Håndbok for politisk ledelse

Til innholdsfortegnelse

7. Generelle betingelser, rettigheter og plikter for politisk ledelse

7.1 Årsgodtgjørelse

Siden politisk ledelse ikke er ansatte i arbeidsrettslig forstand, mottar de ikke lønn, men godtgjørelse. Årsgodtgjørelse for politisk ledelse er regulert i reglement om arbeidsvilkår for departementenes politiske ledelse § 5.

Stortingets presidentskap har oppnevnt et godtgjøringsutvalg som med Stortingets samtykke fastsetter den årlige godtgjørelsen for stortingsrepresentanter og regjeringsmedlemmer. Utvalgets innstilling behandles av Stortinget, jf. årlig innstilling fra Stortingets presidentskap om godtgjørelse for stortingsrepresentanter og regjeringsmedlemmer. Informasjon om den til enhver tid gjeldende årsgodtgjørelsen for regjeringsmedlemmer finner du på regjeringen.no.

Årsgodtgjørelse for statssekretærer og politiske rådgivere fastsettes av Statsministerens kontor, jf. reglement for politisk ledelse § 5. Informasjon om den til enhver tid gjeldende årsgodtgjørelsen for statssekretærer og politiske rådgivere finner du på regjeringen.no.

Fra årsgodtgjørelse for statssekretærer og politiske rådgivere som er medlem av Statens pensjonskasse trekkes pensjonsinnskudd til Statens pensjonskasse og som per 1. juni 2021 utgjør 2 % av brutto godtgjørelse. For statssekretærer og politiske rådgivere som etter søknad er fritatt fra medlemskap i Statens pensjonskasse, dekker Statsministerens kontor en del av politikerens private pensjonsordning tilsvarende arbeidsgiverandelen i den statlige ordningen.

Statsministerens kontor utbetaler godtgjørelse til alle i politisk ledelse. Opplysninger til bruk for utbetalingen innhentes på eget skjema som fylles ut ved tiltredelse.

Årsgodtgjørelse til politisk ledelse utbetales samtidig som lønn for statsansatte, for tiden den 12. hver måned. Det utbetales et likt beløp hver måned, uten ferielønnstillegg eller utbetaling av feriepenger, se punkt 7.9. Årsgodtgjørelse for politisk ledelse er underlagt ordinære regler for inntektsbeskatning.

7.2 Generelt om skatt

Politisk ledelse mottar i tillegg til årsgodtgjørelse også andre former for godtgjørelse og fordeler i tjenesteforholdet som er eller kan være gjenstand for beskatning. Årsgodtgjørelse, fratredelsesytelse og godtgjørelse ved karantene regnes som skattbare inntekter. Enkelte andre ytelser, for eksempel gratis pendlerbolig og reisegodtgjørelse, kan også utløse skatteplikt.

Siden Statsministerens kontor ivaretar arbeidsgiverfunksjonen for politisk ledelse, har kontoret ansvar for å innrapportere og innberette til skattemyndighetene enkelte skattemessige forhold som knytter seg til ytelser og fordeler i tjenesten. Den enkelte skal derfor gi Statsministerens kontor alle opplysninger knyttet til arbeidsgivers innrapporterings- eller innberetningsplikt. Vanligvis innhentes slike opplysninger via departementet.

Skattespørsmål kommenteres i denne håndboken i tilknytning til den enkelte ytelse der dette anses som relevant. Skattereglene endres jevnlig, og individuelle økonomiske og private forhold for den enkelte politiker kan også påvirke skatteplikten. Håndboken gir derfor ingen detaljert redegjørelse for de skatterettslige konsekvensene av ordningene som gjelder for politisk ledelse. Den enkelte har selv ansvar for å være kjent med og overholde sin personlige skatteplikt. Spørsmål om personlige skatteforhold rettes til Skatteetaten.

7.3 Pendlerbolig

7.3.1 Generelt om pendlerboligordningen

Det er et grunnleggende demokratisk prinsipp at stortings- og regjeringspolitikere rekrutteres fra alle deler av landet. For å sikre dette må det tilrettelegges for at stortings- og regjeringspolitikere skal kunne utføre sitt politiske verv i Oslo.

Pendlerboligordningen skal dekke behov for bolig på arbeidsstedet (i Oslo) for de som bor langt unna og som under sin funksjonstid, for å kunne ivareta vervet, har behov for bolig i Oslo i tillegg til på hjemstedet. Ordningen bidrar til like vilkår for alle medlemmer av politisk ledelse. Stortingsrepresentanter har også en pendlerboligordning som er regulert i Retningslinjer for tildeling av Stortingets pendlerboliger.

Medlem av politisk ledelse som har sitt skattemessige bosted mer enn 40 km fra arbeidsstedet, kan søke om pendlerbolig i Oslo. Statsministerens kontor leier pendlerboligene fra Statsbygg og Stortinget. Ved stort behov, leies pendlerboliger på det kommersielle markedet. Boligen stilles kostnadsfritt til disposisjon for den som får tildelt bolig. Statsministerens kontor behandler søknader og avgjør om vilkårene for å få tildelt bolig er oppfylt.

Retningslinjer for tildeling og bruk av pendlerboliger er fastsatt i punktene 7.3.2 og 7.3.3 under. Det inngås en avtale mellom Statsministerens kontor og det enkelte medlem av politisk ledelse som får tildelt pendlerbolig, se vedlegg 5 til håndboken, men det er de til enhver tid gjeldende retningslinjene som gjelder. Endringer i retningslinjene gjelder altså også for allerede inngåtte avtaler.

Om pendlerbolig utgjør en skattepliktig fordel avhenger av de til enhver tid gjeldende skattereglene for pendlere. Den som disponerer pendlerbolig må hvert år på forespørsel fra Statsministerens kontor oppgi nødvendige opplysninger om skattemessig bosted i hjemkommunen og pendlerstatus, slik at riktige opplysninger kan innberettes til skattemyndighetene. Hvis man gir uriktige eller ufullstendige opplysninger i forbindelse med pendlerboligtildelingen eller til innberetningen, kan dette få straffe- og skatterettslige konsekvenser.

