Forslag til lov om endringer i lov 26. mars 1999 nr. 14 om skatt av formue og inntekt (skatteloven)
I
I lov 26. mars 1999 nr. 14 om skatt av formue og inntekt (skatteloven) gjøres følgende endringer:
§ 5-15 første ledd bokstav b skal lyde:
b . tilskudd til livsopphold mv. under deltakelse i arbeidsmarkedstiltak etter forskriftgitt med hjemmel i lov om arbeidsmarkedstjenester § 13,
§ 8-15 tredje ledd skal lyde:
Aksjeselskap og allmennaksjeselskap innenfor ordningen skal føre en konto for tilbakeholdt skattlagt inntekt. Dersom aksjeselskapet eller allmennaksjeselskapet ikke er nystiftet, skal inngående saldo på kontoen ved inntreden i ordningen settes lik aksjeselskapets eller allmennaksjeselskapets totale egenkapital med fradrag for innbetalt aksjekapital og overkurs, og korrigert for egenkapitalandelen av netto midlertidige forskjeller mellom regnskapsmessige og skattemessige verdier. Inngåendesaldo på kontoen ved inntreden skal korrigeres med differansemellom regnskapsmessig og skattemessig verdi for selskapets finansielleeiendeler som ville vært fritatt for beskatning ved realisasjonetter § 2-38, selskapets aksjer i selskaper som nevnt i§ 8-11 første ledd d som ville værtfritatt for beskatning ved realisasjon etter § 2-38, selskapetsandeler i deltakerlignede selskaper som ville vært fritattfor beskatning ved realisasjon etter § 2-38 og selskapets aksjeri selskaper som nevnt i § 8-11 første ledd g. Skattepliktig inntekt legges til kontoen. Utdelinger som nevnt i femte ledd a nr. 1 til 3 og utlignet skatt trekkes fra kontoen. Konto for tilbakeholdt skattlagt inntekt skal reguleres med finansinntekter og -tap som er unntatt fra beskatning eller fradragsføring etter § 2-38, jf. annet ledd. Kontoen skal videre reguleres med inntekterog tap på aksje som nevnt i § 8-11 førsteledd d som er unntatt fra beskatning eller fradragsføringetter § 2-38, gevinst eller tap ved realisasjon av aksje som nevnt i § 8-11 første ledd g,og med differanse mellom utgangsverdi og beregnet skattemessigverdi ved realisasjon av andel som nevnt i § 2-38 annetledd b. Gevinst ved overføring av aksje til nærstående,og positiv differanse mellomutgangsverdi og beregnet skattemessig verdi ved overføringav andel i deltakerlignet selskap til nærstående, skal ikke medregnes ved regulering etter sjette og sjuende punktum. Som nærstående regnes person eller selskap med direkte eller indirekte eierinteresse i det overdragende selskapet, samt slik persons foreldre, søsken, barn, barnebarn, ektefelle, samboer, ektefelles foreldre og samboers foreldre. Videre medregnes selskaper som selskaper og personer som nevnt i forrige punktum har direkte eller indirekte eierinteresse i. Ved beregning av gevinst eller tap etter sjuende punktum førsteog annet alternativ skal utgangsverdien reduseres med aksjens andel av netto konsernbidrag bestående av ubeskattet inntekt, som underliggende selskap har mottatt for de to siste regnskapsårene.Departementetkan gi nærmere regler om beregning av skattemessig verdifor andel i deltakerlignet selskap som nevnt i sjuende punktum. Deberegnede skattemessige verdiene for driftsmidler som er lagt tilgrunn ved beregning av skattemessig verdi for andel i deltakerlignetselskap etter sjuende punktum skal videreføres som avskrivningsgrunnlag idet deltakerlignede selskapet, jf. § 14-42.
