4 Administrasjon og ressurser
Datatilsynets budsjett og rammevilkår
Datatilsynet fikk bevilget kr 35 015 000 for 2012. Dette innebærer en økning på kr 2 964 000 fra 2011. Økningen i bevilgningen er begrunnet med at Datatilsynet er tillagt nye oppgaver i forbindelse med implementering av datalagringsdirektivet og den nye politiregisterloven.
Av Datatilsynets utgifter i 2012 utgjorde lønnsutgifter 69 prosent, mens øvrige driftsutgifter utgjorde 31 prosent. Lønnsutgiftene er fordelt på 41 fast ansatte i 2012. Det er jevn kjønnsfordeling blant de ansatte. Datatilsynet er organisert i fire avdelinger; juridisk avdeling, tilsyns- og sikkerhetsavdelingen, informasjonsavdelingen og administrasjonsavdelingen, som alle ledes av en avdelingsdirektør. Etaten har i meldingsåret vært ledet av direktør Bjørn Erik Thon.
Datatilsynet er en kunnskapsvirksomhet og er opptatt av å bidra med kunnskap til en opplyst debatt om personvern. Tilsynet har i 2012 satset spesielt på kompetanseutvikling og kompetansehevende tiltak for egne medarbeidere for å sikre at de er i stand til å møte utfordringene i de ulike sektorene de skal rådgi og føre tilsyn med. I tillegg har Datatilsynet måttet bruke en del ressurser på rekruttering og opplæring av nye medarbeidere etter at ni medarbeidere sluttet i løpet av meldingsåret.
Datatilsynet har i meldingsåret fortsatt sitt arbeid med strategier for fremtidig virksomhet. Det er blant annet utarbeidet og offentliggjort en strategi om personvern i justissektoren. Strategiarbeidet er viktig både for tilsynet og for den sektoren strategien gjelder ved at det skaper klarhet og forutsigbarhet for alle parter.
Etter at 2011 var et år med nedgang i antall gjennomførte tilsyn som følge av satsing på strategiarbeid, var omfanget av tilsynsvirksomheten igjen på vei opp i 2012. Tilsynsvirksomhet er en viktig del av Datatilsynet arbeid, og departementet har god dialog med Datatilsynet om satsing på og synliggjøring av denne virksomheten. Det har i flere år vært arbeidet med risikostyring både av tilsynsvirksomheten og Datatilsynets virksomhet samlet. Dette arbeidet har gitt resultater i form av bedre ressursutnyttelse. Departementet er tilfreds med Datatilsynets virksomhet i meldingsåret. Ressursene prioriteres nøye ut fra hvilke aktiviteter man vurderer gir best effekt for personvernet, og det gjøres godt og planmessig arbeid for å nå oppsatte mål.
Personvernnemndas budsjett og rammevilkår
Personvernnemnda har i 2012 hatt en budsjettramme på kr 1 773 000, hvorav kr 1 615 143 er brukt. Bevilgningen er brukt på innkjøp av litteratur og tjenester, deltakelse på seminarer og konferanser, arbeids- og reisegodtgjørelse til medlemmene i nemnda, leie av lokaler og lønn til sekretariat. Nemnda avholdt 11 møter i rapporteringsperioden. I tillegg har det vært avholdt forberedende møter mellom sekretariatet og leder. Aktivitetsnivået i nemnda har vært høyt i meldingsåret med sikte på å avslutte alle innkomne saker før nemndas funksjonstid utløp 31.12.2012. Dette klarte nemnda, og den etterlot seg ingen ubehandlede saker ved endt funksjonstid.
Som tidligere år bidro Personvernnemnda med økonomisk støtte til Personvernkonferansen også i 2012. Konferansen ble arrangert 7. desember 2012 av Senter for rettsinformatikk ved Universitetet i Oslo. Tema for konferansen var «Fra lov til innebygget personvern – hvordan kan personvernet styres?»
Departementet har løpende kontakt med Personvernnemndas leder og sekretær om administrative spørsmål. Kommunikasjonen mellom leder og sekretær fungerer godt, og sekretariatsfunksjonen er vel ivaretatt med kontor i Sandefjord. Departementet vurdering er at Personvernnemnda har brukt de bevilgede midlene på en god måte og ivaretatt sine oppgaver godt i 2012.