7.3.2 Retningslinjer for tildeling av pendlerbolig

Medlemmer av politisk ledelse som har sitt skattemessige bosted mer enn 40 km fra arbeidsstedet (Oslo), kan søke om pendlerbolig. Behovet for pendlerbolig skal begrunnes og dokumenteres. Søknad om pendlerbolig skrives ved å fylle ut skjemaet «Søknad om pendlerbolig», se vedlegg 8. Statsministerens kontor behandler søknader og avgjør om vilkårene for å få tildelt pendlerbolig er oppfylt.

Tildelingen skjer blant annet etter følgende kriterier:

Stilling i politisk ledelse. Statsråder prioriteres i utgangspunktet foran statssekretærer, og statssekretærer foran politiske rådgivere. Statsråder tildeles pendlerboliger som har et tilrettelagt sikkerhetsnivå. Statssekretærer og politiske rådgivere tildeles pendlerboliger etter tilgjengelighet.

Utgangspunktet for tildeling er å tilrettelegge for at den enkelte skal kunne ivareta sitt politiske verv på arbeidsstedet. Utover dette tilrettelegger Statsministerens kontor så langt som mulig for at medlemmer av husstanden (ektefelle/samboer/registrert partner og barn) også skal kunne bo i pendlerboligen. Endringer i familiesituasjon vil så langt som mulig bli hensyntatt.

Det må søkes Statsministerens kontor særskilt om tillatelse dersom husstandsmedlemmer over 20 år skal bo i boligen.

Det inngås en avtale om bruk av pendlerbolig mellom Statsministerens kontor og pendleren. Avtalen viser til de til enhver tid gjeldene retningslinjene for bruk av boligen, se punkt 7.3.3. Endringer i retningslinjene vil gjelde for allerede inngåtte avtaler.

7.3.3 Retningslinjer for bruk av pendlerbolig

De til enhver tid gjeldende retningslinjer for bruk av pendlerbolig følger under. Det inngås en avtale om bruk av pendlerbolig mellom Statsministerens kontor og den enkelte som får tildelt pendlerbolig, se vedlegg 5 til håndboken. Endringer i retningslinjene vil gjelde for allerede inngåtte avtaler. Medlem av politisk ledelse som får tildelt pendlerbolig benevnes i retningslinjene som «beboeren».

Innflytting: Det kan ta noe tid fra man får tildelt pendlerbolig, til boligen er innflytningsklar. Ved behov kan Statsministerens kontor eller det aktuelle departementet bistå med bestilling av hotellovernatting i perioden fra tiltredelse i stilling i politisk ledelse til pendlerboligen er innflytningsklar. Pendlerboligen stilles til rådighet i rengjort stand. Før pendlerboligen overtas av beboer skal det gjennomføres en overtakelsesbefaring der beboeren sammen med representant fra Statsbygg eller Stortinget gjennomgår pendlerboligen. Dersom utstyr mangler eller pendlerboligen har andre mangler, kontaktes Statsbygg eller Stortinget som utbedrer forholdet. Kontaktinformasjon til Statsbygg og Stortinget er tilgjengelig i alle pendlerboliger.

Periode for disponering av pendlerboligen: Pendlerboligen disponeres fra tildelingen til beboeren fratrer sitt politiske verv, pålegges å flytte eller sier opp avtalen. Hvis fratredelse skjer i forbindelse med et regjeringsskifte etter et stortingsvalg, skal beboeren flytte ut av pendlerboligen så raskt som mulig og senest sju dager etter at beboeren fratrer sitt politiske verv. Dersom fratredelsen skjer av andre grunner, skal beboeren flytte ut av pendlerboligen så raskt som mulig og senest 14 dager etter fratredelse fra det politiske vervet, med mindre noe annet avtales særskilt. Det samme gjelder dersom beboeren pålegges å flytte eller sier opp avtalen. Hvis partene avtaler å forlenge disponeringsperioden ut over de nevnte fristene, skal beboeren betale markedsleie for leiligheten.

Utflytting: Ved utflytting skal alle beboerens eiendeler være fjernet, og pendlerboligen og eventuelle boder skal være ryddet. Beboer kan holdes ansvarlig for eventuelle kostnader til fjerning av etterlatte gjenstander. Etterlatte og gjenglemte gjenstander som tilhører beboeren, kan ikke kreves erstattet. Ved utflytting skal det gjennomføres en befaring der beboeren sammen med representant fra Statsbygg eller Stortinget gjennomgår pendlerboligen. Statsministerens kontor vil kunne kreve erstatning av beboer for eventuelle skader og mangler som beboer er ansvarlig for etter denne kontrakten. Alle nøkler til pendlerboligen som beboer har fått, skal leveres tilbake til Statsbygg eller Stortinget. Renhold og avbestilling av strøm besørges av Statsbygg eller Stortinget.

Pålegg om utflytting. Beboeren kan pålegges å flytte ut dersom:


a. beboers behov endrer seg

b. beboeren er i permisjon fra sin stilling i politisk ledelse

c. Statsministerens kontor får behov for omdisponering av pendlerleiligheten

d. det skal gjennomføres vedlikehold, oppussing mv. av pendlerboligen, eller

e. Statsministerens kontors leieavtale med Statsbygg eller Stortinget opphører

f. Dersom boligen har blitt tildelt eller brukt i strid med disse retningslinjene. Dette gjelder uavhengig av om beboeren kan bebreides.

g. Vurderingen av om pålegg om utflytting skal gis er opp til Statsministerens kontors skjønn og kan ikke påklages. Pålegg om utflytting gis per e-post.

Utgifter til inn- og utflytting: For statsråder dekkes alle legitimerte flytteutgifter i direkte tilknytning til tiltredelse og fratredelse fra den politiske stillingen. Statssekretærer og politiske rådgivere får dekket flytteutgifter etter de til enhver tid gjeldende bestemmelser i Særavtale om flyttegodtgjørelse, jf. Statens personalhåndbok punkt 9.8.2 § 2. Utgiftene dekkes av det enkelte departement.