§ 8-17 annet ledd annet punktum skal lyde:
Utgangsverdien ved dette inntektsoppgjøret fastsettes til summen av kostpris for selskapets finansielle eiendeler ogaksjer i selskaper som nevnt i§ 8-11første ledd d som ville vært fritatt fra beskatning ved realisasjon etter § 2-38, jf. § 8-15 annet ledd, kostpris av selskapets aksjer som nevnt i § 8-11 første ledd g, beregnet skattemessig verdi forselskapets andeler i deltakerlignede selskaper som ville værtfritatt fra beskatning ved realisasjon etter § 2-38 og markedsverdien av selskapets øvrige eiendeler, fratrukket gjeld.
§ 8-17 annet ledd nye sjette og sjuende punktum skal lyde:
Departementet kan gi nærmere regler omberegning av skattemessig verdi for andel i deltakerlignet selskapsom nevnt i annet punktum. De beregnede skattemessige verdiene fordriftsmidler som er lagt til grunn ved beregning av skattemessigverdi for andel i deltakerlignet selskap etter annet punktum skal videreføressom avskrivningsgrunnlag i det deltakerlignede selskapet, jf. § 14-42.
§ 10-42 niende ledd annet punktum oppheves. Nåværende tredje punktum blir annet punktum.
II
§ 5-15 første ledd bokstav e nr. 1 første strekpunkt skal lyde:
1. inntekt om bord på skip i form av
- tariffmessig hyretillegg for egen kost opptil 1 6 500kroner per år. For arbeidstakere som bare har værtansatt i deler av inntektsåret reduseres det skattefriebeløpet forholdsmessig basert på antall dagervedkommende ikke har vært ansatt om bord.
III
§ 16-20 skal lyde:
§ 16-20. Skattefradrag for skatt betalt i fremmed stat
(1) Skattyter som nevnt i §§ 2-1 og 2-2 som her i riket må svare skatt av
a. inntekt med kilde i fremmed stat, eller
b. formue i fremmed stat,
kan kreve fradrag i norsk skatt for endelig fastsatt inntektsskatt eller formuesskatt eller tilsvarende skatt som godtgjøres å være ilagt skattyteren og betalt i vedkommende fremmede stat hvor inntekten har kilde eller formuen er.I norsk skatt ilagt virksomhetsom er skattepliktig etter petroleumsskatteloven §§ 3og 5 kan det bare kreves fradrag for skatt ilagt og betalt i fremmedstat av inntekt som er skattepliktig i Norge etter de nevnte bestemmelsene. Skattyter som etter skatteavtale skal anses som skattemessig bosatt eller hjemmehørende i fremmed stat, kan ikke kreve fradrag i norsk skatt etter bestemmelsene i denne paragraf.
(2) Skattyter som nevnt i første ledd som må svare skatt av inntekt eller formue for deltakelse i selskap som nevnt i §§ 10-40 til 10-47 og 10-60 til 10-68, kan kreve fradrag i norsk skatt for en forholdsmessig del av den skatten som selskapet har betalt.For så vidtgjelder skatt som selskapet har betalt til andre stater enn denstaten selskapet er hjemmehørende i, gis det ikke fradragfor et større beløp enn det Norge ville værtforpliktet til å gi fradrag for ved direkte anvendelseav skatteavtale mellom Norge og vedkommende tredjestat.
(3) Skattyter som nevnt i annet ledd kan kreve fradragi norsk inntektsskatt for kildeskatt av utbytte fra selskapet somgodtgjøres å være ilagt skattyteren ogbetalt i vedkommende fremmede stat hvor selskapet er hjemmehørende.
§ 16-21 første ledd skal lyde:
(1) Fradrag i norsk inntektsskatt etter § 16-20 kan ikke overstige den delen av norsk skatt på samlet skattepliktig inntekt, beregnet før fradraget, som forholdsmessig faller på hver av de følgende kategorier avutenlandsinntekt :
a. inntekt ved virksomhet i lavskattland,jf. § 10-63, og inntekt skattlagt etter reglene i §§ 10-60til 10-68,
b. inntekt ved utvinning av petroleum i utlandet,
c. annen utenlandsinntekt.
Fradraget er også begrenset til den inntektsskatten som skattyteren har betalt i kildestateninnenfor hverav inntektskategoriene nevnt i første punktum a-c. Utenlandsk inntektsskatt kan bare komme til fradrag i norsk inntektsskatt.
