4 Økonomiske og administrative konsekvenser
I Ot. prp. nr. 17 (1998-99) ble det lagt til grunn at nemnda skulle fatte vedtak i 6000 saker, hvorav 1400 saker skulle behandles i nemnd med personlig fremmøte og 4600 saker på annen måte. På grunn av økt asyltilstrømming ble forutsetningene endret i St.prp. nr. 1 (1999-2000). Her ble det lagt til grunn at nemnda skal treffe 7500 vedtak pr. år, hvorav 3000 vedtak i nemnd med personlig fremmøte. Disse forutsetningene ble videreført i budsjettet for år 2001. I tillegg ble det lagt til grunn at nemnda skal fatte vedtak i 400 saker i nemnd, men uten personlig fremmøte. De samme forutsetningene legges fortsatt til grunn i de reviderte beregningene.
De økonomiske og administrative konsekvensene av endringen i § 38 b første ledd blir omfattende. Kostnadene til godtgjørelse, reise og opphold for nemndmedlemmer blir redusert som følge av at antall nemndmedlemmer i den enkelte nemnd reduseres fra fire til to. Det blir også enklere å administrere et system med nemnder bestående av tre personer istedenfor fem.
Det legges forsatt til grunn at den enkelte nemnd i etableringsåret (2001) i gjennomsnitt skal behandle to saker med personlig fremmøte pr. dag og fire saker uten personlig fremmøte pr. dag.
Forslaget til endring i § 38 a sjette ledd innebærer at arbeidsbelastningen med rettssaker flyttes fra en instans til to andre instanser.
Økonomiske konsekvenser
Ved å redusere antall nemndmedlemmer fra fire til to vil utgiftene til reise, opphold og godtgjørelse til nemndmedlemmer bli redusert med vel 11,2 millioner kroner.
Forslaget til endring av § 38 a sjette ledd gir ingen økonomiske konsekvenser.