2 Bakgrunn for lovforslaget og gjeldende rett
Sivilforsvarsloven regulerer blant annet den lokale organiseringen av Sivilforsvaret. I henhold til lovens § 8 utgjør hvert politidistrikt en sivilforsvarskrets der politimesteren er kretssjef. Loven åpner imidlertid for at departementet kan bestemme at et politidistrikt helt eller delvis skal legges til en annen sivilforsvarskrets.
Ved kongelig resolusjon 10. november 2000 nedsatte regjeringen Stoltenberg et utvalg for å gjennomgå landets operative rednings- og beredskapsressurser. Utvalget fikk blant annet som mandat å gi anbefalinger om hvordan Sivilforsvarets oppgaver og ansvar burde ivaretas i fremtiden. I utvalgets rapport, NOU 2001:31 Når ulykken er ute, ble det anbefalt at staten benytter vernepliktige mannskaper som forsterkning for de ordinære rednings- og beredskapsressurser, med tilsvarende oppgaver i fred som i krig. Utvalget var delt i sin oppfatning om hvordan disse forsterkningene burde organiseres. Et flertall mente at forsterkningene burde organiseres som en enhet som skal forsterke nødetatene og andre offentlige instanser etter behov. Innen dette flertallet foreslo ett medlem at forsterkningen organiseres som en egen etat under et fremtidig direktorat som har ansvar for samfunnssikkerhet og beredskap, de øvrige at den blir organisert som en enhet innen politiet. Et mindretall foreslo at det opprettes to forsterkningsorganisasjoner, én som en interkommunal brann- og ulykkesforsterkning og en annen som en enhet under politiet. Utvalgets rapport ble sendt på bred høring med frist 18. desember 2001. I høringen var det delte oppfatninger om hvorvidt et fremtidig Sivilforsvar burde forankres i politiet eller om en annen løsning burde velges. I St.meld. nr. 17 (2001-2002) om samfunnssikkerhet ga regjeringen uttrykk for at den ved sin vurdering av Sivilforsvarets organisatoriske forankring hadde lagt noe større vekt på behovet for et forsterkningsapparat for krig og større kriser enn utvalget tok utgangspunkt i. Sivilforsvaret skal følgelig videreføres og videreutvikles med utgangspunkt i dagens oppgaveportefølje. Meldingen la opp til at Sivilforsvaret organiseres fylkesvis som en egen regional etat. St.meld. nr. 17 (2001-2002) gir bred omtale av utvalgets rapport og høringsrunden.
I Innst. S. nr. 9 (2002-2003), jf. St.meld. nr. 17 (2001-2002) om samfunnssikkerhet, sluttet komiteene seg i hovedsak til meldingens omtale og forslag. Dette innebærer at Sivilforsvaret organiseres som en egen etat inndelt fylkesvis med unntak av Nord-Norge, hvor Finnmark deles i to kretser og hvor Midtre - Hålogaland politidistrikt blir en egen krets. Politimestrene blir følgelig fritatt for sitt ansvar som kretssjefer i Sivilforsvaret. Det er behov for å endre lovens § 8 overensstemmende med dette.
Departementet foreslår også å endre loven slik at betegnelsen «krets» blir erstattet med «distrikt», og at betegnelsen på lederstillingene blir «distriktssjef» og ikke «kretssjef».
Sivilforsvaret er underlagt Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap som ble etablert den 1. september 2003. Som følge av dette er det behov for å endre direktoratsnavn i en bestemmelse i loven.
Departementet arbeider med forslag til en ny lov om Sivilforsvaret, jf. St.prp. nr. 1 (2003-2004) for Justisdepartementet.
Det gjøres oppmerksom på at lovforslaget i denne proposisjonen ikke har vært sendt ut på egen høring under henvisning til den omfattende prosessen som ligger til grunn for forslaget, herunder høringen av NOU 2001:31 og Stortingets behandling av Innst. S nr. 9 (2002-2003).