2 Nærmere om forslagets innhold
2.1 Dagens ordning
Apotekavgiftsfondet er regulert i lov 21. juni 1963 nr. 17 om drift av apotek m.v. kap. X § 39 og har nær sammenheng med finansieringssystemet for apotekvesenet. Finansieringssystemet har som hovedformål å bidra til å sikre lave priser på legemidler og en god apotekdekning på landsbasis. Gjennom inntekter fra avgifter beregnet på apotekenes omsetning finansierer staten en rekke løpende oppgaver på legemiddelområdet. Stortinget vedtar inntektsprovenyet, fastsetter trinn og satser for innkreving av avgiftene og avgjør bruken av de innkomne avgiftene.
Det har vært forutsatt at inntekter og utgifter skulle gå i balanse. I den utstrekning avgiftsinntektene har overskredet tilskuddsbeløpene, er det overskytende blitt plassert i Apotekavgiftsfondet. Dersom de statlige tilskudd ble større enn avgiftsprovenyet, ble det bevilget midler fra fondet. Fondet er således ment som en buffer mot budsjettmessige svingninger. Det har imidlertid ikke funnet sted noen automatisk overføring av midler fra fondet til statsbudsjettet. Vedtak om bruk av fondets opparbeidede ressurser fattes av Stortinget.
De opparbeidede midler på fondet har blant annet finansiert nybyggene til Statens institutt for folkehelse og Statens Rettstoksikologiske institutt samt hovedfinansiering av nybygg ved Universitetet i Tromsø i forbindelse med utdanning av farmasøyter ved universitetet.
2.2 Departementets forslag
Det foreslås at Apotekavgiftsfondet og overføringen til fondet opphører. Forslaget er begrunnet i at fondets midler i sin helhet er disponert og i ønsket om å unngå det merarbeid som i dag er knyttet til budsjett og regnskapsføring i forhold til fondet. Apotekavgiften er imidlertid forutsatt opprettholdt som i dag, og Stortinget skal fremdeles bestemme anvendelsen av apotekavgiften.
Overskriften i kap. X foreslås på denne bakgrunn endret fra « Apotekavgift. Apotekavgiftsfondet.» til bare « Apotekavgift.», og det foreslås at de bestemmelser i § 39 som omhandler apotekavgiftsfondet, oppheves.
2.3 Høringen
De høringsinstansene som avga uttalelse, støtter med ett unntak nedleggelsen av apotekavgiftsfondet. Enkelte høringsinstanser forutsetter at tilskudd til formål som i dag blir finansiert over apotekavgiften og fondet, blir opprettholdt på ordinære tilskuddskapitler. Sosial- og helsedepartementet viser i den forbindelse til at Stortinget fremdeles skal bestemme anvendelsen av apotekavgiften, og at endringen fra departementets side ikke har til hensikt å få betydning for tilskuddene til de formål som i dag blir finansiert over fondet.
Som eneste høringsinstans går Norges Apotekerforening mot forslaget. Foreningen antar at apotekavgiften også fremover kan bli større enn de tiltak som skal tilgodeses over statsbudsjettet, og mener derfor at det ikke er god nok begrunnelse for nedleggelse av fondet at dets midler i dag er disponert i sin helhet. Norges Apotekerforening mener at fondets formue er disponert bl.a. til formål som må sies å være statens ordinære utgifter til helsevesenet og som derfor ikke burde vært belastet fondet. Foreningen forutsetter at fremtidige overskudd blir anvendt til beste for de forbrukere som har betalt avgiften.
Sosial- og helsedepartementetvil bemerke at forslaget også er begrunnet i ønsket om å unngå det ekstraarbeid som i dag er knyttet til forvaltningen av fondet. Når det gjelder anvendelsen av apotekavgiften, viser departementet til at dette fortsatt skal skje etter Stortingets bestemmelse selv om fondet nedlegges.
2.4 Økonomiske og administrative konsekvenser
Endringen som er foreslått får ingen økonomiske konsekvenser. Administrativt medfører forslaget en forenkling i forhold til dagens ordning. Forslaget innebærer at forvaltningen av fondet opphører og mellomregnskapet mellom fondet og statskassen faller bort.
2.5 Merknader til den foreslåtte lovendring
Lovendringen tar sikte på å nedlegge Apotekavgiftsfondet. Endringen har ikke til hensikt å ha betydning for de tiltak som også i dag finansieres over statsbudsjettet, men som rent teknisk bokføres i relasjon til Apotekavgiftsfondet.