Områdegjennomgang av arbeidsmarkedstiltak

Arbeidsmarkedstiltakene er sentrale virkemidler i arbeidet for at flest mulig skal komme i arbeid, og for å hindre utstøting fra arbeidslivet. På oppdrag fra Finansdepartementet og Arbeids- og inkluderingsdepartementet ble det i desember 2022 igangsatt en områdegjennomgang om arbeidsmarkedstiltak.

Områdegjennomgang ble gjennomført av Oslo Economics, Proba samfunnsanalyse og Frischsenteret med bistand fra CMS Kluge. Det overordnede formålet med områdegjennomgangen er å oppnå raskere og mer stabil tilknytning til arbeidslivet for flere gjennom mer effektiv og kunnskapsbasert bruk av arbeidsmarkedstiltak.

Gjennomgangen består av to delrapporter.

Delrapport 1 Kartlegging av kunnskap og praksis presenterer en omfattende kartlegging av eksisterende kunnskap om effekter av arbeidsmarkedstiltak og av hvordan tiltakene brukes. Gjennom kartleggingen er det identifisert barrierer for en kunnskapsbasert bruk av arbeidsmarkedstiltak, både i produksjon og spredning av relevant kunnskap, i styringen av forvaltningen mot en kunnskapsbasert tiltaksbruk og i tildelingen av tiltak til den enkelte bruker.

I delrapport 2 Anbefalinger for effektiv og kunnskapsbasert bruk er det på bakgrunn av funnene i kartleggingsfasen, analysert løsninger som kan legge til rette for at bruken av arbeidsmarkedstiltakene gir størst mulig effekt på overgang til arbeid. Gjennom områdegjennomgangen er det utarbeidet flere anbefalinger til hvordan arbeids- og velferdsforvaltningen kan arbeide videre for å sikre god kunnskapsbasert bruk av arbeidsmarkedstiltak.

Regjeringen har som mål at bruken av arbeidsmarkedstiltak skal bli mer kunnskapsbasert. Gjennom områdegjennomgangen er det i hovedsak skissert behov for mer langsiktige utviklingsløp på flere områder for å sikre kunnskapsbasert bruk av arbeidsmarkedstiltak. Flere av anbefalingene er gjensidig avhengig av hverandre. Enkelte krever ytterligere utredning. Det er også forskjell i hvor raskt de ulike anbefalingene kan gjennomføres, og hvor mye ressurser de krever.

Arbeids- og inkluderingsdepartementets oppfølging av rapporten vil omtales nærmere i den varslede stortingsmeldingen om arbeidsmarkedspolitikk.