Beboeren skal holde Statsministerens kontor løpende orientert om sin bosituasjon, herunder om eventuelle endringer i husstandens størrelse. Pendlerboligen skal kun brukes av beboeren selv og dennes husstand. Som husstand regnes ektefelle, registrert partner og samboer, samt barn og fosterbarn under 20 år. Det samme gjelder ektefelles/registrert partners/samboers barn og fosterbarn under 20 år. Beboeren kan søke Statsministerens kontor om at andre medlemmer i husstanden kan bo sammen med beboeren i pendlerboligen. Pendlerboligen kan ikke lånes ut til andre. Det er heller ikke anledning til å ha overnattingsbesøk med mindre man selv er til stede. Beboeren svarer for hustandsmedlemmene handlinger og unnlatelser som om de var hens egne.

Kostnader: Pendlerboligen stilles kostnadsfritt til disposisjon for beboeren. Statsministerens kontor dekker i tillegg kostnader for bredbånd, vann- og avløpsavgifter, strøm, utvendig vindusvask, trappe- og gangvask, snømåking, strøing, og vedlikehold av alarmanlegg.

Vederlagskrav: Dersom en pendlerbolig er tildelt eller brukt i strid med retningslinjene, kan Statsministerens kontor kreve vederlag uavhengig av om det er lidt noe økonomisk tap. Det er også uten betydning om beboeren kan bebreides. Vederlag utmåles til alminnelig markedsleie. Ut over dette gjelder alminnelige misligholdsregler.

Pendlerboligen har en nøktern, god standard og er fullt møblert. Det er installert bredbånd.

Beboeren skal behandle pendlerboligen pent. Beboeren må følge vanlige ordensregler og rimelige påbud fra Statsministerens kontor og Statsbygg eller Stortinget om bruk av pendlerboligen. Bruk av pendlerboligen må skje på en måte som ikke forringer verdien av bygningsmassen eller er til sjenanse for naboer.

Husdyrhold forutsetter forhåndsgodkjenning av Statsbygg eller Stortinget.

Beboeren har ikke anledning til å pusse opp, skifte ut innbo eller foreta andre forandringer i pendlerboligen uten samtykke fra Statsbygg eller Stortinget. Samtykke kan gjøres betinget av at installasjonene skal fjernes ved leietidens utløp, eventuelt at beboer skal bekoste fjerningen.

Beboeren er ansvarlig for skade på leilighet og inventar ut over det som skyldes normal slitasje og elde. Beboeren må selv forsikre private eiendeler/innbo. Beboeren er ansvarlig for innvendig renhold av pendlerboligen. Renhold av fellesområder besørges av Statsbygg eller Stortinget.

Beboeren plikter i nødvendig utstrekning å gi representant for Statsministerens kontor eller Statsbygg eller Stortinget adgang til pendlerboligen for tilsyn og vedlikehold. Beboeren skal ha rimelig varsel før det foretas tilsyn eller vedlikeholdsarbeider. Hvis det er nødvendig for å hindre eller begrense skade på pendlerboligen, kan Statsministerens kontor eller Statsbygg eller Stortinget skaffe seg umiddelbar adgang til lokalene. Statsbygg eller Stortinget disponerer egen nøkkel, som om nødvendig kan brukes i slike tilfeller.

7.4 Biltjeneste for regjeringens medlemmer mv.

Biltjenesten i Politiets sikkerhetstjeneste (PST) har biler som benyttes til tjeneste- og representasjonsoppdrag, sikkerhetskjøring mv. for regjeringens medlemmer. Biltjenesten frakter regjeringens medlemmer til og fra departementet og alle møter og arrangementer i Oslo-regionen, inkludert til og fra statsråd på Slottet og regjeringskonferansene. Biltjenesten frakter og henter også regjeringsmedlemmene til Oslo Lufthavn. Biltjenesten var fram til 1. januar 2021 tilknyttet Statsministerens kontor. Det er fortsatt Statsministerens kontor som gir retningslinjer for den nærmere bruk og innhold av tjenesten for regjeringsmedlemmene, se vedlegg 4 «Rutine for bruk av biltjenesten i Politiets sikkerhetstjeneste (PST)». Det er et begrenset antall biler tilgjengelig og for at utnyttelsen av disse skal bli optimal, forutsettes det at det gis nøyaktig og riktig informasjon om behovet i det enkelte tilfellet. Det er også viktig at det så raskt som mulig gis beskjed om eventuelle endringer i tidsskjema e.l. Bestilling av biler gjøres til kjørekontoret til e-postadressen biltjeneste@pst.no.

Bestillingen gjøres normalt av statsrådsforværelset for den enkelte statsråd. Kjørekontoret er bemannet alle dager, døgnet rundt. For å kunne gjennomføre kjøreoppdragene registrerer kjørekontoret navn og telefonnummer til den som oppdraget omfatter samt andre opplysninger som er nødvendige for å gjennomføre oppdraget, for eksempel tid og sted for oppmøte og retur. Av sikkerhetsgrunner registreres også antall medpassasjerer. Opplysningene registreres i elektronisk kjørebok.

7.5 Dekning av transportkostnader til og fra arbeidsstedet

Transportkostnader for reiser mellom bostedsadresse eller pendlerbolig og fast arbeidssted dekkes som hovedregel ikke. «Fast arbeidssted» er det stedet politikeren normalt utfører sitt arbeid eller arbeider i en sammenhengende periode på minst to uker, som regel i departementet eller ved Statsministerens kontor hvor vedkommende tjenestegjør. Som hovedregel dekkes ikke kostnader for drosje mellom bostedsadresse eller pendlerbolig og fast arbeidssted. Kostnader kan imidlertid dekkes i enkelte tilfeller, se vedlegg 2 «Retningslinjer for bruk av drosje».

Medlem av politisk ledelse som bor mer enn 40 km fra arbeidsstedet kan i stedet for å søke om pendlerbolig, søke om å få dekket kostnader for kollektivreiser. Eventuell kostnadsdekning vil bli innrapportert til skattemyndigheten som en skattbar naturalytelse.

