1 Innledning
1.1 Bakgrunn
For å oppnå høyest mulig standard for helse og livskvalitet for alle, er vi avhengig av et godt utbygd, ansvarlig, transparent og godt koordinert internasjonalt helsesamarbeid. Norge kan ikke møte globale utfordringer alene.
FNs bærekraftsmål
Verdens helseorganisasjon (WHO) er FNs særorganisasjon for helse og er verdens ledende globale helseorganisasjon. WHO er den samlende arenaen for utforming av politiske løsninger for felles helseutfordringer. Den utsteder normer og standarder, leder og koordinerer verdens respons ved helsekriser, og er en faglig støttespiller for nasjonale myndigheter. WHO spiller en viktig rolle som normativ-, global samhandlings-, utviklings- og humanitær aktør.
I 2015 vedtok verdens statsledere FNs bærekraftsmål. WHOs hovedoppgave er å arbeide for å oppnå bærekraftsmål nummer tre, som skal å sikre god helse og livskvalitet for alle. Gjennom de 17 bærekraftsmålene, som angår alle verdens land, inngår rammeverk for utvikling og samarbeid om verdens utfordringer. Målene er integrerte, og setter miljø, økonomi og sosial utvikling i sammenheng. Arbeid med helse, livskvalitet og utjevning av sosiale forskjeller står sentralt.
Norge er medlem av WHOs globale styre (Executive Board (EB)) i perioden mai 2024 til mai 2027. Departementsråden i Helse- og omsorgsdepartementet innehar vervet på vegne av Norge. En del av WHOs arbeidsområder er relevant for bredere norsk utenriks- og utviklingspolitikk. Norges WHO-arbeid skal derfor fortløpende samordnes med norsk FN-politikk og norsk politikk i relevante multilaterale organisasjoner og globale arenaer, samt på regional- og landnivå. Helse- og omsorgsdepartementet og Utenriksdepartementet har sammen med relevante etater utarbeidet denne felles norske strategien for styreperioden.
1.2 Formål
Formålet med strategien er å fastsette overordnede mål, budskap og prioriteringer for det norske WHO-arbeidet under styreperioden. Strategien utgjør grunnlaget for en tydelig og samstemt norsk FN-politikk i WHO, i øvrige FN-organisasjoner og på andre globale arenaer, samt i dialog med andre land.
1.3 Overordnede mål
Felles mål for alle FN-organisasjoner
Norge har generelle målsettinger som er felles for styrearbeid i alle FN-organisasjoner, og som også gjelder norsk innsats i WHO.
De viktigste målene for Norges styreplass i WHO:
- Være støttespiller for det multilaterale systemet, og bekrefte og omsette FN-normer. Norsk brobyggerrolle skal ha en sentral plass i dette.
- Bidra til effektiv bruk av ressurser, og legge til rette for samarbeid mellom de ulike organisasjonene i det multilaterale systemet.
- Påse at organisasjonene leverer og dokumenterer resultater av sin virksomhet.
- Ivaretakelse av de tverrgående elementene som ligger til grunn for all bruk av bistandsmidler; menneskerettigheter, klima og miljø, kvinners rettigheter, likestilling og anti-korrupsjon.
- Påse at organisasjonene har tilsynsfunksjoner og systemer som til enhver tid holder internasjonale standarder (økonomikontroll, revisjon, varslingssystem, uavhengig evaluering, innsyn, etc.).
- Påse at organisasjonene har nødvendig kompetanse og kapasitet for å oppfylle sitt mandat, og en ledelse som understøtter dette.
Overordnede mål for styreperioden
Norges overordnede målsetting i styreperioden er å understøtte WHOs arbeid for å nå bærekraftsmålet for helse.
Norsk innsats i WHO skal basere seg på prinsipper som viktigheten av det multilaterale systemet, respekt for folkeretten, fremme menneskerettigheter og likestilling, samt bekjempelse av ulikhet og fattigdom. Retten til god helse og livskvalitet, likestilling, seksuell- og reproduktiv helse og rettigheter (SRHR), samt å bistå sårbar befolkning – også i humanitære kriser – er spesielt viktig.