§ 16-22 overskriften og første ledd skal lyde:
§ 16-22. Frem- og tilbakeføring av skattefradraget
(1) Utenlandsk skatt som ikke kommer til fradragved dette årets skatteoppgjør, kan fremførestil fradrag i skatt i de inntil fem påfølgende årene innenforhver av inntektskategoriene i § 16-21 første ledda-c. Skatt betalt i utlandet i et tidligere år fradrasi sin helhet før det gis fradrag for skatt betalt i utlandeti et senere år. Samlet fradrag for det enkelte år,innenfor hver av inntektskategoriene i § 16-21 førsteledd a-c, kan ikke overstige det maksimale kreditfradraget for dette året.
Ny § 16-23 skal lyde:
§ 16-23. Bestemmelser om kilde
(1) Inntekt av arbeid ombord på norskeskip i utenriks fart anses ikke å ha kilde i fremmed stat.
(2) Inntekt vunnet ved og formue som knytterseg til virksomhet som nevnt i petroleumsskatteloven § 1 førsteledd i område som nevnt i petroleumsskatteloven § 1første ledd a, b og d, anses ikke som inntekt med kildei eller formue i fremmed stat. Inntekt vunnet ved og formue somknytter seg til virksomhet som nevnt i petroleumsskatteloven § 1første ledd i område som nevnt i petroleumsskatteloven § 1første ledd c anses som inntekt med kilde i eller formuei fremmed stat.
Nåværende §§ 16-23 til 16-28 blir ny §§ 16-24 til 16-29
§ 16-24 skal lyde:
§ 16-24. Fradrag etter andre regler
Ved fradrag i skatten etter §§ 16-20 til 16-29 gis det ikke fradrag for den utenlandske skatten etter andre regler.
§ 16-25 skal lyde:
§ 16-25. Frist for fremsetting av krav om skattefradrag
Krav om fradrag etter §§ 16-20 til 16-29 må fremsettes før utløpet av selvangivelsesfristen for det året inntekten fra utlandet er skattepliktig her i riket, eller om kravet ikke kan godtgjøres før, senest seks måneder etter at endelig skatt er fastsatt i utlandet. Kravet kan ikke under noen omstendighet fremsettes senere enn ti år etter utløpet av det året inntekten fra utlandet er skattepliktig her i riket.
§ 16-27 skal lyde:
§ 16-27. Skattefradrag i henhold til overenskomst med fremmed stat
Bestemmelsene i §§ 16-20 til 16-26 gis anvendelse så langt de passer, når det ved overenskomst medfremmed stat er bestemt at begge stater kan skattlegge inntekt eller formue som oppebæres av en person bosatt eller et selskap hjemmehørende i Norge. Det gisikke fradrag for et større beløp enn det Norgei henhold til overenskomsten er forpliktet til å gi fradragfor.
§ 16-29 skal lyde:
§ 16-29. Forskrift
Departementet kan gi forskrift til utfylling og gjennomføring av §§ 16-20 til 16-28 .
IV
§ 16-22 nytt annet ledd skal lyde:
(2) Utenlandsk skatt som ikke kommer til fradragved dette årets skatteoppgjør, kan tilbakeførestil fradrag i skatt i foregående år innenfor hverav inntektskategoriene i § 16-21 første ledd a-c.Samlet fradrag for foregående år, innenfor hverav inntektskategoriene i § 16-21 første ledd a-c,kan ikke overstige det maksimale kreditfradraget for dette året.Tilbakeføring etter dette ledd er, innenfor hver av inntektskategorienei § 16-21 første ledd a-c, betinget av at skattyterkan sannsynliggjøre at vedkommende i løpet avde fem påfølgende årene ikke vil bliskattepliktig her i riket for slik inntekt med kilde i utlandet.
V
Endringene under I trer i kraft straks med virkning fra og med inntektsåret 2006.
Endringen under II trer i kraft straks med virkning fra og med 1. juli 2006.
Endringene under III trer i kraft straks med virkning fra og med inntektsåret 2007.
Endringen under IV trer i kraft straks med virkning fra og med inntektsåret 2008.