3 Fornyings-, administrasjons- og kirkedepartementets merknader til Personvernnemndas årsmelding for 2010
Personvernnemndas sammensetning ble sist endret 1. januar 2009 da ny leder og nestleder, samt to nye medlemmer startet sin funksjonstid. På grunn av den store saksmengden som kom inn i 2009 (25 saker), er ti av disse overført til og ferdigbehandlet i 2010. I meldingsåret har det kommet inn 13 klagesaker. Av disse er fire ferdigbehandlet. Det vil si at totalt 14 saker ble ferdigbehandlet av nemnda i 2010. Selv om antallet klagesaker i 2010 er redusert sammenlignet med foregående år, fremhever nemnda at flere av sakene har vært prinsipielle, og at fire av de mest omfattende sakene er blitt behandlet over flere møter.
Personvernnemnda mener at antallet klagesaker kan ha sammenheng med hvilke sektorer Datatilsynet gjennomfører tilsyn hos. Flere av sakene som har vært til behandling, har vært prinsipielle og omfangsrike.
Personvernnemnda har omgjort Datatilsynets vedtak i seks av de 14 klagesakene som er behandlet i 2010. At det er avvikende syn mellom Datatilsynet og Personvernnemnda i nær halvparten av de saker som er ferdigbehandlet i 2010, antas blant annet å gjenspeile sakenes kompleksitet og prinsipielle karakter. Departementet viser også til at nemnda har vært delt i synet på enkeltsaker. For øvrig påpeker departementet at antallet klagesaker er meget lavt tatt i betraktning det høye antall vedtak Datatilsynet fatter årlig. Av de påklagede vedtakene er det også en del som omgjøres av Datatilsynet selv, og som derfor aldri blir oversendt Personvernnemnda for vurdering. Datatilsynet er opptatt av at noen spørsmål er av så prinsipiell karakter at det er riktig at de avgjøres av klageorganet. Departementet deler denne vurderingen. Av de sakene Personvernnemnda har behandlet i 2010, fremheves fildelingssaken, som nemnda har jobbet med i over et år. Datatilsynet nektet forlengelse av konsesjon for Simonsen Advokatfirma DA til å behandle personopplysninger. Behandlingen omfattet å bistå rettighetshavere til musikk og filmverk i deres arbeid med å stanse ulovlig eksemplarfremstilling og tilgjengeliggjøring for allmennheten av rettslig beskyttede verker og arbeid. På grunnlag av ulike bivirkninger ved å la en privat aktør foreta slik overvåking mente Datatilsynet det var behov for en avklaring. I sin behandling av saken delte Personvernnemnda seg i to, der flertallet kom til at konsesjonen skulle forlenges, basert på at interesseavveiningen i personopplysningslovens § 34 falt ut i søkers favør. Mindretallet mente det var nødvendig med en lovregulering.