Historisk arkiv

Hvordan kan norske næringsklynger bli enda mer konkurransedyktige?

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Nærings- og handelsdepartementet

Sterke næringsklynger er viktige for norsk verdiskaping. Nærings- og handelsminister Trond Giske tror mer samarbeid og flere koblinger mellom bedrifter i klyngene kan gi grunnlag for videre omstilling og vekst.

Sterke næringsklynger er viktige for norsk verdiskaping. Nærings- og handelsminister Trond Giske tror mer samarbeid og flere koblinger mellom bedrifter i klyngene kan gi grunnlag for videre omstilling og vekst. Regjeringen har de senere årene opprettet flere programmer og tjenester for videreutvikling av klynger – og bevilgningene til dette formålet har økt fra under 100 mill. kroner i 2003 til nærmere 600 mill. kroner i 2010.

Nærings- og handelsdepartementet er opptatt av å legge til rette for utvikling av sterke norske næringsklynger. Gode generelle rammebetingelser er viktig for økt verdiskaping i de norske næringsklyngene. Samtidig finnes det offentlige virkemidler for klyngeutvikling gjennom bl.a. programmene Norwegian Centers of Expertise (NCE) og Arena.

På oppdrag fra Nærings- og handelsdepartementet har Econ Pöyry nylig foretatt en gjennomgang av de offentlige virkemidlene for næringsklynger og nettverk.

Rapporten kan lastes ned her.

Gjennomgangen viser at antall programmer og tjenester som helt eller delvis har til formål å bidra til klyngeutvikling – og de offentlige bevilgningene til dette formålet – har økt betydelig de siste årene. Econ Pöyry mener det er en relativt klar avgrensning mellom de ulike virkemidlene, både tematisk og geografisk, og at virkemidlene synes å utfylle hverandre på en hensiktsmessig måte. Samtidig anbefales en mer helhetlig politikk for klynger og nettverk.