Historisk arkiv

Verneprosesser i Marka basert på prinsippet om frivillig vern

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Landbruks- og matdepartementet

Landbruks- og matminister Lars Peder Brekk har hatt møte med Norges Skogeierforbund og NORSKOG om skogbrukets forslag til frivillig vern av områder i Marka med stor friluftsverdi. - Jeg synes det er prisverdig at skogbruket på denne måten viderefører sitt ansvar for friluftsverdiene i Marka slik skogbruket har gjort i mange tiår allerede, sier Brekk.

Bakgrunnen for møtet var en henvendelse fra Skogeierforbundet og NORSKOG om myndighetenes oppstart av verneprosesser i Marka.

Under møtet roste statsråd Brekk det initiativ skogbruket har tatt ved å foreslå områder for frivillig vern. Dette omfatter 7 500 dekar på 21 ulike skogeiendommer. Et slikt innspill viser imøtekommenhet fra skogbruket og er i tråd med Regjeringens signaler til Stortinget i forbindelse med framleggelsen av forslag om Markalov i 2009. I lovforslaget – Ot.prp. nr 23 (2008-2009) sies det blant annet; "Departementet åpner for at det også kan etableres verneområder etter denne paragrafen gjennom en "frivillig vern-strategi". Ved frivillig vern vil skogeierne tilby aktuelle skogarealer for vern. Hvis det ikke allerede foreligger tilstrekkelige faglige registreringer, må det deretter foretas slike registreringer for å klarlegge vernekvaliteter og avgrensning av verneområdet.”

Viderefører sitt ansvar
- Jeg synes det er prisverdig at skogbruket på denne måten viderefører sitt ansvar for friluftsverdiene i Marka slik skogbruket har gjort i mange tiår allerede, sier statsråd Lars Peder Brekk.

- Jeg har ikke selv forutsetning for å vurdere de forslagene skogbruket har lagt fram, men jeg vet jo at miljøvernmyndighetene har vært svært tilfreds med skogbrukets innspill til områder for frivillig vern etter naturvernlovgivningen, og jeg regner med at min kollega miljøvernministeren vil ta i mot dette tilbudet på en positiv måte, sier Brekk.

Viktige verdier i marka
Da Regjeringen la fram forslaget om Markalov la man til grunn at skogbruket fortsatt skal reguleres av skogbruksloven og en forskrift til denne. Årsaken til dette er ikke minst å ivareta den verdiskaping og bærekraftige ressursforvaltning som skogbruket i Marka representerer – og som også er en forutsetning for å ta vare på områdets friluftsverdier.

- Jeg vil ta kontakt med min kollega i Miljøverndepartementet for å forsikre meg om at vi kan bruke denne invitten fra skogbruket som en god start på en god prosess når det gjelder å ta vare på viktige verdier i Marka, sier landbruks- og matminister Lars Peder Brekk.

Skog i vinterdrakt

Landbruks- og matminister Lars Peder Brekk har hatt møte med Norges Skogeierforbund og NORSKOG om skogbrukets forslag til frivillig vern av områder i Marka med stor friluftsverdi. (Foto: Landbruks- og matdepartementet)