2 Bakgrunn for forslaget
2.1 Innledning
Departementet foreslår å redusere arbeidsgivers lønnspliktperiode under permittering fra 10 til 5 dager for permitterte med minst 40 pst arbeidstidsreduksjon. Forslaget er lagt fram som ett av tiltakene i regjeringens finanspolitiske tiltakspakke, jf St.prp. nr. 37 (2008-2009) Om endringer i statsbudsjettet 2009 med tiltak for arbeid. Denne tiltakspakken har til formål å stimulere aktiviteten i norsk økonomi i forbindelse med den internasjonale finansielle krisen som oppstod høsten 2008.
2.2 Gjeldende rett
Permittering går ut på at arbeidstakeren midlertidig blir løst fra arbeidsplikten samtidig som arbeidsgiveren løses fra lønnsplikten. Arbeidsavtalen opprettholdes under permitteringstiden slik at den permitterte har rett og plikt til å gjenoppta arbeidet når permitteringstiden er over. I perioder med midlertidig driftsinnskrenkning kan det for begge parter være en hensiktsmessig løsning at arbeidstakerne permitteres i stedet for å bli oppsagt. Arbeidsgivers permitteringsadgang er ikke lovregulert, men er i mange tilfelle avtalefestet mellom partene. Tariffavtalene regulerer som regel også hvordan permitteringen skal varsles og gjennomføres. Staten har ved folketrygdloven kapittel 4 om dagpenger under arbeidsløshet og lønnspliktloven tatt ansvar for en del av de økonomiske konsekvensene av permittering.
I den første tiden av permitteringen har arbeidsgiver fortsatt plikt til å betale lønn til de permitterte. Lønnsplikten er arbeidsgivers del av kostnadene i forbindelse med permitteringer. Arbeidsgivers lønnsplikt, også kalt arbeidsgiverperioden, er regulert i lønnspliktloven § 3 nr. 1 første ledd a) og b). Arbeidsgiverperioden har siden 1. januar 2006 vært satt til 10 dager ved minst 40 pst arbeidstidsreduksjon, og 15 dager ved mindre enn 40 pst arbeidstidsreduksjon. Deretter kan den permitterte ha rett til dagpenger dersom vilkårene for dette er oppfylt. Ett av vilkårene er at arbeidstiden må være redusert med minst 50 pst. Etter at permitteringsperioden har utløpt, gjeninntrer arbeidsgivers lønnsplikt.
2.3 Departementets vurdering og forslag
Permitteringsregelverket har som konsekvens at staten overtar deler av bedrifters lønnsplikt ved å utbetale dagpenger for en periode. Regelverket har vært gjenstand for hyppige endringer blant annet som følge av endringer i konjunkturene. De siste årene har Norge vært inne i en lang konjunkturoppgang, og bedrifter har rapportert om mangel på tilgjengelig arbeidskraft.
Siden høsten 2008 har også Norge merket konsekvenser av den internasjonale finanskrisen. Det forventes nå økt arbeidsledighet, jf. St.prp. nr. 37 (2008-2009). Regjeringen ønsker derfor ved ulike virkemidler å støtte næringslivet slik at aktiviteten opprettholdes i størst mulig grad. En reduksjon i antall dager med lønnsplikt vil redusere arbeidsgiveres utgifter og bedre konkurransevilkårene til norske konjunkturutsatte bedrifter.
Departementet foreslår også en forskriftsendring slik at antall permitteringsuker med rett til dagpenger øker fra 30 til 42.