2 Bakgrunn
U-864 ble senket den 9. februar 1945 av den britiske ubåten HMS Venturer ca. to nautiske mil vest av øya Fedje i Hordaland. U-864 var på oppdrag som et ledd i etterforsyningsprogrammet ”Operasjon Ceasar” der Tyskland tilførte Japan ulike råvarer under 2. verdenskrig. Om bord på U-864 var ulike tegninger, tekniske komponenter fra tysk våpenindustri og anslagsvis 67 tonn metallisk kvikksølv. Kvikksølvet ble lagret i beholdere i ubåtens kjøl, og det antas at det skulle benyttes i den japanske krigsindustrien. Anslaget på 67 tonn kvikksølv er gjort på bakgrunn av radiomeldinger fanget opp av britisk etterretning under krigen, men det er ikke funnet kargomanifest eller andre papirer som kan bekrefte opplysningene.
U-864 ble truffet av en torpedo som forårsaket omfattende skade. Ubåten ble splittet i to store vrakseksjoner og et stort antall vrakdeler er spredt rundt seksjonene. Under eksplosjonen ble kjølens midtparti ødelagt, hvilket medførte utslipp av kvikksølv rundt vrakposisjonen.
Vrakdelene av U-864 ble lokalisert i 2003 av Sjøforsvarets fartøy KNM Tyr. Akterseksjonen ligger stabilt på ca. 145 meters dyp, mens forseksjoner er plassert ca. 30 meter unna i en 15 graders skråning på dybder rundt 160-165 meter. Vrakposisjonen er vurdert som geoteknisk ustabil, noe som medfører risiko for utglidning av bunnsedimenter, spesielt rundt forseksjonen.
Kystverket satte i gang en kartlegging av vrakposisjonen i 2004, og det er gjennomført omfattende fysiske undersøkelse av posisjon og vrakdeler i 2005 og 2006. Det er gjennom målinger av bunnsedimenter i 2005 og 2006 registrert til dels høye konsentrasjoner av kvikksølvforurensing rundt vraket. Det Norske Veritas har estimert en årlig utlekking av ca. 3 kg kvikksølv fra vrakposisjonen. Fisk og skalldyr er overvåket siden 2003 av Nasjonalt institutt for ernærings- og sjømatforskning (NIFES). Prøver tatt i 2005 har vist at kvikksølvverdiene generelt ligger under EUs grenseverdier, men det er funnet en moderat overskridelse av grenseverdien for tre av 25 prøver av lange og i en av 25 prøver av brunmat fra krabbe. I 2008 hadde tolv av 75 analyserte brosmer en kvikksølvkonsentrasjon over EUs grenseverdi, mens to av 23 prøver av brunmat fra krabbe hadde for høye verdier. I tillegg har Kystverket initiert et miljøovervåkingsprogram som vil inngå i det nasjonale programmet for langtidsovervåking. Mattilsynet har gitt kostholdsråd om at gravide og ammende bør unngå fisk og sjømat som er fanget i nærheten av vrakposisjonen. Det er også innført forbud mot fiske og ferdsel, samt dykking og ankring i en 500 meter radius av vrakposisjonen.