter. Slike regler må gjelde alle, og regelverket må derfor også gjelde i Norge og Europa for øvrig, sier Heggem.

Et utvalg av presentasjoner fra seminaret: (alle i pdf-format)

  1. Hovedinnlegg presentert av Gerben Janse, Skogsstyrelsen i Sverige, Internasjonal enhet - orientering om EUs arbeid med forordningen samt om FLEGT avtalene 
  2. PEFC v/Ivar Korsbakken - hvordan PEFC Norge standarder dokumenterer lovlig hogst og sporbarhet i verdikjeden 
  3. Skogeierforbundet v/ Ellen Alfsen - forordningen sett fra skogbrukets side 
  4. FSC-Norge v/Christian Pedersen - om hvordan FSC standard for norsk skog kan dokumentere miljø, sosiale forhold og sporbarhet i verdikjeden. Kan GFTN gjøre det lettere å oppfylle krav i en EU-forordning? 
  5. Racewood v/Ole Pedersen - hvordan bør produsenter og eksportører dokumentere produktene 

Skog: Statssekretærene Ola T. Heggem og Heidi Sørensen gir gjerne EU noen råd med på veien mot å vedta nye regler for omsetning av tømmer og treprodukter.

Forsidebilde: LMD