7.6 Dekning av transportkostnader til hjemreiser (pendlerreiser)

Medlemmer av politisk ledelse som er pendlere, se punkt 7.3, kan få dekket kostnadene knyttet til én reise til hjemmet per uke. Medlemmer av politisk ledelse som er pendlere, og som har barn i alderen 0 til 19 år boende i hjemkommunen, kan få dekket kostnader knyttet til inntil to reiser til hjemmet per uke. Med «hjem-/pendlerreiser» menes kun reiser direkte til registrert bostedsadresse. Andre reiser, for eksempel til eller via fritidsboliger, dekkes ikke.

Dersom det foreligger særlige omstendigheter kan kostnader til flere hjemreiser dekkes. Særlige omstendigheter kan for eksempel være alvorlig sykdom i nærmeste familie.

Dekning av transportkostnader til hjemreise forutsetter at reisen foretas på den for staten hurtigste og rimeligste måte når det samlet tas hensyn til alle utgifter, og til en effektiv og forsvarlig gjennomføring av reisen, se Særavtale om dekning av utgifter til reise og kost innenlands § 3 første ledd. Det er kun transportkostnader for hjemreisen som dekkes og ikke andre utgifter (kost, losji mv.).

Bruk av egen bil som transportmiddel til hjemreise forutsetter forhåndsgodkjenning fra eget departement. Godkjenning gis bare i særskilte tilfeller, for eksempel hvis bruk av kollektivtransport ikke er mulig eller vil ta uforholdsmessig lang tid. Ved bruk av egen bil som transportmiddel ved hjemreise refunderes utgifter pr. km med tilsvarende satser som på tjenestereiser, jf. Særavtale om dekning av utgifter til reise og kost innenlands § 6.

Politikere som ved tiltredelsen bor sammen med familien i utlandet og som etter tiltredelsen fortsatt har familien boende der, kan få dekket inntil én reise i uken til familiens bosted dersom særlige grunner tilsier det. Den skattemessige behandlingen av slik dekning vil avhenge av flere forhold. Kontakt ditt lokale skattekontor for nærmere informasjon.

For å få dekket transportkostnader til hjemreise må den enkelte levere refusjonskrav for utgiftene til eget departement, se vedlegg 5 «Refusjonsskjema. Transportkostnader til hjemreiser (pendlerreiser)». Dekning av transportkostnader til hjemreiser for pendlere blir innberettet til skattemyndigheten av det aktuelle departementet.

7.7 Dekning av transportkostnader ved besøksreiser for familie/husstand

For medlemmer av politisk ledelse som er pendlere, se punkt 7.3, og som har husstandsmedlemmer på hjemstedet, dekkes transportkostnader for inntil to besøksreiser per husstandsmedlem per år. For barn i husstanden gjelder dette bare inntil de fyller 18 år. For egne barn under 18 år som har annen adresse, dekkes transportkostnader for inntil to besøksreiser per år.

Med «besøksreise» menes reiser fra registrert bostedsadresse til pendlerboligen i Oslo, eller, for barn under 18 år som har en annen adresse, fra barnets adresse til pendlerboligen i Oslo. Andre reiser, for eksempel til og fra fritidsboliger, dekkes ikke.

Dekning av transportkostnader til besøksreise forutsetter at reisen «foretas på den for staten hurtigste og rimeligste måte når det samlet tas hensyn til alle utgifter, og til en effektiv og forsvarlig gjennomføring av reisen», se Særavtale om dekning av utgifter til reise og kost innenlands § 3 første ledd. Det er kun transportkostnader for besøksreisen som dekkes og ikke andre utgifter (kost, losji mv.). Kostnader for drosje dekkes heller ikke.

Bruk av egen bil som transportmiddel til besøksreise forutsetter forhåndsgodkjenning fra eget departement. Godkjenning gis bare i særskilte tilfeller, for eksempel der bruk av kollektivtransport ikke er mulig eller vil ta uforholdsmessig lang tid. Ved bruk av egen bil som transportmiddel ved besøksreise, refunderes utgifter pr. km med tilsvarende satser som på tjenestereiser, jf. Særavtale om dekning av utgifter til reise og kost innenlands § 6.

For å få dekket transportkostnader til besøksreise må den enkelte levere refusjonskrav for utgiftene til eget departement, se vedlegg 6 «Refusjonsskjema. Transportkostnader ved besøksreiser for familie». Dekning av transportkostnader til besøksreiser blir innberettet til skattemyndigheten av det aktuelle departementet.

7.8 Dekning av kostnader til barnevakt

For medlemmer av politisk ledelse som er pendlere og har egne barn under 10 år, kan utgifter til barnevakt med inntil 2 000 kroner pr. år dekkes, jf. reglement for politisk ledelse § 9. Dekning av utgifter til barnevakt tilstås av det enkelte departement og rapporteres til Statsministerens kontor. Utgiftsdekningen anses som en skattepliktig fordel, som blir innberettet av Statsministerens kontor

7.9 Ferie, ferierettigheter og feriegodtgjørelse

Ferierettigheter for politisk ledelse er fastsatt i reglement om arbeidsvilkår for politisk ledelse § 8. Politisk ledelse er ikke omfattet av ferieloven og har ikke lovfestet rett til ferie og feriepenger. Politisk ledelse får likevel normalt mulighet til å avvikle det samme antallet feriedager som ferieloven og statens tariffavtaler fastsetter for statsansatte, men med noen unntak som fremgår nedenfor.

Statsansatte har rett til ferie 25 arbeidsdager per ferieår, det vil si fem uker, se ferieloven § 5 første ledd og Hovedtariffavtalene i staten pkt. 6 nr. 1. «Ferieår» er det samme som et kalenderår, se ferieloven § 4. Statsansatte over 60 år kan avvikle inntil seks uker ferie, se ferieloven § 5 annet ledd og Hovedtariffavtalen i staten pkt. 6. Statsansatte får tjenestefri i ytterligere åtte dager fra det kalenderåret de fyller 62 år, se Hovedtariffavtalen i staten punkt 5.6.1. Medlemmer av politisk ledelse kan per ferieår avvikle ferie maksimalt 25 arbeidsdager hvis de er under 60 år, og maksimalt 30 arbeidsdager hvis de er over 60 år. I motsetning til ansatte, kan politisk ledelse avvikle maksimalt antall feriedager uavhengig av når i et kalenderår de tiltrer stillingen. Politisk ledelse har ikke rett til ytterligere åtte dager tjenestefri fra de fyller 62 år.

