Historisk arkiv

Reiseliv

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Landbruks- og matdepartementet

Reiseliv

Landbruksnæringen og reiselivsnæringen er på mange måter avhengig av hverandre. Reiselivet etterspør landbrukets produkter, bl.a. vakre velstelte kulturlandskap, kulturminner og spesielle matprodukter, og landbruket tilbyr både kommersielle produkter og samfunnsgoder som kulturarv og kulturlandskap. Reiselivsnæringen i distriktene er spesielt avhengig av et levende landbruk.

Landbruks- og matdepartementet er opptatt av at den landbruksbaserte reiselivsnæringen utvikles i takt med befolkningens ønsker og behov. Bygdeturisme er viktig for sysselsettingen i distriktene, og næringsaktiviten bidrar til økt mangfold og variasjon i det totale reiselivstilbudet. Bygdeturisme tilbyr opplevelser med særpreg som lokal mat og nærhet til natur, kultur, og vertskapet. Næringen omfatter både overnattingsbedrifter og bedrifter med kun opplevelses- og aktivitetstilbud. Bedriftene er i stor grad utviklet gjennom Bygdeutviklingsmidler og med sterk innsats fra næringsaktørene selv.

Kontaktutvalg landbruk og reiseliv

Landbruket og reiselivsnæringen har flere sammenfallende interesser og utfordringer. Det er etablert et kontaktutvalg med representanter fra landbruks- og reiselivsnæringen, forvaltning og organisasjoner som ser på mulighetene for felles innsats for nyskaping og næringsutvikling.

Landbruksnæringen har behov for hjelp til kommersialisering, mens reiselivsnæringen trenger å lære hva landbruket og bygdene kan tilby av unike produkter og opplevelser.

Gjennom satsingen Landbruk Pluss ser Landbruks- og matdepartementet etter nye muligheter for landbruket, bl.a. gjennom reiselivssatsing. Gjennom sammenslåingen av bl.a. SND og Norges Turistråd til Innovasjon Norge vil det nasjonale arbeidet med nyskaping innen reiseliv bli bedre samordnet.

Reiselivsbedriftenes prosjekt ”Fisketurisme”, er blitt diskutert som er en mulig modell for samarbeid mellom landbruk og reiseliv.

Markedsføringssamarbeidet

Markedsføringssamarbeidet utfører nasjonale og internasjonale markedsaktiviteter rettet mot forbrukere, og gir norske tilbydere oppdatert markedsinformasjon. Internasjonalt markedsføres temaprosjektene sykling og vandring i de seks markedene Danmark, Frankrike, Nederland, Storbritannia, Sverige og Tyskland samt prosjektet elve- og innlandsfiske i Tyskland og Nederland.

Den nasjonale satsingen er del av Innovasjon Norge sin kampanje " Norge - vårt nærmarked"

Markedsføringssamarbeidet (MFS) formål er å bygge opp under den natur- og kulturbaserte reiselivsnæringen, og bidra til å øke lønnsomheten i småskala reiselivsbedrifter i bygdene. MFS har pågått i over 10 år, og Norges Bondelag, Norsk Bonde- og Småbrukarlag og Landbruks- og matdepartementet er prosjekteiere. Innovasjon Norge har prosjektleder- og sekretariatsansvaret og leverer tjenester på området.

Det settes av midler til tiltaket over jordbruksforhandlingene, dvs. at det øremerkes av de sentrale bygdeutviklingsmidlene.

Norge - vårt nærmarked

Nordmenn er den viktigste målgruppen for norske reiselivsaktører og utgjør for de fleste reiselivsbedrifter over 60% av omsetningen.

Landbruks- og matdepartementet og Innovasjon Norge samarbeider derfor om å markedsføre Norge som turistmål for norske forbrukere.

Landbruksbaserte reiselivsbedrifter har, i satsingen Norge - vårt nærmarked, mulighet til å delta i den omfattende markedsføringskampanjen som skal få nordmenn til å reise mer i eget land og å gi norske forbrukere ny kunnskap om Norge som ferieland.

Internett vil være hovedresponskanal i kampanjen Norge - vårt nærmarked. Innovasjon Norge har sekretariatet for arbeidet.

Lokal mat og matkultur på Den Norske Turistforenings hytter

Landbruks- og matdepartementet har inngått et samarbeid med Den Norske Turistforening (DNT) om å distribuere lokal mat og matkultur på DNT sine hytter. Hensikten med prøveprosjektet er å bidra til næringsutvikling i fjellbygdene og gi fjellturistene en spesiell matopplevelse.DNT er, med sine 49 medlemsforeninger, Norges største friluftslivsorganisasjon med nærmere 200.000 medlemmer. DNT har 389 hytter over hele landet med ca. 300.000 overnattinger årlig. Hyttene Mogen, Haukeliseter, Gjendesheim og Fondsbu har deltatt i prosjektet i 2003.

Utmarksturisme

Det er økt oppmerksomhet på mulighetene for næringsmessig bruk av utmarka. Utmarksressursene gir grunnlag for miljøvennlig produksjon og produkter med særpreg både for det nasjonale og internasjonale markedet. Utmarka er en unik ressurs for opplevelser innen friluftsliv og reiseliv.

I forslaget til handlingsplanen for utmarksnæringer er det lagt spesielt vekt på utmarksbasert reiseliv.

Forslaget til handlingsplan setter fokus på tiltak som kan bidra til å øke inntektsmulighetene fra utmarksbasert reiseliv. Det foreslås tiltak bl.a. innen kvalitetskontroll, markedsføring og salg, kompetanseoppbygging og tilrettelegging samt en gjennomgang av det offentlige regleverket som påvirker mulighetene for næringsutvikling i utmark.


31.01.06