1 To år med aktiv næringspolitikk

Næringspolitisk status 2021–2023 oppsummerer næringspolitikken i regjeringens to første år.

Vi gir her et overordnet bilde av utviklingen i norsk næringsliv, forteller om ti viktige næringspolitiske prosjekter og presenterer status for konkret gjennomføring av Hurdalsplattformen – punkt for punkt.

Hei,

Halvveis i regjeringsperioden kan vi slå fast at det går godt for store deler av norsk næringsliv. Hovedtallene er svært positive og de viser at norske jobb- og verdiskapere gjør en kjempejobb: Til tross for internasjonal inflasjon, ustabile energimarkeder og krig i Europa, har Norge høy sysselsetting og bortimot ingen arbeidsledighet. Det måles rekordstore investeringer i næringslivet og det settes stadig nye eksportrekorder fra fastlandet. Det ble i første halvår startet i underkant av 6 000 nye bedrifter i snitt hver måned, og konkurstallene i første halvår er fremdeles lavere enn før pandemien. Regjeringen har klart å holde inflasjonen under kontroll og vi ser nå at prisveksten avtar tre måneder på rad. Det er godt nytt for norske bedrifter.

En aktiv næringspolitikk viser at det er mulig å møte utfordringer konstruktivt. For eksempel ved innføringen av energitilskuddsordningen som ble utformet sammen med NHO, Virke og LO for å avlaste norske bedrifter da Putins krigføring gav sterke utslag i energiprisene i Europa. Enøktiltakene som ble iverksatt gjennom ordningen, har potensiale til å spare norske bedrifter for et samlet årsforbruk av strøm tilsvarende det hele Kristiansands befolkning står for. Det er bra for miljøet og bra for bedriftenes bunnlinje. Regjeringen gjorde det også lettere for norske bedrifter å inngå gode fastprisavtaler for strøm, som skaper større trygghet og forutsigbarhet.

Norge har alle forutsetninger for å være en ettertraktet leverandør også gjennom det grønne skiftet. Norsk teknologi, kompetanse og råvarer kan skape grønne løsninger som hele verden trenger. Slik kan norsk næringsliv bidra til at verden lykkes med å gjennomføre FNs 17 bærekraftsmål, innfri Parisavtalen og begrense den globale oppvarmingen til 1,5 grader. Det er bedriftene selv som må gripe mulighetene, og det offentlige skal gjennom en aktiv næringspolitikk og gode offentlig-private samarbeid sørge for at de som vil satse og innovere, og som skaper jobber og kutter utslipp, får best mulig rammevilkår.

Fra mine ti år som bedriftsleder vet jeg at god næringspolitikk bør utformes i samarbeid med de som har skoene på. Noe av det aller mest inspirerende jeg får gjøre som næringsminister er å besøke hundrevis av bedrifter, gründere, forskningsinstitutter og klynger over hele landet. Jeg har lyttet og notert, til tilbakemeldinger og i innspillsmøter. De konkrete resultatene som presenteres på de neste sidene, hadde ikke vært mulig å få til uten den fortløpende dialogen vi hele tiden har med jobb- og verdiskaperne der ute. Til alle dere vil jeg si tusen takk!

I månedene som kommer skal vi blant annet styrke gründerpolitikken, legge frem egne veikart for reiseliv og kreative næringer, presentere en strategi for forskning i næringslivet og gjennomføre et teknologiløft, i tillegg til å fortsette utrullingen av reformene Grønt Industriløft, Hele Norge eksporterer og Virkemiddelapparatet 2.0: Én vei inn, og mye annet.

Har du innspill til næringspolitikken eller noe du lurer på? Send meg gjerne en e-post til jan.christian.vestre@nfd.dep.no

God lesning!

Jan Christian Vestre – næringsminister

Hurdalsplattformens mål for næringspolitikken:

Vi skal få flere i jobb slik at mennesker kan oppleve mestring og tilhørighet, bedrifter få tilgang til kompetanse og velferdsstaten videreutvikles på en rettferdig og bærekraftig måte.

Vi skal bidra til å skape lønnsom næringsaktivitet over hele landet og styrke investeringene i både nye og eksisterende bedrifter på fastlandet.

Vi skal øke eksporten utenom olje og gass med 50 prosent innen 2030 for å øke verdiskapingen, styrke norsk konkurranseevne og bidra til en positiv handelsbalanse over tid.

Vi skal kutte norske klimagassutslipp med 55 prosent innen 2030 og omstille norsk økonomi til det sirkulære, naturpositive lavutslippssamfunnet.