Politisk ledelse får ikke utbetalt feriepenger og ferielønnstillegg etter reglene i ferieloven. Politisk ledelse får utbetalt 1/12 årsgodtgjørelse hver måned, også ved ferie. Politisk ledelse får ikke utbetalt godtgjørelse for feriedager som ikke er avviklet i løpet av ferieåret (restferie), og restferie kan ikke overføres til neste ferieår.

Ved fratredelse får politisk ledelse utbetalt et beløp tilsvarende feriepenger opparbeidet i tjenesteåret før sluttåret og i sluttåret, med fratrekk for verdien av eventuell avviklet ferie i tjenesteåret før sluttåret og i sluttåret. Politikere som går til verv som stortingsrepresentanter får ikke et slikt feriepengeoppgjør ved fratreden fra stillingen i politisk ledelse.

Ved beregning av feriepenger skal også eventuell fratredelsesytelse tas med i beregningsgrunnlaget.

Ordningen med beregning og utbetaling av feriepenger ved fratredelse kan innebære at medlemmer av politisk ledelse som tiltrer og fratrer i samme år og har avviklet ferie i tjenestetiden, ikke har tjent opp stort nok feriepengegrunnlag til å dekke fratrekket for avviklet ferie. I slike tilfeller må det overskytende beløpet tilbakebetales til Statsministerens kontor hvis det ikke kan trekkes i siste utbetalte godtgjørelse eller i innvilget fratredelsesytelse eller karantenegodtgjørelse.

7.10 Permisjon

Permisjonsrettigheter for politisk ledelse er fastsatt i reglement om arbeidsvilkår for departementenes politiske ledelse § 9. Politisk ledelse er ikke omfattet av arbeidsmiljøloven og har ikke lovfestet rett til permisjon. Så langt som det er praktisk mulig gis politisk ledelse de samme permisjonene som statsansatte har rett til etter arbeidsmiljøloven og hovedtariffavtalen, herunder:

  • Foreldrepermisjon i forbindelse med fødsel og adopsjon i samsvar med reglene i arbeidsmiljøloven §§ 12-4 og 12-5. Dersom vilkårene for foreldrepenger ved fødsel og adopsjon i folketrygdloven kapittel 14 er oppfylt, gis medlemmer at politisk ledelse lønn i samsvar med reglene i hovedtariffavtalen § 19.
  • Omsorgspermisjon ved fødsel i samsvar med reglene i arbeidsmiljøloven § 12-3 første ledd.
  • Adoptivforeldre kan få rett til omsorgspermisjon i forbindelse med at omsorgen for barnet overtas i samsvar med arbeidsmiljøloven § 12-3 andre ledd.
  • Når viktige velferdsgrunner foreligger, kan det tilstås velferdspermisjon med lønn i samsvar med hovedtariffavtalen § 22.
  • Politikere som ammer skal få lagt arbeidsforholdene til rette slik at dette kan gjennomføres.
  • Politiske rådgivere som blir innkalt til repetisjonsøvelser og annen kortvarig tjeneste, gis normalt permisjon med lønn etter hovedtariffavtalen § 21.
  • Permisjon med lønn på grunn av barn eller barnepassers sykdom kan gis i samsvar med hovedtariffavtalen § 20 nr. 1.

Alle søknader om permisjon må rettes til Statsministerens kontor via statsråden i det enkelte departement i så god tid som mulig. Statsråden kan selv innvilge velferdspermisjon for sine statssekretærer og politiske rådgivere innenfor rammene av hovedtariffavtalen § 22, se over.

Det gis full godtgjørelse under omsorgspermisjon i samsvar med hovedtariffavtalen § 19.

Politisk ledelse har som nevnt ikke samme stillingsvern som ansatte. I permisjonstiden må en politiker være forberedt på å måtte fratre som følge av regjeringsskifte eller endringer i politisk ledelse. Har man fått innvilget permisjon med godtgjørelse, og permisjonen er påbegynt på det tidspunktet man fratrer stillingen i politisk ledelse, avbrytes normalt retten til godtgjørelse fra fratredelsestidspunktet.

Unntak gjelder for dem som har fått innvilget og har påbegynt omsorgs- eller foreldrepermisjon ved fødsel eller adopsjon på fratredelsestidspunktet. Disse vil motta godtgjørelse fra Statsministerens kontor ut den avtalte omsorgs- eller foreldrepermisjonsperioden. Rett til foreldrepenger fra Statsministerens kontor bortfaller hvis vedkommende mottar annen lønn, næringsinntekt e.l. Hvis omsorgs- eller foreldrepermisjon ved fødsel eller adopsjon er planlagt men ikke påbegynt på fratredelsestidspunktet, må imidlertid den enkelte enten søke om foreldrepenger fra NAV, eller fra arbeidsgiver som er forpliktet til å utbetale ytelsen. Foreldrepenger som utbetales fra NAV vil normalt utgjøre inntil seks ganger grunnbeløpet (6G) ved 100 % foreldrepenger.

Hvis det utbetales godtgjørelse under foreldre- og omsorgspermisjon, gis det i utgangspunktet ikke fratredelsesytelse, men dersom permisjonstiden utløper innenfor den perioden man ellers kunne tilstås fratredelsesytelse, kan det ut fra en nærmere vurdering gis fratredelsesytelse i denne perioden, se punkt 8.1.

7.11 Fravær ved sykdom

Reglement om arbeidsvilkår for departementenes politiske ledelse § 10 gir regler om fravær på grunn av sykdom. Politisk ledelse har ikke stillingsvern ved fravær på grunn av sykdom og må derfor være forberedt på å måtte fratre som følge av regjeringsskifte eller endringer i politisk ledelse også ved sykefravær.

