2 Bakgrunn
Etter initiativ fra Statsministerens kontor fikk Statsbygg i januar 1999 i oppdrag å utarbeide et skisseprosjekt for et representasjonsanlegg for regjeringen med statsministerbolig basert på en samlet bruk av de tre statlige eiendommene Parkveien 45, Riddervoldsgate 2 og Inkognitogate 18 i Oslo. Man så her en god mulighet til å etablere et oppgradert representasjonsanlegg for regjeringen i tilknytning til dagens representasjonsbolig i Parkveien 45 med utvidet møte- og overnattingskapasitet for gjester og med en tilknyttet statsministerbolig med nærhet til representasjonslokalene.
Statsbygg fant at de tre statlige eiendommene i fellesskap danner et meget godt utgangspunkt for et funksjonelt og sikkerhetsmessig godt, statlig representasjonsanlegg med statsministerbolig. Eiendommene utgjør et kvartal som kan dekke representasjonsbehov for regjeringen og statsministeren, i tillegg til at en statsministerbolig kan innpasses på en slik måte at kravet om en mest mulig privat boligsituasjon kan ivaretas. Riddervoldsgate 2 vil i sin helhet kunne benyttes til innkvartering og møtefasiliteter for utenlandske gjester. I Inkognitogate 18 kan man innrede en statsministerbolig med privat boligdel i de to øverste etasjene og en representasjonsdel i første etasje. De tre bygningene vil kunne knyttes sammen ved hjelp av mellombygg.
Statsbygg framla et skisseprosjekt i mars 1999 med en total kostnadsramme på 125,6 mill. kroner. Basert på skisseprosjektet besluttet Stortinget ved revidert nasjonalbudsjett for 1999 (Innst. S. nr. 236 1998-99) å videreføre prosjektet frem til et ferdig forprosjekt før endelig beslutning om evt. gjennomføring av prosjektet fattes. Totalt er det bevilget 5,5 mill. kroner til skisse- og forprosjekt, mens Statsbygg i tillegg har dekket ca. 1 mill. kroner innenfor eget budsjett.
I august 2000 ble forprosjektet ferdigstilt med en total kostnadsramme på 212,8 mill. kroner. I statsbudsjettet for 2001 (St.prp. nr. 1 for 2000-2001) ble det varslet at en da ikke ønsket å gå videre med regjeringsanleggprosjektet. I statsbudsjettet for 2002 (St.prp. nr. 1 for 2001-2002) ble det bebudet at Statsbygg var bedt om å bearbeide det fremlagte forprosjektet for Inkognitogate 18 samt å vurdere om det er mulig å prosjektere en statsministerbolig med en annen beliggenhet.
Man har ikke funnet fram til noen annen eiendom med sentral beliggenhet til Oslo sentrum som fremstår som bedre egnet for prosjektering med sikte på å etablere en statsministerbolig med representasjonsarealer.
Statsbygg har bearbeidet forprosjektet med sikte på å gjøre statsministerboligen i Inkognitogate 18 mer brukervennlig for familier i ulike livsfaser, samtidig som man under hensyn til politiets sikkerhetskrav forsøker å åpne for mer lys og et skjermet uteareal.
Oppdaterte kostnadsberegninger som Statsbygg har foretatt, viser at totalkostnadene for å gjennomføre det samlede regjeringsanleggprosjektet vil være 254 mill. kroner (inklusive kunstnerisk utsmykning).
Totalkostnadsbeløpet reflekterer det faktum at man her står overfor et komplekst prosjekt der det ligger en hovedutfordring i å kombinere sikkerhetskrav med ivaretakelse av antikvariske hensyn. I samarbeid med politiet har man funnet det nødvendig å øke sikkerhetskravene i forhold til de forutsetningene som lå til grunn for skisseprosjektet. Det har samtidig vært en løpende dialog med antikvariske myndigheter.
For at hele anlegget skal fremstå som enhetlig og tiltalende, har man prosjektert et haveanlegg som både knytter seg til statsministerboligen og de øvrige eiendommene. Det er videre lagt inn midler til inventar og brukerutstyr til statsministerboligen og Riddervoldsgate 2 (ambassadestandard), noe som ikke var med i skisseprosjektet. Som følge av at kjøkkenet i Parkveien 45 også skal betjene Riddervoldsgate 2 og representasjonslokalene i tilknytning til statsministerboligen, har man sett det som nødvendig å legge inn midler til en oppgradering av kjøkkenet i Parkveien 45.
Det er lagt inn en margin for forventede men ikke kjente kostnader på 36,6 mill. kroner. Etter en analyse av usikre kostnader har man også satt av en reserve på 21,9 mill. kroner basert på 85% sikkerhet for at prosjektet gjennomføres innenfor kostnadsrammen.
Statsbygg regner med å måtte bruke ca. 1-1,5 år på en detaljprosjektering av regjeringsanlegget. Antatt byggetid vil være ca. 2 år. Den lange byggetiden i forhold til størrelsen skyldes kompleksiteten i prosjektet (jf. bl.a. tilpasning til eksisterende bygninger, antikvariske forhold og sikkerhet).