Historisk arkiv

Arbeidsmiljøundersøkelsen 2008

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

Resultatene fra årets arbeidsmiljøundersøkelse i Utenriksdepartementet foreligger nå. Resultatene viser bl.a. at de ansatte i departementet er mer fornøyd med sine ledere enn den norske standarden det er målt mot. Samtidig er tallene for mobbing fortsatt høye.

Resultatene fra årets arbeidsmiljøundersøkelse i UD foreligger nå. Resultatene viser bl.a. at de ansatte i departementet er mer fornøyd med sine ledere enn den norske standarden det er målt mot. Samtidig er tallene for  mobbing fortsatt høye.

Etter den forrige undersøkelsen ble det satt i verk en rekke tiltak. En mer systematisk lederrekruttering og -oppfølging er på plass. Årets undersøkelse viser at ansatte i UD er mer fornøyd med lederne i UD enn den norske standarden vi måles mot. De nye lederkriteriene "Mot, Åpenhet og Lagånd" ser ut til å ha gitt gode resultater.

På de aller fleste punktene likner miljøet i UD på miljøet i andre virksomheter. På noen områder er departementet bedre, på enkelte kommer det dårlig ut.

UD har også innført retningslinjer for håndtering av mobbing, et eget varslingssystem, og mobbing er satt på dagsorden i ledersamlinger og i lederutviklingsprogrammene. Årets tall viser imidlertid at dette ikke er nok.

I tillegg til disse konkrete tiltak ble det gjennomført en dybdeundersøkelse om mobbing. I årets undersøkelse har de som har svart ja på spørsmålet om de har opplevd å bli mobbet svart på en rekke tilleggsspørsmål. Vi har derfor fått avdekket mer konkret hva problemet består i.

Det er først og fremst de under 30 og de over 50 som føler seg mobbet. Mobbing tolkes likt i UD som i andre organisasjoner. Det er to faktorer som peker seg ut: at medarbeidere opplever at de ikke mottar informasjon som kan være relevant for deres arbeid, og at deres synspunkter blir ignorert og ikke tatt hensyn til.

Det er verdt å merke seg at samtidig som nærmeste leder får gode skussmål, oppleves det slik at nærmeste leder har liten innflytelse på arbeidsmengde for den enkelte medarbeider mens den enkelte linjeleder ikke oppfattes å ha innflytelse for den videre karriereutvikling.

Utenrikstjenestens mål er å ha kompetente, motiverte og engasjerte medarbeidere i et utviklende og inkluderende arbeidsmiljø. Medarbeiderne er tjenestens viktigste ressurs. Grunnleggende prinsipper som åpenhet, likebehandling og respekt skal prege arbeidsmiljøt. 

Hovedansvaret for å holde endrings- og utviklingstrykket oppe i prosessen ligger på toppledelsen og øvrige ledere. Derfor vil det fortsatt bli lagt stor vekt på lederutvikling og ledertrening.

UD skal ha nulltoleranse for mobbing. Det påligger hver enkelt organisasjonsenhet og ledere på alle nivåer å følge opp dette. Samtidig kan det være grunnlag for å konstatere at det som oppleves som mobbing kan være forårsaket av sider ved departementets virksomhet som ikke så enkelt lar seg løse lokalt. En mer inngående studie av resultatene vil avdekke eventuelle behov for ytterligere tiltak.

Sensus ved organisasjonspsykolog Lars Asle Einarsen har skrevet en faglig vurdering som publiseres sammen med selve undersøkelsen.