Ved fravær på grunn av sykdom, gis politisk ledelse full godtgjørelse i samsvar med hovedtariffavtalen § 18.

Sykefravær og varighet for dette skal varsles til eget departement. Eventuell sykmelding fra lege sendes Statsministerens kontor via eget departement hvis sykmeldingen er på papir, og direkte til Statsministerens kontor som arbeidsgiver hvis sykmelder benytter elektronisk sykmelding.

Departementene fyller innen den 8. hver måned ut skjema for sykefravær (egenmeldt og sykemeldt), fravær ved barns sykdom og antall dager tatt ut i ferie for den enkelte medarbeider i politisk ledelse. Dette sendes på e-post til Statsministerens kontor ved Personal- økonomi- og juridisk seksjon og danner grunnlag for utarbeidelse av kvartalsvis statistikk etter folketrygdloven § 25-2. «Fraværsskjema for politikere» er tilgjengelig på www.regjeringen.no.

7.12 Tjenestereiser, deltakelse på arrangementer og representasjon

7.12.1 Generelt om politisk ledelses tjenestereiser, representasjon, deltakelse på arrangementer mv.

En viktig del av rollen som statsminister eller statsråd er det som ofte kalles «representasjon» eller «utadrettet aktivitet». Dette omfatter blant annet besøk til og fra andre land, deltakelse på seminarer, debatter, kultur- eller idrettsarrangementer, besøk til enkeltpersoner, bedrifter, frivillige organisasjoner osv. (heretter samlet omtalt som «tjenestereiser og deltakelse på arrangementer»).

Statssekretærer og politiske rådgivere foretar også tjenestereiser og deltar på arrangementer i tjenesten, men ikke i samme omfang.

Statsrådene har ikke egen representasjonskonto. Kostnader knyttet til politisk ledelses tjenestereiser, representasjon og deltakelse på arrangementer i tjenesten, dekkes etter de samme reglene som gjelder for statsansatte, se statens regler for representasjon og bevertning. Dersom det stilles helt spesielle krav til antrekk ved representasjonsoppdrag, kan den enkelte søke om at dokumenterte kostnader til leie av passende antrekk dekkes av eget departement, etter reglene i Statens personalhåndbok.

For besøk på stats- og regjeringssjefsnivå gjelder egne regler og retningslinjer utarbeidet av Regjeringens representasjonsutvalg. Disse reglene og retningslinjene gjelder også ved særskilte anledninger der statsministeren er vert. Det kongelig hoff og Utenriksdepartementet har også utarbeidet retningslinjer for planlegging og gjennomføring av statsbesøk og andre offisielle besøk fra utlandet. Avdeling for kultur, næringsfremme og protokoll i Utenriksdepartementet er sekretariat for Regjeringens representasjonsutvalg. Spørsmål om retningslinjene og forhold knyttet til offisielle besøk fra utlandet kan rettes dit.

Et viktig spørsmål er om en reise eller arrangementsdeltakelse skjer i tjenesten, det vil si i rollen som statsminister, statsråd, statssekretær eller politisk rådgiver, eller i en annen rolle. Politisk ledelses tjenestereiser og deltakelse på arrangementer i tjenesten må avgrenses mot reiser og deltakelse som skjer i rollen som partipolitiker eller privatperson. Det er bare kostnader for tjenestereiser og deltakelse på arrangementer i tjenesten som dekkes av staten, se punkt 7.12.5.

Definisjonen av hva som anses som en tjenestereise er ulik for de ulike politiske stillingene. I punkt 7.12.2 til 7.12.4 redegjøres det nærmere for hvordan dette vurderes for de ulike medlemmene av politisk ledelse.

7.12.2 Statsministerens tjenestereiser og deltakelse på arrangementer

Statsministerens reiser og deltakelse på arrangementer, både innenlands og utenlands, anses som tjenestereiser/deltakelse i tjenesten, med mindre reisen eller arrangementet er av rent privat karakter fordi det ikke har noen sammenheng med embetet som statsminister. Eksempler på det sistnevnte kan være et privat arrangement med venner eller en privat feriereise. Statsministerens reiser til partiarrangementer regnes som hovedregel som tjenestereiser.

Dersom tjenstlige behov tilsier det, dekkes kostnader for inntil to ledsagere fra politisk ledelse for statsministeren på reiser til partiarrangementer innenlands eller utenlands.

7.12.3 Statsråders tjenestereiser og deltakelse på arrangementer

Statsråders reiser og deltakelse på arrangementer, både innenlands og utenlands, regnes som tjenestereiser og deltakelse i tjenesten, med mindre de er av rent privat karakter og ikke har noen sammenheng med embetet som statsråd.

Statsråders deltakelse på partiarrangementer innenlands regnes også som hovedregel som deltakelse i tjenesten.

Om en statsråds deltakelse på et partiarrangement utenlands skal anses som deltakelse i tjenesten, beror på en konkret vurdering i det enkelte tilfellet. I vurderingen skal det blant annet legges vekt på om statsråden samtidig skal møte statsråder eller andre nøkkelpersoner i landet som besøkes, eller om statsråden på annen måte vil ivareta norske interesser i forbindelse med arrangementet.

Dersom tjenstlige behov tilsier det, dekkes kostnader for inntil én ledsager fra politisk ledelse på partiarrangementer innenlands. Dersom en statsråds deltakelse på partiarrangement utenlands anses som en tjenestereise, og tjenstlige behov tilsier det, dekkes kostnader for inntil én ledsager i politisk ledelse.

7.12.4 Statssekretærer og politiske rådgiveres tjenestereiser og deltakelse på arrangementer

Om statssekretærers og politiske rådgiveres reiser og deltakelse på arrangementer skal anses som tjenestereiser og deltakelse i tjenesten, beror på en konkret vurdering. I vurderingen må det blant annet legges vekt på om deltakelsen er naturlig og forventet som ledd i den politiske stillingen og om deltakelsen har sammenheng med og er relevant for vedkommendes oppgaver og ansvar i departementet eller for regjeringen.

