2 Kirkebyggene og vedlikeholdssituasjonen
Det er kommunene som har det økonomiske ansvaret for vedlikehold og drift av kirkebyggene, jf. lov 7. juni 1996 om Den norske kirke (kirkeloven) § 15. Kirkene eies av menighetene (soknene) og forvaltes av de kirkelige fellesrådene på vegne av menighetene.
Det har fra statens side over flere år vært iverksatt tiltak for å stimulere til god forvaltning av kirkene. Tiltakene er basert på at kirkebyggene er et ansvar for lokalsamfunnet. Utover den generelle styrkingen av kommuneøkonomien, har innsatsen omfattet tiltak spesielt innrettet mot kirkebyggene, bl.a. ved etablering av en sentral forsikringsordning for kirkene og etablering og drift av en kirkebyggdatabase som benyttes av kirkeeierne i den løpende drift og forvaltning av kirkebyggene. I tillegg er det gjennomført tiltak for bedre energiøkonomisering og for brann- og innbruddssikring. Det viktigste tiltaket for å komme i møte kirkenes sikrings- og istandsettingsbehov, er rentekompensasjonsordningen. Stavkirkene er omfattet av et eget istandsettingsprogram under Miljøverndepartementet og Riksantikvaren. For en nærmere omtale av innsatsen overfor kirkebyggene, vises til Kultur- og kirkedepartementets budsjettproposisjon for 2010 og omtalen under kap. 340, post 72.
Av landets rundt 1620 kirkebygg er nær 1000 kirker fredet eller har status som kulturhistorisk verdifulle kirker. Mange av kirkene er godt vedlikeholdt og i god stand, mens andre kirker er preget av et betydelig vedlikeholdsetterslep med et stort istandsettingsbehov.
I 2004 beregnet Riksantikvaren at istandsettingsbehovet for de kulturhistorisk verdifulle kirkene var på rundt 3,2 mrd. kroner. KA Kirkelig arbeidsgiver- og interesseorganisasjon beregnet istandsettingsbehovet for de øvrige kirkene til rundt 2 mrd. kroner. I tillegg har KA kostnadsberegnet ombygging og oppgradering av alle kirker til vel 3 mrd. kroner. Det er ikke senere gjort tilsvarende beregninger, men KA foretok i 2005/2006 en tilstandsvurdering av kirkebyggene, basert på en gjennomgang av de fleste av landets kirker. Rapporten viste at ca. en tredjedel av kirkene hadde vedlikeholdsmangler av vesentlig omfang. I sluttrapporten for prosjektet, som forelå i 2007, heter det bl.a.:
«Vedlikeholdsinnsatsen må intensiveres for å opprettholde kirkenes tilstand og verdi på lang sikt, og det må skje raskt og målrettet hvis ikke uerstattelige kulturskatter skal forfalle og forsvinne.»
I regi av KA gjennomføres nå en tilsvarende undersøkelse av kirkenes vedlikeholdstilstand, sammen med en omfattende kontroll bl.a. av brann- og innbruddssikkerheten i alle kirkebygg.