En god start på livet
Jeg er stolt av å legge fram regjeringens politikk om en mer helhetlig svangerskaps-, fødsels- og barselomsorg. Vi har et svært godt fødetilbud i med få skader og komplikasjoner. Det er veldig trygt for både mor og barn å føde i Norge. Resultatene skyldes i stor grad innsatsen til engasjerte og dyktige fagfolk. Disse gode resultatene må vi bygge videre på. Vi vet at et godt tilbud i svangerskap, fødsel og barsel er viktig for kvinners helse, for familien og for å gi barn en god start på livet.
En fødsel er en stor og viktig hendelse i en families liv. Et trygt fødetilbud engasjerer befolkningen sterkt, enten det er på steder hvor det er langt til sykehus eller i sentrale områder. Det har også vokst fram et barselopprør som sier fra om at barselomsorgen må bli bedre. I fjor hadde jeg et innspillsmøte med sju engasjerte kvinner for å høre med om deres egne erfaringer med tilbudet i svangerskapet, under fødselen og i barselperioden og hva som kan bli bedre. Et svangerskaps-, føde- og barseltilbud som gir den enkelte kvinne god oppfølging, nok jordmødre, at partner kan være til stede under fødsel, mer sammenhengende tjenester, digitalt helsekort og et bedre tilbud til sårbare gravide er blant innspillene jeg har fått og som jeg har tatt med meg i arbeidet. Disse innspillene kom også fra en rekke organisasjoner og interessenter i den brede innspillsrunden vi har hatt for denne meldingen.
Det overordnede målet er at kvinner skal oppleve et sammenhengende, trygt og helhetlig tilbud gjennom svangerskapet, fødselen og barseltiden. Viktige innsatsområder er god arbeidsdeling mellom helsestasjon, fastlege og spesialisthelsetjeneste, en god følgetjeneste, et trygt fødetilbud, en god svangerskaps- og barselomsorg og et bedre tilbud til gravide med behov for ekstra støtte og oppfølging.
Den viktigste ressursen for vår felles helsetjeneste er fagfolkene. Den offentlige helsetjenesten skal være en attraktiv arbeidsplass hvor de ansatte har tid og muligheter til å gi god omsorg. Regjeringen vil styrke arbeidet med sambruk av personell i spesialisthelsetjenesten, og mellom kommunene og spesialisthelsetjenesten. Det innebærer at ansatte har en kombinert stilling med flere arbeidssteder. Det kan bidra til å få vaktsystemet til å gå bedre rundt og at flere jobber heltid. Det vil også gi kvinner et mer sammenhengende tilbud hvis fagfolk har tilhørighet til hele svangerskaps- føde- og barselomsorgen.
Bare en sterk, desentralisert offentlig helse- og omsorgstjeneste som yter gode og likeverdige tjenester, er styrt av felleskapet og finansiert over skatteseddelen kan sikre en god og likeverdig svangerskaps-, fødsels – og barselomsorg i hele landet. Et godt offentlig tilbud er en del av regjeringens arbeid mot sosiale helseforskjeller, og er av stor betydning for at alle skal få en god start på livet.
Svangerskaps-, fødsels- og barselomsorgen er et prioritert område for regjeringen, og legges derfor fram både som et særskilt innsatsområde i Nasjonal helse- og samhandlingsplan og som et eget særtrykk. Arbeidet har grenseflater til de fleste temaene i Nasjonal helse- og samhandlingsplan som samhandling, digitalisering, finansiering, kompetanse, kvalitet og pasientsikkerhet og personell. Mål og tiltak i dette særtrykket må derfor ses i sammenheng med hovedgrepene som presenteres i regjeringens Nasjonal helse- og samhandlingsplan for hvordan vår felles helse- og omsorgstjeneste skal videreutvikles for å møte framtidens utfordringer. Kapittel 7 er kapittelet om svangerskaps-, fødsels- og barselomsorgen i Nasjonal helse- og samhandlingsplan, og omtales derfor også som kapittel 7 i dette særtrykket.