Statssekretærer og politiske rådgiveres deltakelse på partiarrangementer regnes som hovedregel ikke som deltakelse i tjenesten, med mindre det skal behandles saker som vedrører eget departement, eller det samtidig utføres andre tjenstlige oppdrag i forbindelse med deltakelsen eller reisen til arrangementet.

Dersom det er tvil om deltakelse på et arrangement kan anses som deltakelse i tjenesten, avgjøres spørsmålet av statsråden i det aktuelle departementet etter å ha innhentet råd fra embetsverket.

7.12.5 Dekning av kostnader på tjenestereiser

Kostnader for tjenestereiser dekkes av staten. Kostnader for tjenestereiser innenlands dekkes etter bestemmelsene i særavtale om dekning av utgifter til reise og kost innenlands. Kostnader for tjenestereiser utenlands dekkes etter bestemmelsene i særavtale om dekning av utgifter til reise og kost utenfor Norge.

Kostnader til bruk av leiefly ved reise til utenlandske partiarrangementer dekkes ikke, selv om deltakelsen anses som en tjenestereise, se punkt 7.12.10. Kostnader knyttet til deltakelse på arrangementer, herunder reisekostnader, vurderes og dekkes av det enkelte departement etter de alminnelige reglene for slik dekning i staten.

7.12.6 Dekning av kostnader for barnetilsyn på tjenestereiser

Statsministeren og statsråder kan i forbindelse med tjenestereiser få dekket nødvendige merutgifter til barnetilsyn, eventuelt reise- og oppholdsutgifter for en barnepasser. Ordningen gjelder inntil barnet fyller ett år. I særskilte tilfeller, som ved lengre fravær eller andre spesielle forhold knyttet til omsorgen for barnet, kan merutgifter til barnetilsyn dekkes inntil barnet fyller to år.

Ordningen gjelder også for statssekretærer eller politiske rådgivere som må reise i regjeringsmedlemmets sted. I særlige tilfeller dekkes utgifter til barnetilsyn også for statssekretærer som reiser sammen med regjeringsmedlemmet.

Ektefelle/samboer eller en annen som deler den daglige omsorgen for barnet kan unntaksvis få dekket reise- og oppholdsutgifter for å ta hånd om barnet på reise. Det er strenge vilkår for å ha med ledsager på tjenestereise og dette begrenses derfor til å gjelde de tilfeller der det er viktig at barnet er med på reisen, for eksempel for å opprettholde amming. Tapt arbeidsinntekt for ledsager dekkes ikke.

Statsministerens kontor avgjør i hvert enkelt tilfelle om det skal gis dekning til utgifter til barnetilsyn på tjenestereise. Eventuell innberetning og skatteplikt for dekning av slike utgifter skjer i henhold til de til enhver tid gjeldende skatteregler.

7.12.7 Ledsager på tjenestereiser og ved deltakelse på arrangementer

Enkelte ganger er det naturlig og forventet at statsministeren eller en statsråd deltar med ledsager (typisk ektefelle eller samboer) på en reise eller et arrangement i tjenesten.

Det må gjøres en konkret vurdering av om det er grunnlag for å dekke utgiftene til ledsager. Det må foreligge en offisiell invitasjon til statsminister/statsråd med ledsager. Sentrale momenter er også statens interesse i at ledsager deltar og om det er vanlig og forventet at deltakelse skjer med ledsager. I følgende tilfeller vil ledsager som regel anses som en del av deltakelse i tjenesten:

  • Statsministeren eller statsråden har fått invitasjon sammen med sin ledsager til et arrangement av større betydning innenlands.
  • Statsministeren eller statsråden har fått invitasjon sammen med sin ledsager, til å besøke en annen stat, et møte i internasjonal regi eller til å delta på et arrangement av større betydning utenlands.
  • Statsministeren eller statsråden er vert for en gjest som er invitert sammen med sin ledsager.

På nasjonale arrangementer der statsministeren er vert er det lang praksis for at alle statsrådene deltar med ledsager. I enkelte invitasjoner fra Slottet inviteres det enkelte ganger med følge. Ved utenlandsreiser vil ledsager for andre enn statsministeren og eventuelt utenriksministeren sjelden anses som deltakelse i tjenesten.

Dersom ledsagers deltakelse anses som en del av statsministeren eller statsrådens deltakelse i tjenesten, dekkes kostnadene for ledsager på samme måte som for statsministeren eller statsråden. Det må settes opp en egen reiseregning for ledsageren. Forsikringsordningen som gjelder for statsministeren eller statsråden vil også gjelde tilsvarende for ledsageren, se punkt 7.14. Eventuell tapt arbeidsinntekt for ledsageren dekkes ikke.

Spørsmål om dekning av kostnader for statsråders ledsagers deltakelse på arrangementer innenlands, skal som hovedregel på forhånd forelegges Statsministerens kontor ved regjeringsråden. Foreleggelsen skal inneholde en begrunnelse for ledsagers deltakelse, kopi av invitasjonen, ledsagers navn og en nærmere redegjørelse for arrangementet. Krav om foreleggelse gjelder ikke ved arrangementer der statsministeren er vert eller for invitasjoner fra Slottet med mindre kostnadene vil bli spesielt høye, for eksempel fordi ledsageren bor i utlandet.

Dekning av kostnader for ledsagers deltakelse på arrangementer utenlands sammen med statsråden forutsetter også forhåndsgodkjenning. Spørsmål om dekning av kostnadene skal forelegges Utenriksdepartementet ved økonomiseksjonen. Foreleggelsen skal inneholde en begrunnelse for ledsagers deltakelse, kopi av invitasjonen, ledsagers navn, en nærmere redegjørelse for arrangementet, kostnad og en begrunnelse for ledsagerens deltakelse. Utenriksdepartementet gir sin tilrådning og sender saken til Statsministerens kontor ved Administrativ og konstitusjonell avdeling for godkjenning. Tilbakemelding på om kostnadene vil bli dekket sendes fra Statsministerens kontor til den den aktuelle statsråden med kopi til Utenriksdepartementet.

