3 Forslag til overgangsbestemmelser for ansatte i Kystverket Produksjon
Utskillelsen av Kystverkets Produksjon til aksjeselskap innebærer at virksomheten får status som eget rettssubjekt. For ansatte som går over i det nye selskapet, vil arbeidsmiljølovens regler om ansettelse, oppsigelse, avskjed og fortrinnsrett avløse tjenestemannsloven. Videre vil arbeidstvistloven avløse tjenestetvistloven. Hovedtariffavtalen i staten vil bli avløst av avtaler inngått gjennom den arbeidsgiverforening selskapet slutter seg til.
Det legges til grunn at den enkelte arbeidstakers tilsettingsforhold løper uavbrutt inn i aksjeselskapet. Dersom arbeidstakere ikke tar imot tilbudet om overgang til selskapet, må eventuell oppsigelse vurderes etter bestemmelsene i tjenestemannsloven §§ 9 og 10. En slik oppsigelse vil i tilfellet kunne utløse fortrinnsrett til ny stilling i staten, jf. tjenestemannsloven § 13. En eventuell rett til ventelønn må vurderes etter samme paragraf. Et avgjørende moment i denne forbindelse er hvorvidt arbeidstakerne kan sies å ha mottatt tilbud om «høvelig arbeid», jf. tjenestemannsloven § 13 nr. 6.
For ansatte som går over fra forvaltningsorganet Kystverket Produksjon til aksjeselskapet, fremmer departementet et lovforslag om at de ansatte for en periode på tre år etter overgang til den nye virksomheten, får beholde fortrinnsrett til statlig stilling i samsvar med tjenestemannsloven § 13 nr. 2 til nr. 5.
Departementet presiserer at ordningen er en overgangsordning, og at den begrenses til å gjelde for ansatte som følger med virksomheten ved omdanningen.
Praksis ved tilsvarende omdanninger av statlige virksomheter til egne selskap har vært at de ansatte som ved omdanningen går fra å være ansatt i den aktuelle virksomhet til å bli ansatt i aksjeselskapet er gitt rett til ventelønn etter tjenestemannsloven § 13 nr. 6 i en periode på tre år etter ansettelse i selskapet. Dette ble f. eks. gjort ved omdanningen av Statens vegvesen og Luftfartsverket, jf. lov 13. desember 2002 nr. 84 og lov 13. desember 2002 nr. 85. Regjeringen har i høringsutkastet til ny lov om embets- og tjenestemenn imidlertid foreslått å oppheve ventelønnsordningen. Det foreslås derfor ikke at ansatte i selskapet gis rett til ventelønn i overgangsperioden.
Regjeringen har også foreslått å oppheve retten til vartpenger etter lov om Statens Pensjonskasse § 24 tredje ledd. Inntil dette eventuelt er gjennomført vil de ansatte i selskapet ved oppsigelse være omfattet av denne ordningen. Etter en eventuell opphevelse og for de som eventuelt ikke fyller vilkårene til vartpenger vil bestemmelsene i folketrygdloven kap. 4 om dagpenger under arbeidsløshet komme til anvendelse.