10 Særlige regler for tredjestatsutstedere
10.1 Gjeldende rett
Prospektplikten etter gjeldende verdipapirhandellov inntrer uavhengig av hvor utstederen, tilbyderen eller person som søker opptak til notering er etablert, og omfatter således også slike personer som er etablert utenfor EØS-området. Det avgjørende for om prospektplikt inntrer, er hvorvidt en utsteder eller tilbyder retter et offentlig tilbud som omfattes av prospektplikten inn i Norge, eller det søkes opptak til notering av omsettelige verdipapirer på norsk regulert marked.
Det følger av gjeldende verdipapirhandellov § 7-8 sjette ledd at Finanstilsynet er prospektmyndighet. For utstedere, tilbydere eller personer som søker opptak til notering, og som er etablert utenfor EØS-området, vil prospektmyndighet være myndigheten i den stat som er hjemstat etter rapporteringsdirektivet. Det følger av verdipapirhandelloven § 5-4 tredje ledd, som gjennomfører rapporteringsdirektivet, at Norge er hjemstat for utsteder fra land utenfor EØS som har utstedt aksjer eller gjeldsinstrument med pålydende under 1.000 euro, jf. § 5-4 annet ledd nr. 1 eller 2 når Norge er den staten i EØS hvor (i) verdipapirene tilbys til offentligheten for første gang, eller (ii) det søkes om opptak til notering på et regulert marked for første gang. Utstedere kan velge Norge som hjemstat dersom en av hendelsene har funnet sted i Norge og den andre i en annen EØS-stat. I tillegg kan utstedere velge Norge som hjemstat dersom de enten har forretningskontor i Norge eller de har sine omsettelige verdipapirer tatt opp til notering på norsk regulert marked.
Etter gjeldende verdipapirhandellov § 7-7 femte ledd kan prospektmyndigheten godkjenne prospekt utarbeidet av utstedere med registrert hovedkontor i stat utenfor EØS, etter de regler som gjelder i denne staten, forutsatt at prospektet er utarbeidet etter internasjonale standarder og opplysningene i prospektet tilsvarer de opplysninger som etter bestemmelsene i verdipapirhandellovens kapittel syv skal gis i EØS-prospekt. Slik ekvivalensvurdering er opp til hver EØS-stat og foretas etter anmodning.
10.2 Forventet EØS-rett
Prospektforordningen artikkel 28 viderefører plikten til å utarbeide EØS-prospekt for tredjestatsutstedere som fremmer et tilbud om kjøp eller tegning av omsettelige verdipapirer i en EØS-stat, eller søker opptak til notering av slike finansielle instrumenter på regulert marked i en EØS-stat. Det fremgår videre at tredjestatsutstedere skal søke slik godkjenning hos prospektmyndigheten i sin hjemstat i EØS. Når godkjent prospekt foreligger, skal det ha samme rettigheter som andre prospekter under forordningen, og utstederen skal være gjenstand for alle bestemmelser i forordningen om kontroll fra prospektmyndigheten i sin hjemstat i EØS.
Prospektforordningen artikkel 29 viderefører adgangen for prospektmyndigheten til å godkjenne et tilbuds- eller noteringsprospekt som er utarbeidet i medhold av, og gjenstand for, reglene i den tredjestat der utstederen er hjemmehørende. Det vil fortsatt gjelde et krav om ekvivalensvurdering, men etter prospektforordningen er det Kommisjonen som skal foreta denne vurderingen og ikke den enkelte prospektmyndighet. Kommisjonens beslutning om ekvivalensvurdering innlemmes i EØS-avtalen på vanlig måte. Prospektmyndigheten i hjemstaten må imidlertid inngå en samarbeidsavtale med den relevante kontrollmyndigheten i den aktuelle tredjestaten. Slik samarbeidsavtale skal etter artikkel 30 gjelde utveksling av informasjon og håndhevelse i den aktuelle tredjestaten med hensyn til plikter som følger av prospektforordningen. Slik avtale skal ikke inngås dersom den aktuelle tredjestaten står på Kommisjonens liste over stater som har svakheter i nasjonale regler som gjelder hvitvasking og tiltak mot terrorfinansiering. Dersom prospektmyndigheten har til hensikt å inngå slik samarbeidsavtale, skal Kommisjonen og eventuelt andre aktuelle prospektmyndigheter varsles. I hovedsak stilles det krav om at slik samarbeidsavtale må inngås der en tredjestatsutsteder får tilgang til å benytte prospektet grensekryssende i EØS gjennom godkjenning av et prospekt utarbeidet etter den aktuelle tredjestatens regler. Der det anses nødvendig, skal imidlertid hver prospektmyndighet vurdere å inngå slik samarbeidsavtale, også der en tredjestatsutsteder utarbeider et EØS-prospekt etter prospektforordningen.
10.3 Utvalgets vurderinger
Prospektforordningen viderefører regler som innebærer at adgangen tredjestatsutstedere i dag har til å utarbeide EØS-prospekt, og benytte prospektet grensekryssende, opprettholdes. Prospektforordningen innebærer således ingen endring av gjeldende rett på dette området. Prospektmyndigheten i EØS-hjemstaten kan imidlertid beslutte at det er nødvendig å inngå en samarbeidsavtale med tredjestatens prospektmyndighet i forbindelse med kontroll og godkjenning av EØS-prospekt, og dette vil kunne medføre at det tar lengre tid før et prospekt fra relevante tredjestatsutsteder kan godkjennes. I tillegg vil utstedere etablert i land som står på Kommisjonens liste over land som ikke oppfyller krav til tiltak mot hvitvasking og terrorfinansiering, i praksis kunne være avskåret fra å fremme et prospektpliktig tilbud eller søke opptak til notering på norsk regulert marked. Dette gjelder i dag utstedere fra Afghanistan, Bosnia og Herzegovina, Guyana, Irak, Laos PDR, Syria, Uganda, Vanuatu, Yemen, Iran, og Nord-Korea1.
Når det gjelder prospekt utarbeidet etter den aktuelle tredjestatens regler, følger det av prospektforordningen at ekvivalensvurderinger av tredjestatens regelverk foretas av Kommisjonen. Kommisjonens beslutning om ekvivalensvurdering innlemmes i EØS-avtalen på vanlig måte. Finanstilsynet vil imidlertid måtte inngå en samarbeidsavtale med den aktuelle tredjestaten før slikt prospekt kan godkjennes av prospektmyndigheten og benyttes til å fremme tilbud om eller notere omsettelige finansielle instrumenter på regulert marked i Norge.
Utvalget foreslår at verdipapirhandelloven § 7-7 femte ledd oppheves idet den erstattes med prospektforordningen artikler 28 og 29.
Fotnoter
http://eur-lex.europa.eu/legal-content/EN/TXT/?uri=uriserv%3AOJ.L_.2016.254.01.0001.01.ENG