For statssekretærer og politiske rådgivere vil det ikke være aktuelt å dekke utgifter til ledsager.

7.12.8 Diplomatpass

Diplomatpass er et pass som kan benyttes av blant annet medlemmer av statsledelsen ved utenlandsreiser. Utenriksdepartementet har ansvaret for å utstede slike pass, og spørsmål om dette kan rettes dit via eget departement.

7.12.9 Bonuspoeng mv.

Politisk ledelse er underlagt de samme reglene for bonusordninger ved flyreiser mv. som ansatte i staten. Bonuspoeng og andre lignende fordeler opparbeidet gjennom tjenestereiser kan ikke benyttes i privat sammenheng.

For politisk ledelse gjelder også «Retningslinjer for bruk av bonuskort mv.» fastsatt av Statsministerens kontor, se vedlegg 3.

7.12.10 Leiefly og helikopter

En tjenestereise skal foretas på den for staten hurtigste og rimeligste måte når det samlet tas hensyn til alle utgifter, og til en effektiv og forsvarlig gjennomføring av reise, se Særavtale om dekning av utgifter til reise og kost innenlands § 3. På reiser der det er nødvendig å bruke fly som transportmiddel, vil rutefly som den klare hovedregel være best i tråd med denne bestemmelsen.

Enkelte ganger vil det imidlertid være behov for bruk av leiefly eller helikopter i forbindelse med statsrådenes tjenestereiser. Det er inngått en avtale om leiefly og helikoptertransport for departementsfellesskapet. Bruk av leiefly eller helikopter forutsetter forhåndsgodkjenning fra Statsministerens kontor. Godkjenning skal innhentes skriftlig gjennom søknad som sendes til Statsministerens kontor ved regjeringsråden. Statsministerens kontor har utarbeidet en egen rutine for slike søknader, herunder hva søknaden må inneholde. Søknaden må sendes i god tid før den planlagte reisen.

7.13 Offisielle besøk til og fra utlandet

Utenriksdepartementet har ansvar for å samordne den offisielle besøksutvekslingen på regjeringsnivå med utlandet. Denne besøksutvekslingen vurderes blant annet i lys av Norges utenrikspolitiske målsettinger. Utenriksdepartementet, som koordinerende instans, skal til enhver tid ha oversikt over planlagte besøk. Nærmere retningslinjer for offisielle besøk til og fra utlandet finnes på www.regjeringen.no/ud.

Utenriksdepartementet gir også råd i protokollære spørsmål. I spørsmål som berører forholdet til utenlandske makter m.m. bør politisk ledelse søke råd hos Utenriksdepartementet ved Avdeling for kultur, norgesfremme og protokoll.

7.14 Forsikrings- og erstatningsordninger

Politisk ledelse er i hovedsak omfattet av de samme forsikrings- og erstatningsordningene som gjelder for ansatte i staten, se Reglement om arbeidsvilkår for departementenes politiske ledelse § 11. Forsikringene gjelder erstatning ved personskade, ytelser ved dødsfall og yrkesskader og for tapte eller ødelagte private gjenstander:

Statens pensjonskasse behandler og avgjør alle søknader om utbetaling av ytelser ved dødsfall (gruppelivsordninger) og yrkesskadeforsikring, se www.spk.no. Den fordelen som gratis gruppelivsordningen utgjør er en skattepliktig fordel, se Skatte-ABC.

7.15 Pensjonsrettigheter

Politisk ledelses rett til pensjon er omtalt i reglement om arbeidsvilkår for departementenes politiske ledelse § 12. Politisk ledelse opptjener samme rett til alderspensjon, uførepensjon, etterlattepensjon og barnepensjon etter folketrygdloven som alminnelige arbeidstakere.

Statsministeren og statsrådenes pensjonsrettigheter er fastsatt i stortings- og regjeringspensjonsloven. Det er Statens pensjonskasse som administrerer ordningen.

Statssekretærer og politiske rådgivere er medlemmer av Statens pensjonskasse, med mindre de etter søknad fritas for medlemskap, jf. Statens pensjonskasseloven § 8.

Politisk ledelse har ikke rett til avtalefestet pensjon (AFP). En slik rett må eventuelt forankres i den stillingen de går tilbake til etter å ha fratrådt den politiske stillingen.

Mer informasjon om pensjonsordninger er tilgjengelig på Statens pensjonskasses hjemmeside og spørsmål om pensjonsordningene kan rettes til Statens pensjonskasse.

7.16 Boliglån i Statens pensjonskasse

Politisk ledelse kan søke om boliglån i Statens pensjonskasse på samme vilkår som statsansatte, jf. hovedtariffavtalen punkt 5.1. Mer informasjon om ordningen finnes på www.spk.no, se særlig reglene om hva som skjer med lånebetingelsene ved overgang til stilling utenfor staten. Statssekretærer og politiske rådgivere som etter søknad er fritatt fra medlemskap i pensjonskassen kan ikke tilstås boliglån fra Statens pensjonskasse, jf. punkt 7.16.

7.17 Diverse ordninger – naturalytelser, opplæring mv.

Politisk ledelse er omfattet av de til enhver tid gjeldende ordninger for utlån av IKT-utstyr, dekning av utgifter til mobiltelefon, aviser, representasjonsutgifter, bedriftshelsetjeneste, overtidsmat mv. som gjelder for ansatte i det enkelte departement.

Statsministerens kontor kan etter søknad dekke utgifter til internett på hjemstedet med inntil 5 000 kroner per år for politisk ledelse som ikke har tilstrekkelig internett-tilgang via mobilnettet.

For statsministeren dekkes utgifter til rens av ett antrekk i måneden grunnet et særlig behov for representasjon.

Politisk ledelse kan få dekket utgifter til opplæring eller annen kompetanseheving som har sammenheng med utførelsen av deres arbeidsoppgaver, for eksempel undervisning i fremmede språk. Beslutning om dekning av utgifter til opplæring/kompetanseheving treffes av det enkelte departement.

Til forsiden